Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ο ενδιαφερόμενος το φύλο του και την ηλικία του και στη συνέχεια του εμφανίζονται διάφορες ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα οικογενειακό ιστορικό, εάν έχει κάνει πρόσφατα χειρουργικές επεμβάσεις κ.ά. Κλικάροντας «υπολογισμός», εμφανίζεται η πιθανότητα κινδύνου (χαμηλός, υψηλός), αλλά υπάρχει επίσης και προειδοποίηση για την ανάγκη ή όχι λήψης προφυλακτικής αγωγής.
Στόχος της εφαρμογής είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους της θρομβοεμβολής και της φλεβικής θρόμβωσης, με απώτερο σκοπό την έγκαιρη κινητοποίησή τους. Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αντικαθιστά το γιατρό.
«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που προδιαθέτει την έκθεση του πληθυσμού σε μείζονες ή ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου -όπως το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι δυσλιπιδαιμίες, η ηλικία άνω των 50 ετών-, προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες, οι οποίες, σε συνδυασμό με την εγγενή δυνατότητα για θρόμβωση, ενίοτε προκαλούν τα οξέα αρτηριακά επεισόδια, οδηγώντας τελικά ζωτικούς ιστούς σε ισχαιμία.
Η θρόμβωση διεκδικεί επίσης σημαντικό ρόλο στις φλεβικές παθήσεις. Η σύγχρονη Αγγειοχειρουργική καλείται να προφυλάξει, να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τις παθήσεις των αρτηριών, των φλεβών και των λεμφαγγείων», ανέφερε ο Θωμάς Κώτσης, αγγειοχειρουργός, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος Αγγειοχειρουργικής Μονάδος στο «Αρεταίειο» και πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας σε χθεσινή παρουσίαση της νέας αυτής εφαρμογής.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου