Κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Στην Ελλάδα οι ετήσιες νέες διαγνώσεις υπολογίζονται στις 300-350, με συχνότερες μορφές τις αιματολογικές κακοήθειες και τους όγκους εγκεφάλου, οι οποίες αντιμετωπίζονται σε επτά παιδιατρικές ογκολογικές μονάδες, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο. Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο Παιδικής Ηλικίας είναι “Better survival is achievable”, δηλαδή “Η καλύτερη επιβίωση είναι εφικτή”.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει τεθεί σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας, με στόχο την καταγραφή όλων των περιστατικών καρκίνου ανήλικων ασθενών, με συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη νόσο, την αντιμετώπισή της και την πορεία των ασθενών. Το Μητρώο δίνει τη δυνατότητα καλύτερης επιδημιολογικής παρατήρησης, καταγραφής των αναγκών και προγραμματισμού και οργάνωσης των δομών παροχής ογκολογικής φροντίδας. “Είναι υποχρέωση της πολιτείας να υποστηρίξει τη λειτουργία του Μητρώου και να θεσμοθετήσει την αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται”, σημειώνει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, και προσθέτει:
“Η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών Παιδικής Ηλικίας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα προς τη διαχείριση του παιδικού καρκίνου στη χώρα, ωστόσο οι ανάγκες για βελτίωση του συνόλου των παραγόντων που καθορίζουν την αποτελεσματικότητα της περίθαλψης των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών παραμένουν μεγάλες”.
Διαρκή ζητούμενα, σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, είναι η χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών υγείας, η επαρκής στελέχωση και ο εξοπλισμός των ογκολογικών μονάδων των παιδιατρικών νοσοκομείων και η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνει την κατάλληλη ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.
Πολλά τα “όπλα” σήμερα
Τα θεραπευτικά “όπλα” για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας είναι πολλά. Σήμερα, και στη χώρα μας, με την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί, 4 στα 5 από αυτά παιδιά επιτυγχάνουν πλήρη , όπως επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας–Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Υπάρχουν μάλιστα νεοπλασίες με ποσοστά ίασης πάνω από 90% αλλά δυστυχώς και άλλες που υπολείπονται σημαντικά.
“Η ΕΕΠΑΟ και τα αντίστοιχα Ιατρικά Τμήματα, συμμετέχουν ενεργά σε διεθνή πρωτόκολλα, διεθνείς πρωτοβουλίες και επιστημονικούς φορείς που προάγουν την ιατρική έρευνα και συμβάλλουν στη βέλτιστη φροντίδα των μικρών ασθενών ισότιμα με οποιοδήποτε προηγμένο Κέντρο του εξωτερικού τόσο στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της αποτελεσματικής με τις λιγότερες συνέπειες, θεραπείας”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας. Σύμφωνα με την ίδια νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές επιλογές (εξειδικευμένες μοριακές και κυτταρικές αναλύσεις, στοχευμένες θεραπείες, μονοκλωνικά αντισώματα, CAR-T cell θεραπείες και γενικότερα η ιατρική της ακριβείας (precision medicine) είναι διαθέσιμες πλέον και στη χώρα μας και δεν χρειάζεται η μετακίνηση των ασθενών και των οικογενειών τους σε κέντρα του εξωτερικού.
Ωστόσο, απαιτούνται ακόμη βήματα για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους μικρούς ασθενείς. Τέτοια είναι, όπως τα καταγράφει η επιστημονική εταιρεία στην ανακοίνωσή της, η στελέχωση των Τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Αιμοδοσιών, Εργαστηρίων, Νοσοκομειακών Φαρμακείων και όλων των συνεργαζομένων Τμημάτων, με επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επάρκεια φαρμάκων, λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηρίων και υλικοτεχνική υποδομή.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν 200, 250 και 300 ευρώ – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Απεργία σε σχολεία και ΜΜΜ: Πως θα κινηθούν ΗΣΑΠ, Τραμ και Προαστιακός
Δίκη για το Μάτι: Το ημερολόγιο που καίει τους ενόχους