Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του ανάφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος μας, το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης να αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο. Αξίζουν συγχαρητήρια στις ηγεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του ΕΔΥΤΕ, και των καταξιωμένων ερευνητικών και ακαδημαϊκών εταίρων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», αλλά και του Υπερταμείου.
Είναι μία σημαντική εθνική επιτυχία που μας φέρνει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό επιχειρείν, προσδίδοντας ταυτόχρονα στην τεχνολογική πρόοδο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει και πρωτίστως η Ελλάδα, χάρη στην παράδοση και τον πολιτισμό της, μπορεί να εγγυηθεί».
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνω ότι από σήμερα η Ελλάδα είναι μία εκ των 7 χωρών της ΕΕ που επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των πρώτων «εργοστασίων» τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ factories) στην Ευρώπη με χρηματοδότηση κοινοτική και εθνική.
Γιατί είναι σημαντική αυτή η κατάκτηση; Πρώτα και κύρια, διότι με τη δημιουργία του Ελληνικού Εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos», αναδεικνύεται η στρατηγική μας δέσμευση στην καινοτομία και την τεχνολογική ηγεσία στην Ευρώπη.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα από τα εμβληματικά έργα που πρότεινε η Συμβουλευτική Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο προσφάτως δημοσιευμένο «Σχέδιο για τη μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» για την καθιέρωση της Ελλάδας ως προορισμό καινοτομίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης παγκοσμίως.
Ο «Pharos» θα λειτουργήσει καταλυτικά ως κόμβος για την τεχνητή νοημοσύνη, προωθώντας την τεχνολογική πρόοδο στους τομείς της υγείας, της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα, του πολιτισμού και της γλώσσας—τομείς που συνδέονται άρρηκτα με τις προτεραιότητες που θέτει η εθνική μας στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες.
Με την υποστήριξη του υπερυπολογιστή «DAEDALUS», το Εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης «Pharos» θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης. Από την αναβάθμιση δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, έως την παροχή προηγμένων υπολογιστικών πόρων και την καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας, ηθικής και συμμόρφωσης.
Στόχος μας, το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης να αποτελέσει κόμβο έρευνας και γνώσης για την ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε τεχνολογικό πόλο.
Αξίζουν συγχαρητήρια στις ηγεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του ΕΔΥΤΕ, και των καταξιωμένων ερευνητικών και ακαδημαϊκών εταίρων ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», αλλά και του Υπερταμείου. Είναι μία σημαντική εθνική επιτυχία που μας φέρνει στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία και ανοίγει νέους δρόμους για τους Έλληνες ερευνητές, το ελληνικό δημόσιο και το ελληνικό επιχειρείν, προσδίδοντας ταυτόχρονα στην τεχνολογική πρόοδο τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα που οφείλει να έχει και πρωτίστως η Ελλάδα, χάρη στην παράδοση και τον πολιτισμό της, μπορεί να εγγυηθεί.
Ο στόχος του «Pharos»
Το Pharos, το νέο ελληνικό εργοστάσιο AI, στοχεύει στην εκμετάλλευση του DAEDALUS, του υπερυπολογιστή που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών αναγκών τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα υγείας, πολιτισμού και γλώσσας, καθώς και αειφορίας (ενέργεια, περιβάλλον, κλίμα) προσφέροντας υποστήριξη χρήστη από άκρο σε άκρο (από αναβάθμιση δεξιοτήτων, παροχή δεδομένων και εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης έως υποστήριξη επιχειρηματικής καινοτομίας) και εμπλέκοντας το εθνικό και ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης.
Το σύστημα θα διαχειρίζεται και θα λειτουργεί από Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε.. που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το Pharos συντονίζεται από μια κοινοπραξία εταίρων που περιλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας «Δημόκριτος», το ερευνητικό κέντρο Αθηνά, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Υπερταμείο.
Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εφαρμογή ενός συνόλου δεδομένων και υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης που είναι ηθικά, αξιόπιστα και συμβατά με τον νόμο της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και τους συγκεκριμένους τομειακούς κανονισμούς.
Οι υπηρεσίες που απαιτούν HPC θα αλληλεπιδράσουν με την υποδομή DAEDALUS προκειμένου να επιτρέψουν υπολογιστικούς βαρείς πόρους, πόρους αποθήκευσης, προγραμματισμό εργασιών, συνδεσιμότητα δικτύου υψηλής ταχύτητας και έτοιμο προς χρήση λογισμικό.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους παρακάτω τομείς:
Υγεία:
- Ανάπτυξη ανώνυμων και έτοιμων για ΤΝ συνόλων δεδομένων υγείας (π.χ. ηλεκτρονικά αρχεία υγείας).
- Βελτίωση υγειονομικής περίθαλψης με προγνωστικές αναλύσεις για χρόνιες ασθένειες και εξατομικευμένη φροντίδα.
- Σημαντικό το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πολιτισμός και γλώσσα:
- Ψηφιοποίηση, διατήρηση και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ελληνικής γλώσσας μέσω ΤΝ.
- Δημιουργία χώρου δεδομένων για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό, ενίσχυση διεθνών δεσμών και καινοτομία στους τομείς των μέσων ενημέρωσης, τεχνών και εκπαίδευσης.
- Ανάπτυξη ανοιχτού ελληνικού Large Language Model (LLM) με ελληνικά δεδομένα.
Αειφορία (ενέργεια, περιβάλλον, κλίμα):
- Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής και ενεργειακών απαιτήσεων με λύσεις ΤΝ στη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Υποστήριξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων και μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Ανάλυση μέσω Δαίδαλου δορυφορικών δεδομένων από το Εθνικό Δορυφορικό πρόγραμμα.
Στρατηγικές υπηρεσίες:
- Παροχή υπηρεσιών one-stop-shop, που περιλαμβάνουν κατάρτιση και συμβουλευτική.
- Δημιουργία συνεργασιών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Δέσμευση για πρωτοπορία στον τομέα της ΤΝ:
- Ευθυγράμμιση με στρατηγικούς στόχους του EuroHPC.
- Συνεισφορά στην καινοτομία, βιωσιμότητα και ψηφιακή κυριαρχία στην Ευρώπη.
Πώς θα λειτουργεί
Το ελληνικό AI Factory θα συνδέεται με όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές δράσεις δημιουργίας οικοσυστημάτων καινοτομίας, όπως είναι οι Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας (Digital Innovation Hubs), τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers), οι Συνεργασίες Ψηφιακών Υποδομών (Digital Infrastructure Consortia) και οι Χώροι Δεδομένων (Data Spaces).
Μιλώντας πρόσφατα για την ανάγκη χρήσης των δεδομένων, ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε: «Θέλουμε τεχνολογία στη ζωή μας αλλά πρέπει να δούμε πώς θα είναι πράσινο το πρόσημο για την τεχνολογία. Οι ψηφιοποιήσεις είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επόμενης ημέρας, γιατί έχουν τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή αποτελέσματα. Δεν ξέρεις πώς θα πας κάπου, αν δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι και τον τρόπο που θα πας».
Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories) συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της σε διάφορους κρίσιμους τομείς.
Τα AI Factories πρόκειται να συνδεθούν με τις πρωτοβουλίες των κρατών-μελών για την Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργώντας ένα δυναμικό οικοσύστημα ΤΝ, επωφελούμενα και από τους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας που λειτουργούν ήδη. Η πρόσκληση για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών AI Factories υποστηρίζεται από σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη.
Την ελληνική πρόταση που εγκρίθηκε συντόνισε το ΕΔΥΤΕ, ο φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του υπερ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» ενώ καθοριστικό ρόλο είχαν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που θα αποτελέσει την έδρα του AI Factory, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» καθώς και το Υπερταμείο για να υπάρχει μόχλευση πόρων και κινητοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Αυτά είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά εργοσστάσια
Τα πρώτα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα αντιπροσωπεύουν επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, συνδυάζοντας εθνική και ενωσιακή χρηματοδότηση.
Το ήμισυ του ποσού αυτού θα χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» για τις υποδομές ΤΝ και του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για υπηρεσίες ΟΕΕ. Τα επιλεγμένα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης θα φιλοξενηθούν σε κορυφαίους κόμβους έρευνας και τεχνολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη:
- Βαρκελώνη, Ισπανία: «BSc AIF» στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης
- Μπολόνια, Ιταλία: «IT4LIA» στο CINECA — Bologna Tecnopolo
- Kajaani, Φινλανδία: «ΟΕΕ Lumi» στο CSC
- Bissen, Λουξεμβούργο: «Meluxina-AI» στο LuxProvide
- Linköping, Σουηδία: «Mimer» στο Πανεπιστήμιο του Linköping
- Στουτγκάρδη, Γερμανία: Hammerhai στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης
- Αθήνα, Ελλάδα: «Pharos» στο ΕΔΕΤ
Ειδήσεις σήμερα
Θεοδωρικάκος σε Βελόπουλο: Δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει την πατριωτική πολιτική της ΝΔ
Γυναικοκτονία στους Αμπελόκηπους: Προφυλακιστέος ο 39χρονος
Δολοφονία CEO: Ποιος είναι ο 26χρονος που συνελήφθη – Γόνος πλούσιας οικογένειας και προγραμματιστής
«Υπάρχω»: Οι εντυπωσιακές επώνυμες που έδωσαν το παρών στην πρεμιέρα – Ποια τράβηξε τα βλέμματα
Ριάλιτι σόου: Η ημερομηνία λήξης και οι ανατροπές
Γιώργος Κουβαράς στο ΤΥΠΟΣ TV: «Είτε κάνεις ενημέρωση είτε ψυχαγωγία, πρέπει να είσαι ο εαυτός σου»