ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Οι καπνιστές καρκινοπαθείς με μελάνωμα κινδυνεύουν περισσότερο από ό,τι οι μη καπνιστές

«Καμπάνα» για το κάπνισμα στη Λαμία: Πρόστιμο σε καπνιστή και ιδιοκτήτη καφετέριας

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ασθενείς με μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, οι οποίοι είναι καπνιστές, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντισταθούν στην ασθένεια και να επιβιώσουν, σύμφωνα με μια νέα μικρή βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι καρκινοπαθείς με ιστορικό καπνίσματος έχουν κατά μέσο όρο 40% μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν έχουν καπνίσει μέσα στην τελευταία δεκαετία μετά τη διάγνωση της πάθησης. Οι καπνιστές έχουν περίπου 4,5 φορές μικρότερη πιθανότητα επιβίωσης σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής την καθηγήτρια δερματολογίας Τζούλια Νιούτον-Μπίσοπ, που μελέτησαν 156 ασθενείς και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό έρευνας για τον καρκίνο “Cancer Research”, τόνισαν ότι τα νέα ευρήματα δίνουν άλλο ένα λόγο στους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, ιδίως όσους έχουν διαγνωσθεί με κακόηθες μελάνωμα.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης παράσχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά ακόμη δεν έχουν βρεθεί με βεβαιότητα ποιές χημικές ουσίες του καπνού ευθύνονται γι’ αυτό.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σαν μια ορχήστρα με πολλά όργανα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το κάπνισμα μπορεί να διαταράξει το αρμονικό παίξιμο, κάνοντας τους μουσικούς να παίζουν με πιο ανοργάνωτο τρόπο», δήλωσε η Νιούτον-Μπίσοπ. «Το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «είναι ότι οι καπνιστές μπορούν ακόμη να ενεργοποιήσουν μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν το μελάνωμα, όμως φαίνεται ότι είναι λιγότερο αποτελεσματικοί από ό,τι οι μη καπνιστές, έτσι οι καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν από τον καρκίνο τους. Με βάση τα αυτά τα ευρήματα, συμβουλεύουμε έντονα τη διακοπή του καπνίσματος για όσους έχουν διαγνωσθεί με μελάνωμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Υπερηχογράφημα στα νύχια. Τί μπορεί να αποκαλύψει…

Leonidas Kallidonis

Και με τη «βούλα» του ΣτΕ, συνταγματική η καπνοαπαγόρευση – Έχασαν τη μάχη καπνιστές και επιχειρηματίες

Ανδρέας Ντίνης

Καρκίνος του δέρματος: δεν χάνουμε χρόνο

Leonidas Kallidonis

Άλυτο μυστήριο γιατί ο κορωνοϊός πλήττει τους άνδρες και το τι συμβαίνει με τους καπνιστές

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Τι ισχύει για τις εγκύους και τους καπνιστές

Evanthia Karra

Σταϊκούρας: Στον συντελεστή 6% οι υπηρεσίες ακτινοθεραπειών και τα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα

Μιχάλης Μάρδας

Έρευνα: Πρώην καπνιστές η πλειονότητα των ατμιστών

Ανδρέας Ντίνης

Έρευνα: Πρώην καπνιστές η πλειονότητα των ατμιστών

admin

Αντικαπνιστικός νόμος: Σε λειτουργία το 1142 – Θα προσφέρει και υποστήριξη σε καπνιστές

Ανδρέας Ντίνης