H δημοτική αρχή, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο ζητούν τη νομική του αυτοτέλεια (είναι διασυνδεόμενο με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης) ώστε να λειτουργεί με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και όχι σαν… Κέντρο Υγείας, χωρίς βασικές ειδικότητες γιατρών.
«Εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους στο Διδυμότειχο και το Σουφλί, τον στρατό και μετανάστες. Είναι πολύς ο κόσμος. Επίσης ο Εβρος έχει πλέον ως επί το πλείστον ηλικιωμένους κατοίκους, οι οποίοι χρήζουν ικανοποιητικής περίθαλψης», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από το 2013 ζητείται η νομική αυτοτέλεια του Νοσοκομείου. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής του ενιαίου νομικού προσώπου (Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης – Διδυμότειχου) θεωρεί το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου… κλινική του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
«Τη στιγμή που στο Νοσοκομείο δεν λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, λόγω αποχώρησης τεσσάρων νοσηλευτών, ετοιμάζεται να μπει λουκέτο και στη ΜΑΦ (σ.σ.: Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) του Νοσοκομείου. Ο αναπληρωτής διοικητής βρήκε τη λύση για να συνεχίσει να λειτουργεί. Ανέστειλε με απόφασή του τα ρεπό και τις άδειες του προσωπικού της ΜΑΦ», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις γιατρών σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει οφθαλμίατρος, ουρολόγος, οδοντίατρος, ορθοπαιδικός, ο οποίος φεύγει καθώς κατέλαβε θέση σε άλλο νοσοκομείο. «Μας φεύγουν συνεχώς γιατροί. Δεν γίνεται να λειτουργούμε χωρίς βασικές ειδικότητες», λέει με φανερή την αγωνία στη φωνή του ο δήμαρχος Διδυμοτείχου.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου φαίνεται και από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της ακριτικής περιοχής του Εβρου αναγκάζονται να αναζητήσουν υπηρεσίες στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας, που βρίσκεται 35 χλμ. από το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. «Πού είναι η εθνική υπερηφάνεια; Για λόγους προσηλυτισμού οι Ελληνες είναι ευπρόσδεκτοι στο Νοσοκομείο Αδριανούπολης της Τουρκίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Τουρκίας προσφέρει δωρεάν πακέτα περίθαλψης στους Ελληνες. Αν το ακριτικότερο νοσοκομείο της χώρας, του Διδυμοτείχου, είναι σε αυτή την κατάσταση, που θα έπρεπε για λόγους εθνικού συμφέροντος να προστατεύεται, φανταστείτε την κατάσταση των υπόλοιπων νοσοκομείων της χώρας», τονίζει η Ομοσπονδία.
Εκρηξη στον «Αγιο Σάββα»
Μια έκρηξη στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» αναστάτωσε χθες τα ξημερώματα ασθενείς και προσωπικό. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κλινική του χειρουργικού τομέα και συγκεκριμένα στο χώρο εξυπηρέτησης ασθενών και συνοδών. Η πυρκαγιά σβήστηκε εγκαίρως, χωρίς να χρειαστεί να διακινδυνεύσει κάποιος ασθενής ή κάποιος εργαζόμενος. Οι ασθενείς, επίσης, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε άλλες κλινικές του νοσοκομείου.
Οπως ενημερώνει η διοίκηση, οι ζημιές που προκλήθηκαν περιορίζονται σε ένα οικιακό ψυγείο, μια πόρτα και σε τμήμα της ψευδοροφής και σε φθορές στους τοίχους.
Οπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της, «η φωτιά προήλθε από έκρηξη ψυγείου που βρισκόταν στην αρχή του διαδρόμου της πτέρυγας, γι’ αυτό και η απομάκρυνση των ασθενών ήταν πολύ επικίνδυνη. Στο ψυγείο αυτό τοποθετούσαν τρόφιμα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι συνοδοί. Ευτυχώς την ώρα της έκρηξης του ψυγείου δεν υπήρχε κοντά ασθενής ή συνοδός ώστε να κινδυνέψει άμεσα η ζωή του. Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι ασθενείς αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από τους πυκνούς καπνούς χωρίς ευτυχώς σοβαρά προβλήματα για την υγεία τους». Παράλληλα διερωτάται πόσων ετών ήταν το ψυγείο, εάν ήταν συντηρημένο και εάν πρέπει να υπάρχει ψυγείο στο διάδρομο των κλινικών.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου