Οι επιστήμονες στο ερευνητικό σκάφος DSSV Pressure Drop εντόπισαν για πρώτη φορά ένα «σαλιγκαρόψαρο», το οποίο ήταν πιθανότατα ανήλικο, τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ χρησιμοποιούσαν ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο συνδεδεμένο με μια μίνι – κάμερα στην Τάφρο Izu-Ogasawara στο δυτικό Ειρηνικό, κοντά στην Ιαπωνία. Το ακριβές είδος του ψαριού είναι άγνωστο, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανήκει στο γένος Pseudoliparis. Εντοπίστηκε σε βάθος – ρεκόρ 27.349 ποδιών (8.336 μέτρων).
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ένα σαλιγκαρόψαρο Mariana (Pseudoliparis swirei), το οποίο εθεάθη να κρύβεται σε βάθος 26.831 ποδιών (8.178 μ.) στην τάφρο των Μαριανών – τη βαθύτερη γνωστή ωκεάνια τάφρο στη Γη, η οποία βρίσκεται σε νότια της τάφρου Izu-Ogasawara.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αποστολής κοντά στην Ιαπωνία, οι ερευνητές έπιασαν επίσης δύο σαλιγκαρόψαρα από το είδος Pseudoliparis belyaevi στην Ιαπωνική Τάφρο, που βρίσκεται βόρεια της Τάφρου Izu-Ogasawara, σε παγίδες με δολώματα σε βάθος 26.319 ποδιών (8.022 μέτρα).
Τα σαλιγκαρόψαρα που κατοικούν βαθιά, όπως τα διάφορα ρεκόρ στο γένος Pseudoliparis, μπορούν να αντέξουν πίεση που ισοδυναμεί με περισσότερες από 800 ατμόσφαιρες, αρκετή για να συνθλίψει τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς. Για να αντεπεξέλθουν, τα σαλιγκαρόψαρα έχουν εξελιχθεί χωρίς κύστες κολύμβησης, οι οποίες είναι σάκοι γεμάτοι αέρα που παρέχουν άνωση στα περισσότερα είδη ψαριών. Έχουν επίσης αντικαταστήσει τα λέπια τους με ένα ζελατινώδες στρώμα που τα προστατεύει από την σύνθλιψη στα απύθμενα βάθη, είπε στον Guardian ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής Άλαν Τζέιμισον, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας . Τα ψάρια αυτά περιέχουν επίσης ένα υγρό που ονομάζεται οσμολύτης, το οποίο βοηθά στην προστασία τους σε κυτταρικό επίπεδο.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το σαλιγκαρόψαρο που έσπασε το ρεκόρ ήταν ανήλικο. Μεταξύ των περισσότερων ειδών σαλιγκαρόψαρων, τα μικρά είναι ειδικά προσαρμοσμένα να ζουν σε βαθύτερα νερά από τα ενήλικα. Αυτό προστατεύει τους ευάλωτους νέους από πιθανούς θηρευτές που δεν τολμούν να πάνε αρκετά βαθιά για να τα πιάσουν, έγραψαν οι ερευνητές σε μια δήλωση.
Τα νέα πλάνα υποδηλώνουν ότι τα σαλιγκαρόψαρα στην ιαπωνική τάφρο μπορεί να είναι πολύ πιο άφθονα από παρόμοια είδη σε άλλες ωκεάνιες τάφρους, όπως η τάφρος των Μαριανών. Αλλά δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, έγραψαν οι ερευνητές σε μία ανακοίνωση.
Οι ερευνητές ελπίζουν να επιστρέψουν στις δύο τάφρους κοντά στην Ιαπωνία – και στην κοντινή Τάφρο Ryukyu – για να συνεχίσουν την έρευνά τους για το σαλιγκαρόψαρο που έσπασε όλα τα ρεκόρ και να αναζητήσουν άλλα παράξενα πλάσματα των βαθέων υδάτων.
«Οι ιαπωνικές τάφροι είναι απίστευτα μέρη για εξερεύνηση», είπε ο Τζέιμισον. «Είναι τόσο πλούσιες σε ζωή, ακόμα και στο κάτω μέρος τους». Μέχρι τώρα, κανείς δεν είχε δει ή πιάσει ποτέ ένα ψάρι στην τάφρο Izu-Ogasawara, οπότε υπάρχουν πολλά για να βρεθούν, πρόσθεσε.
Ειδήσεις σήμερα
Οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα στον ποταμό Δνείπερο
Μεξικό: Βρέθηκαν 129 μετανάστες στοιβαγμένοι σε φορτηγό – 19 εξ’ αυτών ασυνόδευτοι ανήλικοι
Ιταλία: Σοκαριστικό βίντεο με τουρίστρια που κάνει βουτιά και τσακίζεται στα βράχια