Πρόκειται για μια από τις εννέα πτήσεις που θα πραγματοποιήσει το Juno τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Δύο από τις πτήσεις αυτές θα γίνουν από απόσταση μόλις 1.500 χιλιομέτρων μακριά.
Στις 5 Ιουλίου, το Juno τράβηξε μια λαμπερή υπέρυθρη φωτογραφία του φεγγαριού, από απόσταση 80.000 χιλιομέτρων. Τα πιο φωτεινά σημεία σε αυτή την εικόνα αντιστοιχούν στις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ιώ, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια – ορισμένα από τα οποία μπορούν να στείλουν σιντριβάνια λάβας σε ύψος δεκάδων χιλιομέτρων.
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις παρατηρήσεις του Juno στην Ιώ για να μάθουν περισσότερα για αυτό το δίκτυο ηφαιστείων και τον τρόπο με τον οποίο οι εκρήξεις του αλληλεπιδρούν με τον Δία.
«Η ομάδα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που η αποστολή του Juno περιλαμβάνει τη μελέτη των φεγγαριών του Δία. Με κάθε κοντινή πτήση, καταφέραμε να αποκτήσουμε πληθώρα νέων πληροφοριών», δήλωσε στο CNN, ο Σκοτ Μπόλτον, κύριος ερευνητής της αποστολής Juno στο Νοτιοδυτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Σαν Αντόνιο.
«Οι αισθητήρες του Juno έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τον Δία, αλλά έχουμε ενθουσιαστεί με το πόσο καλά μπορούν να εκτελέσουν διπλό καθήκον παρατηρώντας τα φεγγάρια του», σημείωσε.
Η Ιώ φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια, όπως διαπίστωσε η NASA. Παραδόξως, οι επιστήμονες βρήκαν περισσότερα ηφαιστειακά σημεία στην πολική περιοχή από ό,τι στην περιοχή του ισημερινού του πλανήτη, δήλωσε ο Μπόλτον.
Το διαστημικό σκάφος Juno βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016. Αφού μελέτησε τον αέρινο γίγαντα, το Juno πραγματοποίησε μια κοντινή πτήση από τον Γανυμήδη το 2021 και από την Ευρώπη νωρίτερα φέτος.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Οι επιστήμονες ελπίζουν να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα για τα ηφαίστεια του φεγγαριού και τον μαγνητισμό που σχηματίζουν με το σέλας του Δία. Όπως αναφέρει η NASA, ο Δίας έχει το πιο φωτεινό σέλας στο ηλιακό σύστημα. Τόσο στη Γη όσο και στον Δία, το σέλας εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια, όπως πρωτόνια ή ηλεκτρόνια, αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο – γνωστό ως μαγνητόσφαιρα – που περιβάλλει έναν πλανήτη. Το μαγνητικό πεδίο του Δία είναι περίπου 20.000 φορές ισχυρότερο από αυτό της Γης.
Τα δεδομένα και οι γνώσεις που συλλέγει το Juno θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενημέρωση μελλοντικών αποστολών για τη μελέτη των φεγγαριών του Δία, όπως η αποστολή Europa Clipper της NASA, η οποία θα διερευνήσει αν το άλλο φεγγάρι του πλανήτη, η Ευρώπη, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ζωή.
Πηγή: Business Insider
Ειδήσεις σήμερα
Κηδεία 16χρονου Ρομά: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο του Κώστα Φραγκούλη [βίντεο]