Τα πρώτα καλά νέα, που επιβεβαιώθηκαν και από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, έρχονται από Γαλλία και Κίνα.
Ενδεικτικό είναι πως η γαλλική εταιρία Sanofi ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές υγειονομικές αρχές εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου «Plaquenil» -περιέχει την ουσία υδροξυχλωροκίνη- αφού βάσει ερευνών βελτιώνει την κλινική κατάσταση του ασθενή.
Οπως έγινε γνωστό, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορονοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, ενώ το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε (με θετικά αποτελέσματα) και στην Κίνα.
Για «υψηλό βαθμό ασφάλειας και ξεκάθαρη αποτελεσματική θεραπεία» έκανε λόγο υψηλόβαθμος Κινέζος αξιωματούχος σχετικά με τη χρήση του «Favipiravir» (γνωστό ως «Avigan»), της ιαπωνικής εταιρίας Fujifilm, που έχει αξιοποιηθεί για τη γρίπη και τον έμπολα.
Μεταπνευμονοϊός: Καθησυχαστικός ο καθηγητής Παρασκευής - Γιατί είναι δύσκολο να μεταλλαχθεί
Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο στην πόλη Σενζέν ήταν «αρνητικοί» στον κορονοϊό μετά από μέσο όρο τεσσάρων ημερών ασθενείας, έναντι ενός μέσου όρου 11 ημερών αυτών που δεν έλαβαν το σκεύασμα. Επιπλέον, οι ακτινογραφίες έδειξαν βελτίωση στους πνεύμονες για το 91% των ασθενών που έλαβαν το «Favipiravir» έναντι 62% για όσους δεν το πήραν.
Αποτυχία
Την ίδια ώρα, Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως η πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τον κορονοϊό «Kalerta», ένας συνδυασμό δύο φαρμάκων, του «Lopinavir» και του «Ritonavit», τα οποία χρησιμοποιούνται κατά του ιού HIV, απέτυχε στην πρώτη κλινική δοκιμή. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «κανένα όφελος δεν παρατηρήθηκε» κατά τη δοκιμή της θεραπείας σε 199 ενήλικους ασθενείς.
Διάρροια και εμετοί
Στο ερευνητικό πεδίο, νέα κινεζική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε πως πέρα από πυρετό, βήχα και δύσπνοια που εμφανίζουν οι νοσούντες, συχνά σύμπτωμα είναι η διάρροια, ο εμετός και ο πόνος στην κοιλιά. Οπως ανακοίνωσαν στο αμερικανικό περιοδικό γαστρεντερολογίας «American Journal of Gastroenterology», ένας στους πέντε εμφανίζει διάρροια και εμετό, συμπτώματα που γεννούν υποψίες για λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν δεν εμφανιστούν τα γνωστά αναπνευστικά συμπτώματα. Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με κορονοϊό σε νοσοκομεία της Ουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου