Σελήνη: Η γέννησή της τοποθετείται στα 108 εκατομμύρια χρόνια μετά τον σχηματισμό του ηλιακού συστήματος
Προηγούμενες εκτιμήσεις, ωστόσο τοποθετούσαν το φεγγάρι στα 60 εκατομμύρια χρόνια. Οι επιστήμονες πίσω από την ανάλυση τονίζουν ότι μια πιο ακριβής ηλικία της Σελήνης, τους βοηθάει να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία και την εξέλιξη του φεγγαριού, καθώς και της Γης.
«Χωρίς το φεγγάρι, η ζωή στη Γη θα ήταν τελείως διαφορετική. Είναι ένα μέρος του φυσικού μας συστήματος που θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα, και η μελέτη μας παρέχει ένα μικρό κομμάτι παζλ στην όλη εικόνα», ανέφερε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, Philipp Heck.
Η «υπόθεση της γιγαντιαίας πρόσκρουσης» που δημιούργησε τη σελήνη
Εικάζεται πως το φεγγάρι σχηματίστηκε από τα εκτοξευόμενα από τη σύγκρουση ενός διαστημικού αντικειμένου που είχε το μέγεθος του Άρη με την Γη. Αυτό το εκτοξευμένο υλικό, που περιορίστηκε από τη βαρύτητα, πιστεύεται ότι δημιούργησε το φεγγάρι που βλέπουμε σήμερα.
Το πότε ακριβώς συνέβη αυτή η σύγκρουση και πόσος χρόνος χρειάστηκε για να σχηματιστεί το φεγγάρι, ωστόσο, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο.
Η μελέτη του ζιρκόνιου
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τις κηλίδες ενός ορυκτού που ονομάζεται «ζιρκόνιο», το οποίο υπήρχε σε δείγματα από τη σελήνη που μεταφέρθηκαν στη Γη το 1972 από την τελευταία αποστολή του Apollo.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κρύσταλλοι του ζιρκονίου είναι τα πρώτα στερεά που κρυσταλλώθηκαν μετά το σχηματισμό της Σελήνης, καθώς σχηματίστηκαν αρχικά όταν η λιωμένη επιφάνεια της σελήνης που προκλήθηκε από την πρόσκρουση στερεοποιήθηκε, οδηγώντας στη γέννηση του φεγγαριού της Γης. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν να παρουσιάζουν αποκαλυπτικά σημάδια της ηλικίας της σελήνης.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
«Επειδή ξέρουμε πόσο παλιοί είναι αυτοί οι κρύσταλλοι, χρησιμεύουν ως μία “άγκυρα” για τη σεληνιακή χρονολογία», δήλωσε ο Heck.
Πώς προσδιόρισαν την ηλικία της
Για να προσδιορίσουν την ηλικία του δείγματος, οι ερευνητές ταυτοποίησαν και χαρτογράφησαν μεμονωμένα άτομα σε ένα κομμάτι δείγματος από την Σελήνη. Πρώτα, το «ακόνισαν» χρησιμοποιώντας μια εστιασμένη δέσμη ηλεκτρονίων, «σχεδόν σαν μια πολύ φανταχτερή ξύστρα μολυβιών», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jennika Greer, η οποία είναι επιστημονική συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης.
Στη συνέχεια, η ομάδα της χρησιμοποίησε ένα λέιζερ για να εξατμίσει άτομα από την άκρη του ακονισμένου δείγματος και μέτρησε τις ταχύτητες αυτών των ατόμων. «Το πόσο γρήγορα κινούνται μας λέει πόσο βαριά είναι, το οποίο με τη σειρά του μας λέει από τι είναι φτιαγμένα», πρόσθεσε η Greer.
Οι επιστήμονες μέτρησαν την ποσότητα των ατόμων ουρανίου και μολύβδου στο δείγμα, τα οποία, με προηγούμενη γνώση του πόσο γρήγορα διασπώνται τα άτομα, βοήθησαν στον προσδιορισμό της ηλικίας του δείγματος των 4,46 δισεκατομμυρίων ετών, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.
«Είναι εκπληκτικό να μπορείς να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς στα χέρια σου είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε βρει μέχρι στιγμής. Είναι ένα σημείο αναφοράς για τόσα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη Γη. Όταν ξέρεις πόσο παλιό είναι κάτι, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τι του συνέβη στην ιστορία του» τόνισε η Greer.
Ειδήσεις σήμερα
Iron Sting, Iron Beam, Iron Dome: Τα υπερόπλα του Ισραήλ στην μάχη με την Χαμάς – Πώς λειτουργούν
Μεσανατολικό: Πάνω από 5.000 οι νεκροί στην Γάζα
Ο Μητσοτάκης συνάντησε στο Ισραήλ συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από την Χαμάς [εικόνες]