Το Chat GPT, ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης που πρόσφατα τράβηξε την προσοχή του κοινού για την ικανότητά του να γράφει γρήγορα απαντήσεις σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων, έχει προσελκύσει ιδιαίτερα την προσοχή νομοθετών και πολιτών. Eχει εξελιχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή στην ιστορία, με περισσότερους από 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως.
Η «μάχη» για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που εγκυμονεί η πλατφόρμα έχει ξεκινήσει. Για να αποφύγουμε συναισθηματισμούς που μπορεί να μας κατατάξουν σε κάποιο από τα δύο στρατόπεδα, ρωτήσαμε το… ψυχρό Chat GPT της OpenAI για τα θετικά και τα αρνητικά της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και τους τομείς στους οποίους μπορεί να συμβάλει θετικά ή αρνητικά.
Οπως σημειώνει, η αυτοματοποίηση και η αποδοτικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι τα βασικά «ατού», καθώς έχει τη δυνατότητα να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες εργασίες, δουλεύοντας ακούραστα, αδιάκοπα, ενώ διαχειρίζεται μεγάλο όγκο δεδομένων γρήγορα.
Ομως, η άνοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόπιση θέσεων εργασίας, καθώς η αυτοματοποίηση αναλαμβάνει πολλές εργασίες που προηγουμένως γίνονταν από ανθρώπους. Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη (σ.σ.: έχει πρόσβαση στο Chat GPT όποιος έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο), θα μπορούσε να γίνει στόχος για χάκερ, οδηγώντας σε πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια. Μάλιστα, η πλατφόρμα σημειώνει πως η έλλειψη ενσυναίσθησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη και η υπερβολική εξάρτηση από αυτήν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απώλεια των ικανοτήτων κριτικής σκέψης και λήψης αποφάσεων στους ανθρώπους.
Κλάδοι που επηρεάζει
Ο υγειονομικός κλάδος είναι αυτός που αναμένεται να επωφεληθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση ασθενειών, στη διάγνωση, στον σχεδιασμό θεραπειών και, φυσικά, στην ανάπτυξη φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος στα χρηματοοικονομικά (με την ανίχνευση απάτης), στο λιανικό εμπόριο (με εξατομικευμένο μάρκετινγκ), στην εκπαίδευση (με εξατομικευμένη μάθηση και αξιολόγηση) και τις μεταφορές (με τη βελτιστοποίηση διαδρομών και διαχείρισης της κυκλοφορίας).
Οι λόγοι που οι δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης συχνά τρομάζουν είναι ο αντίκτυπός της στην απασχόληση. Η αυτοματοποίηση μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και αλλαγές στο εργατικό δυναμικό, να υπονομεύσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ο κίνδυνος η Τεχνητή Νοημοσύνη να αντικαταστήσει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις με ψηφιακές, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση και άλλες αρνητικές επιπτώσεις.
Τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια των δεδομένων. Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται πιο προηγμένη, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλους σκοπούς, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις.
Ανησυχία ειδικών
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Τον Μάρτιο τουλάχιστον 1.000 ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και ισχυροί του τεχνολογικού χώρου υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αυξανόμενη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ένα άγουρο ακόμα περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, CEOs των Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic κλήθηκαν από τον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Καμάλα Χάρις, και με κορυφαίους αξιωματούχους για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν έχει στόχο οι μεγάλες εταιρίες να σιγουρευτούν πως τα προϊόντα που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ασφαλή προτού γίνουν διαθέσιμα στο κοινό.
Τις ανησυχίες του για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός ιστορικός και φιλόσοφος Γιουβάλ Νόα Χαράρι. Φοβάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει το τέλος της ανθρωπότητας, καθώς «για πρώτη φορά δημιουργήσαμε κάτι που μας αφαιρεί εξουσία». Ο ίδιος θεωρεί εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τα ρομπότ μπορούν να δημιουργήσουν ιστορίες και κατά τη γνώμη του «τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη επίδειξη ισχύος». Μάλιστα, ο Χαράρι, συγγραφέας του ευπώλητου «Sapiens», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση (σύντομα) της πρώτης θρησκείας που θα προσελκύει πιστούς με ιερά κείμενα γραμμένα από Τεχνητή Νοημοσύνη, με στόχο την υποδούλωση της ανθρωπότητας.
ΤΑ 10 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ «ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ»
Θα εξαφανιστούν 300 εκατ. θέσεις εργασίας
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αναστάτωση» ή ακόμα και να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Την ίδια ώρα η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγικότητα των εργαζομένων, καθώς εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει μέχρι και το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.
Εκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα, δείχνει πως τα επόμενα πέντε χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση θα επιφέρουν μεταβολές με αντίκτυπο περίπου στο 25% των θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το «Business Insider», τα 10 επαγγέλματα που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία Τεχνητή Νοημοσύνη στο μέλλον είναι τα εξής:
- Τεχνολογικά επαγγέλματα, όπως προγραμματιστές, μηχανικοί λογισμικού και αναλυτές δεδομένων.
- Επαγγέλματα πολυμέσων, όπως διαφημιστές, δημιουργοί περιεχομένου κ.λπ.
- Νομικοί βοηθοί και βοηθητικά επαγγέλματα του νομικού κλάδου.
- Ερευνητικοί αναλυτές.
- Δάσκαλοι – καθηγητές.
- Οικονομικά επαγγέλματα, όπως αναλυτές και προσωπικοί σύμβουλοι.
- Επενδυτές.
- Γραφίστες.
- Λογιστές.
- Προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών.
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023- Debate: Κόντρες, σπόντες και δεσμεύσεις στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών
«Ο Ερντογάν πάσχει από επιληψία» αποκάλυψε πρώην συνεργάτης του