Ο καθηγητής Πίτερ Τζόουνς από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είπε στο BBC ότι η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή είναι πολύ πιο χρονοβόρα, από ό,τι νομίζουμε.
«Αυτό που λέμε είναι ότι το να έχεις ένα συγκεκριμένο όριο (π.χ. τα 18 χρόνια) για το πότε περνάς από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση φαίνεται όλο και πιο παράλογο… Είναι μια πολύ πιο λεπτή μετάβαση που λαμβάνει χώρα σε διάστημα τριών δεκαετιών», είπε στο ρεπορτάζ.
Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας ενηλικιώνεται, στην πραγματικότητα, όταν είμαστε περίπου 30 ετών.
Στην έρευνά τους, ο Δρ Τζόουνς και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία για να παρατηρήσουν τους εγκεφάλους 297 εθελοντών ηλικίας 14-24 ετών.
Διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να σχηματίζεται μετά τα 18, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται η συμπεριφορά και είναι πιο πιθανό να αναπτυχθούν διαταραχές ψυχικής υγείας.
Κοινωνική σύμβαση η «ενηλικίωση» στα 18
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το να θεωρούνται οι 18χρονοι «ενήλικες» είναι απλώς «βολικό» για κοινωνικούς λόγους.
«Υποθέτω ότι συστήματα όπως το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το νομικό σύστημα εξυπηρετούνται έχοντας θέσει το συγκεκριμένο όριο», είπε.
«Δεν υπάρχει παιδική ηλικία – και μετά ξαφνικά έρχεται η ενηλικίωση. Οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα μονοπάτι, είναι σε μια τροχιά», προσέθεσε ο επιστήμονας.
Ομοίως, σε μια συνέντευξη στο PBS , ο Δρ Τζέι Γκιντ, πρόεδρος παιδοψυχιατρικής στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Rady Children’s Hospital» στο Σαν Ντιέγκο, είπε ότι η ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού, δηλαδή του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τη ρύθμιση των συναισθημάτων, τον έλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς και την αξιολόγηση του κινδύνου, δεν σταματά στην ηλικία των 18 ετών.
Αντίθετα, για την ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού χρειάζονται σχεδόν 25 χρόνια.
Ένα άλλο τμήμα του εγκεφάλου, η παρεγκεφαλίδα, επηρεάζει επίσης τη γνωστική μας ωριμότητα. Ωστόσο, αυτή επηρεάζεται κυρίως από το περιβάλλον μας και τις συνήθειές μας.
«Αυτό το τμήμα, η παρεγκεφαλίδα, του εγκεφάλου δεν έχει τελειώσει να αναπτύσσεται μέχρι και που φτάνουμε τα 20 μας χρόνια. Η παρεγκεφαλίδα πιστευόταν από παλιά ότι εμπλέκεται στο συντονισμό των μυών μας. Έτσι, αν η παρεγκεφαλίδα σου λειτουργεί καλά, μπορεί να έχεις υπάρξει καλός χορευτής ή καλός αθλητής», είπε ο Τζόουνς.
«Αλλά τώρα ξέρουμε ότι εμπλέκεται επίσης στον συντονισμό των γνωστικών μας διαδικασιών, δηλαδή των διαδικασιών της σκέψης μας. Όπως κάποιος μπορεί να είναι σωματικά αδέξιος, μπορεί να είναι και διανοητικά αδέξιος», παρατήρησε ο επιστήμονας.
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκικά παιχνίδια με το μειονοτικό σχολείο στη Ξάνθη