Ο κ. Ρόζενμπεργκ τονίζει την ανάγκη ανάληψης δράσης για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
Στην επιστολή, που δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει έκκληση στον υπουργό Υγείας να δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας.
Η ανοικτή επιστολή προς τον Ανδρέα Ξανθό
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
καθώς η 18η Νοεμβρίου έχει ορισθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, επιλέγω αυτήν την ημέρα για να σας απευθύνω την επιστολή αυτή, προκειμένου να δώσετε λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντοχής των μικροβίων στη χώρα μας:
Επιθυμώ να σας απευθύνω, κύριε υπουργέ, έκκληση για να αναλάβετε άμεσα δράση για την πλήρη και ολοκληρωτική απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή, είτε με την επιβολή της καθολικής και ανεξαίρετης εφαρμογής του ισχύοντος νόμου (Ν. Δ. 96/1973), που ορίζει ότι τα αντιβιοτικά χορηγούνται μόνον με ιατρική συνταγή, είτε με νέα νομοθετική πρωτοβουλία σας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η ορθή συνταγογράφηση και η σωστή χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στην κοινότητα και τα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους πυλώνες αντιμετώπισης του μείζονος αυτού προβλήματος δημόσιας υγείας, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και απασχολεί κατά προτεραιότητα τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Πέρυσι, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Ορθή Χρήση των Αντιβιοτικών, μία Επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων ασθενών επισκεφθήκαμε, υπό την αιγίδα σας, την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την ευαισθησία του Ανώτατου Άρχοντα της χώρας μας για το τεράστιο αυτό πρόβλημα, που φέρνει την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στη μικροβιακή αντοχή στην Ευρώπη.
Πράγματι, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC, 5/11/2018), τουλάχιστον χίλιοι εξακόσιοι (1.600) θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως αποδίδονται σε λοιμώξεις, που προκαλούνται από πέντε (5), ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, βακτήρια. Σύμφωνα, δε, με πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (OOΣΑ, Νοέμβριος 2018), ο συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας θα υπερβεί τις εξήντα εννέα χιλιάδες (69.000) έως το 2050, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού του προβλήματος.
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Ασφαλώς και αναγνωρίζουμε τη συμβολή των Δωρητών Οργανισμών στη σημαντική συλλογική προσπάθεια, που καταβάλλεται παγκοσμίως για την καταπολέμηση της μάστιγας της μικροβιακής αντοχής. Η ελληνική πολιτεία όμως μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την κοινή προσπάθεια με τον περιορισμό σε εθνικό επίπεδο της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών.
Θα επιθυμούσα επίσης, κύριε υπουργέ, να σας παρακαλέσω να αναλάβετε επιπλέον πρωτοβουλίες προς τους συναδέλφους σας, υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ανάλογη απαγόρευση διάθεσης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή κτηνιάτρου τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην ιχθυοκαλλιέργεια.
Προειδοποίηση ΟΟΣΑ: Χιλιάδες νεκροί στην Ελλάδα μέχρι το 2050 λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες του ΟΟΣΑ όπου το πρόβλημα της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη θνησιμότητα στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση προβλέπει ότι μεταξύ 2015-2050 θα υπάρξουν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.
Η Ιταλία και η Ελλάδα προβλέπεται ότι θα είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ με τον υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω των ανθεκτικών βακτηρίων. Ήδη εκτιμάται ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά, προσεγγίζει το 38% (εμφανίζοντας αύξηση περίπου 7% μεταξύ 2005-2015), ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλο σχεδόν 3% έως το 2030. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου επταπλάσιο σε σχέση με άλλες χώρες (Ολλανδία, Νορβηγία κ.α.), όπου οι ανθεκτικές λοιμώξεις κινούνται περίπου στο 5%.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι, με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, όπως ο περιορισμός στην αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και ο τακτικός και σωστός καθαρισμός των χεριών, η Ελλάδα μπορεί να σώσει 1.207 ζωές ετησίως τα επόμενα χρόνια.
Αν δεν αναληφθεί αποτελεσματική δράση και οι τωρινές τάσεις αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας συνεχισθούν, η έκθεση υπολογίζει ότι περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία μεταξύ 2015-2050.
Η μεγαλύτερη θνησιμότητα προβλέπεται να υπάρχει στην Ιταλία (18 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους ετησίως) και έπεται δεύτερη η Ελλάδα (σχεδόν 15 θάνατοι/100.000 άτομα κάθε χρόνο). Για την Κύπρο προβλέπονται επτά θάνατοι/100.000 άτομα ετησίως.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά «τρίτης γραμμής» (ουσιαστικά τελευταίας καταφυγής) όπως οι καρβαπενέμες (carbapenem).
Οι μόνες επιλογές που απομένουν σε περιπτώσεις τέτοιας ανθεκτικότητας, θα είναι κάποια παλαιότερα αντιβιοτικά μικρότερης αποτελεσματικότητας όπως οι πολυμιξίνες (π.χ. κολιστίνη) ή οι συνδυαστικές θεραπείες. Όμως η έκθεση αναφέρει ότι σε μερικές χώρες -μεταξύ των οποίων η Ελλάδα- έχει ήδη εμφανισθεί αντίσταση και στις πολυμιξίνες, «με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», όπως υπογραμμίζεται.
Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στη Βουλγαρία και στην Τουρκία, προβλέπεται να αυξηθεί η αντίσταση του βακτηρίου ψευδομονάς η αεριογόνος (Pseudomonas aeruginosa) απέναντι στα ισχυρά αντιβιοτικά carbapenem.
Όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας λόγω της αντιμικροβιακής ανθεκτικότητας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το υψηλότερο ετήσιο κόστος θα το έχει η Ιταλία με 662.000 δολάρια ανά 100.000 κατοίκους, ενώ πολύ υψηλό εκτιμάται και το κόστος για την Ελλάδα, κοντά στα 600.000 δολάρια/100.000 άτομα κάθε χρόνο.