Το ΕΣΥ, που θα είναι ο βασικός πυλώνας και της δεύτερης φάσης της κρίσης, το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, επανέρχεται και αυτό στην τακτική του δραστηριότητα σταδιακά από τις 4 Μαΐου.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημαντική «τόνωση» που έλαβε κατά την πρώτη φάση της καραντίνας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κρεβάτια ΜΕΘ και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και η συνεχιζόμενη ενίσχυση που λαμβάνει, το καθιστούν ικανό να διαχειριστεί κρούσματα από εδώ και στο εξής, ο αριθμός των οποίων είναι πολύ πιθανό να ανέβει, με τους ειδικούς όμως να ελπίζουν σε λελογισμένη αύξηση.
Οι «αντοχές» του συστήματος Υγείας ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια στα οποία βασίστηκε η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να εισηγηθεί το «ξεκλείδωμα» της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά, ήταν η κυριότερη προϋπόθεση της επανόδου στη μερική κανονικότητα. Το R0, ο δείκτης που προσδιορίζει τη μεταδοτικότητα, έχει πέσει σημαντικά κάτω από το 1 (ένα άτομο μολύνει έναν) και κατά κάποιους ειδικούς είναι στο 0,6.
Η ισχυρή σύσταση «Μένουμε Σπίτι», πάντως, εξακολουθεί να ισχύει για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι είναι σημαντικό να προστατευθούν καθώς αποτελούν και την πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, διά στόματος του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου, έστειλε μήνυμα προς τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας να μεταβούν στα χωριά τους και στα εξοχικά τους μετά το πέρας του περιορισμού μετακίνησης πέρα από το νομό κατοικίας (σε δύο εβδομάδες μετά την 4η Μαΐου, εάν όλα πάνε καλά).
Επιστροφή στην κανονικότητα
Ο υγειονομικός σχεδιασμός της επόμενης ημέρας δεν καταργεί τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Αποκλειστικά για Covid-19, χωρίς να δέχονται άλλα περιστατικά, θα είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα «Παμμακάριστος», «Αγία Βαρβάρα» και «ΝΙΜΤΣ».
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, επανέρχεται σταδιακά και η κανονική λειτουργία των νοσοκομείων, με την επανέναρξη των τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών ιατρείων. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για κορονοϊό. Επίσης, στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μονάδες αποκλειστικά για λοίμωξη Covid-19.
Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση από τα κυβερνητικά στελέχη, 3.748 άτομα έχουν ήδη προσληφθεί στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας, με τις εγκρίσεις των προσλήψεων να συνεχίζονται διαρκώς. Παράλληλα, έχει αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του ΕΣΥ με δωρεές που αγγίζουν συνολικά τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
«Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το σχέδιο επέκτασης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με τη λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργούμε ταυτόχρονα, στρατηγικό απόθεμα υλικών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες, λόγω αύξησης κρουσμάτων, την επόμενη περίοδο», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Όσον αφορά στις ΜΕΘ, οι διαθέσιμες κλίνες είναι 1.015, μαζί με όσες έχουν παραχωρήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο Δημόσιο, ενώ τον Μάρτιο ήταν 565. Επιπλέον, ο αριθμός των μοριακών ελέγχων (τεστ) για τον κορονοϊό αναμένεται να ξεπεράσει τα 5.500 την ημέρα. «Αυξάνουμε την παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού.
Θα καλύψουμε με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια που έχει θέσει η επιτροπή των ειδικών επιστημόνων, όπως για παράδειγμα τη διενέργεια ελέγχου στο προσωπικό των υπηρεσιών Υγείας και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου για νόσηση», επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας.
Σημειώνεται, ακόμη, ότι η πλατφόρμα εθελοντισμού για την πανδημία έχει ξεπεράσει τα 10.000 άτομα, γεγονός που δείχνει την αλληλεγγύη.
Κρούσματα
Ακόμη 32 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο συνολικός αριθμός των θετικών σε Sars-CoV-2 περιστατικών ανερχόταν μέχρι και χθες σε 2.566, εκ των οποίων εννέα κρούσματα αφορούν σε επαναπατρισθέντες και τέσσερα στην εστία επιδημικής έξαρσης που έχει «ξεσπάσει» στην κλινική «Ταξιάρχαι».
Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 22,9% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και το 49,2% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Δύο θάνατοι προστέθηκαν στη λίστα όσων έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων μέχρι χθες ήταν 138.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε και άλλο. Μέχρι και χθες ήταν 40 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη και το 87,5% εξ αυτών να έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 70 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου