“Τα αποτελέσματα αμφισβητούν τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι σεξουαλικές επαφές κάνουν καλό σε όλους, με τον ίδιο τρόπο”, σχολίασε η Χούι Λιού, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης αυτής, της πιο εκτεταμένης που έχει γίνει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα.
Οι μελετητές ανέλυσαν τα δεδομένα από την παναμερικανική έρευνα σε δείγμα 2.204 ανδρών και γυναικών ηλικίας άνω των 57 ετών. Η εργασία τους, που χρηματοδοτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δημοσιεύεται στον ιστότοπο της επιστημονικής επιθεώρησης Journal of Health and Social Behavior.
Στις ηλικιωμένες γυναίκες η σεξουαλική επαφή και ο οργασμός μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υπέρτασης, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 57 μέχρι 85 ετών κατά την πρώτη φάση της έρευνας, το 2005-6. Συμπληρωματικά στοιχεία συλλέχθηκαν μια πενταετία αργότερα.
Ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου στη μελέτη αυτή συνδέθηκε με την υπέρταση, την ταχυκαρδία και τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (της C-αντιδρώσας), που αυξάνονται στην περίπτωση φλεγμονής στον οργανισμό. Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη τους τυχόν καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν υποστεί οι συμμετέχοντες στο παρελθόν.
Όπως διαπιστώθηκε, οι άνδρες που έκαναν σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν καθόλου σεξουαλικές επαφές.
Στις γυναίκες, δεν παρατηρήθηκε να αυξάνει αυτός ο κίνδυνος. “Επιπροσθέτως, οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες που δεν έκαναν απλώς ικανοποιητικό σεξ με τη σύντροφό τους αλλά αισθάνονταν μεγάλη απόλαυση, αντιμετώπιζαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου”, παρατήρησε η Λιού.
Οι άνδρες κοπιάζουν περισσότερο…
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προσπάθεια που απαιτείται για μια σεξουαλική επαφή είναι κουραστική για τους άνδρες οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν περιορισμένη ενέργεια και μεγαλύτερες δυσκολίες να διατηρήσουν τη στύση τους και να φτάσουν στον οργασμό. Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης και η λήψη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών μπορεί επίσης να συμβάλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Αντιθέτως, στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας που βίωναν έντονους ή απλώς ικανοποιητικούς οργασμούς ο κίνδυνος υπέρτασης είχε μειωθεί πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με εκείνες που δεν ικανοποιούνταν από το σεξ. Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον οργασμό της γυναίκας μπορεί να έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία της.