Από τα μέσα Ιανουαρίου όμως αναμένεται σημαντική αύξηση των συμπτωμάτων γρίπης και στη χώρα μας, καθώς ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται, ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο βρίσκεται στην κορύφωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από γιατρούς, είναι ήδη αυξημένα τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα παιδιά. Επίσης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία είναι αυξημένες οι επισκέψεις στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκηw εξαιτίας των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού και του γαστρεντερικού. Αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια για το βήχα, καραμέλες για το λαιμό, βιταμίνες, αλλά και σκευάσματα για τη διάρροια και τον εμετό έχουν την τιμητική τους, με τους ασθενείς να αναζητούν λύσεις για τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης.
Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 καταγράφηκαν στην Ελλάδα επτά σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ίδιο διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επρόκειτο για έναν άνδρα 79 ετών που δεν είχε εμβολιαστεί κατά της γρίπης, παρόλο που ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, στην οποία συστήνεται εμβολιασμός από το υπουργείο Υγείας.
Τα επτά κρούσματα καταγράφηκαν όλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι και την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και από τότε επικράτησε… παύση.
Oπως φαίνεται στα αναλυτικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η γρίπη για την περίοδο 2016-2017 είχε παρόμοια πορεία για την περίοδο μέχρι και αυτή την εποχή. Η μεγάλη έξαρση ξεκίνησε πέρυσι από τα μέσα του Ιανουαρίου.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι προσβάλλονται περισσότερο φέτος, όπως και πέρυσι, παιδιά και ηλικιωμένοι.
Οι πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) αναφέρουν ότι η γρίπη παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη Nότια, στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη. Οπως φάνηκε μέχρι στιγμής, ο Νότος βρίσκεται στο «κόκκινο» και κυρίως η Ιταλία, καθώς καταγράφονται επτά εκατομμύρια κρούσματα. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, και οι δύο τύποι γρίπης, Α και Β, συν-κυκλοφορούν.
Από τα άτομα που υποβλήθηκαν σε δειγματοληψία σε καταγεγραμμένους χώρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης την εβδομάδα 25 με 31 Δεκεμβρίου, το 44% βρέθηκε θετικό σε ιούς της γρίπης, με μια αύξηση κατά… 38% από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.
Η έναρξη της γρίπης σηματοδοτήθηκε από θετικά δείγματα στο αναπνευστικό του πληθυσμού έντεκα χωρών (Αυστρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Αυτές είναι οι 9 καινοτόμες θεραπείες του 2024 που δίνουν ελπίδες σε ασθενείς
Οπως άλλωστε φαίνεται από τη χαρτογράφηση της γρίπης από το ECDC, στη Μ. Βρετανία η επέλαση της γρίπης είναι μεγάλη.
Δραστηριότητα 2016-2017
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη γρίπη, την περίοδο 2016-2017 επικράτησε ο υπότυπος Α (Η3Ν2), ο οποίος φαίνεται να επικρατεί και φέτος, με ένα μικρότερο κύμα γρίπης προς το τέλος της περιόδου. Σε σχέση με την περίοδο 2015-2016, η γρίπη για την περίοδο 2016-2017 ξεκίνησε ασυνήθιστα νωρίς, ενώ καταγράφηκαν λιγότερα κρούσματα σε σχέση με την περίοδο 2015-2016. Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2016-2017 καταγράφηκαν 276 νοσηλευόμενοι έναντι 408 το 2015-2016 και 108 θάνατοι έναντι 197 το 2015-2016. Καταγράφηκε ωστόσο αύξηση στη γενική θνησιμότητα, δηλαδή θάνατος από όλες τις αιτίες σχεδόν αποκλειστικά στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Επίσης, όπως αναφέρει η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχε εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο.
Σε χαμηλά επίπεδα, αν και λίγο περισσότερο σε σχέση με την περίοδο 2015-2016, κινήθηκε και ο αντιγριπικός εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας (18% στα νοσοκομεία το 2017, έναντι 10,9% το 2016).
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός είναι το ασφαλέστερο μέσο πρόληψης της νόσου και οι ομάδες κινδύνου είναι: όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από διάφορα νοσήματα, έγκυοι γυναίκες, παχύσαρκα άτομα, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των έξι μηνών, κλειστοί πληθυσμοί (τρόφιμοι, στρατιώτες, εσωτερικοί σπουδαστές σχολών), εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου