Η μετάδοσή του συγκεκριμένου ιού γίνεται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής και η εκδήλωσή του δημιουργεί καταρχήν θηλώματα σε διάφορα μέρη του σώματος και όχι μόνο στα γεννητικά όργανα, όπως εσφαλμένα μπορεί να νομίζει κανείς. Μάλιστα, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων έχει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους, κάποιοι από τους οποίους χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης και αντιμετώπισης.
Ποιο είναι το προφίλ του ιού HPV
- ΟHPV δημιουργεί καταρχάς θηλώματα σε διάφορα μέρη του σώματος.
- Μερικοί τύποι μολύνουν το πρόσωπο και το λαιμό, ενώ άλλοι τύποι τα άκρα του σώματος.
- Οι περισσότερες λοιμώξεις μεHPV δεν οδηγούν σε κακοήθεια. Μερικοί τύποι του, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
- Πάνω από 40 τύποι του ιού δρουν στην περιοχή των έξω και των έσω γεννητικών οργάνων.
- Ο εμβολιασμός μπορεί να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό τη λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό.
Τι σύμπτωμα προκαλεί ο HPV στα γεννητικά όργανα
Στις περισσότερες των περιπτώσεων το αμυντικό σύστημα του οργανισμού καταπολεμά από μόνο του τον εισβολέα HPV. Τα κονδυλώματα είναι δερματικές αλλοιώσεις που παρουσιάζονται συνήθως στο αιδοίο και στον πρωκτό. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο, φαγούρα ή και να μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα.
Πώς μολυνόμαστε από τον HPV
Όπως προαναφέραμε, ο HPV μεταφέρεται, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, με τη σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις μόλυνσης του νεογνού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, εάν η επίτοκος έχει κονδυλώματα. Η εμφάνιση θηλωμάτων στο μωρό γίνεται στην περιοχή του ανώτερου αναπνευστικού ή στα γεννητικά του όργανα.
Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου;
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Υπάρχουν και είναι οι ακόλουθοι:
- Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων: όσο πιο μεγάλος είμαι ο αριθμός τους, τόσο αυξάνεται στατιστικά η περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.
- Η ηλικία: σε ηλικίες 20 έως 30 ετών είναι πολύ συχνή η λοίμωξη, αλλά με μεγάλα ποσοστά αυτοΐασης.
- Δερματικές βλάβες που λειτουργούν ως πύλη εισόδου του ιού.
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω λοίμωξης από τον ιόHIV ή λόγω λήψης φαρμάκων για καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Ακόμη και η απλή επαφή με κονδυλώματα αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσής μας.
Με ποιον τρόπο μπορώ να μάθω αν έχω κολλήσει τον ιό HPV
Υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του ιού με το test-pap, δηλαδή τη λήψη κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Οι κυτταρολόγοι μπορούν να εντοπίσουν μικροσκοπικές αλλοιώσεις των κυττάρων από τον HPV. Επίσης, με τη βοήθεια του HPV-DNA test μπορούμε να αναγνωρίσουμε επικίνδυνα στελέχη του ιού που μπορεί να δημιουργήσουν κακοήθεια τραχήλου μήτρας.
Το test αυτό προτείνεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ως συμπλήρωμα του test-pap. Επίσης, για παρακολούθηση της ασθενούς μετά από λοίμωξη με τον HPV.
Ποια είμαι η προτεινόμενη θεραπεία
- Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με διαθερμία, laser ή κρυοπηξία. Πρόκειται για χειρουργικές μεθόδους που δίνουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.
- Μπορούμε επίσης να καταφέρουμενα τα εξαφανίσουμε με τη χρήση κρέμας τοπικά.
- Όσον αφορά τον τράχηλο της μήτρας, σε προκαρκινικές αλλοιώσεις,μια τοπική εκτομή ή θεραπεία με laser, δίνουν σχεδόν πάντα οριστική λύση. Παραμένει όμως ο κίνδυνος της επαναλοίμωξης, γι’ αυτό και καθοριστικός ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος ή επί υποψία υποτροπής.
- Σε αρχόμενο στάδιο κακοήθειας τα ποσοστά ίασης είναι πολύ υψηλά, χάρη στη χρήση σύγχρονων, μη ακρωτηριαστικών τεχνικών, που διατηρούν τη γονιμότητα της γυναίκας.
- Όταν διαγνωσθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, πρέπει να εξατομικευθεί η θεραπεία σύμφωνα με την ηλικία, το βαθμό των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων και με βάση τον οικογενειακό προγραμματισμό.
- Η θεραπεία, τις περισσότερες φορές, είναι μια μικρή τοπική εκτομή των βλαβώνή η εξάχνωση των αλλοιώσεων με laser. Η θεραπεία αυτή είναι συνήθης και οριστική, σε περιπτώσεις αρχόμενης κακοήθειας.
Όλα αυτά αφορούν την δευτερογενή πρόληψη. Όσον αφορά την πρωτογενή πρόληψη υπάρχει ο εμβολιασμός. Μπορούμε να αρχίσουμε σε μικρές ηλικίες (από τα 9 έτη), μειώνοντας την περίπτωση μετάδοσης του ιού καθώς τα εμβόλια δεν παρουσιάζουν παρενέργειες.
HPV και καρκίνος στοματοφάρυγγα
Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι μια μορφή καρκίνου που τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αύξηση στα περιστατικά της, είναι αυτή του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, με πιο συχνό τον καρκίνο της αμυγδαλής, Η αύξηση αυτή φαίνεται πως έχει άμεση σχέση με τον ιό HPV (τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων), με πιο συχνό τον τύπο HPV-16 και λιγότερο τον HPV-18. Μάλιστα, η αύξηση αφορά κυρίως σε άτομα κάτω των 45 ετών, δηλαδή στην πλέον παραγωγική ηλικία. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι ο στοματικός καρκίνος πλήττει κάθε χρόνο πάνω από 310.000 άτομα (220.000 άνδρες και 90.000 γυναίκες).
Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο