Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Άννα Σαπίρο, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Έρευνα του Ηλιακού Συστήματος, διαπίστωσε ότι η εξωγήινη ζωή μπορεί να βρίσκεται σε πλανήτες με μια πολύ συγκεκριμένη ιδιότητα, την οποία δεν είχαν λάβει υπόψη τους στο παρελθόν.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε μια νέα εργασία με τίτλο «Τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια είναι λιγότερο κατάλληλα για την εξέλιξη της ζωής στους πλανήτες τους», η οποία δημοσιεύτηκε χθες (18 Απριλίου) στο περιοδικό Nature Communications.
Μέσω της έρευνάς τους, διαπίστωσαν ότι οι πλανήτες που φιλοξενούνται από αστέρια με χαμηλή μεταλλικότητα «μπορεί να είναι πιο κατάλληλοι για ζωή», έχοντας διερευνήσει τη σχέση μεταξύ αστρικής μεταλλικότητας και προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Η ομάδα εξήγησε πως, «παραδόξως», ενώ τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια (όπως ο Ήλιος της Γης μας) εκπέμπουν «ουσιαστικά λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία» από τα φτωχά σε μέταλλα αστέρια, η επιφάνεια των πλανητών τους εκτίθεται στην πραγματικότητα σε πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία – η έκθεση στην οποία μπορεί να οδηγήσει σε γονιδιωματική βλάβη και αποτελεί απειλή για όλες τις μορφές ζωής.
Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν την τάση να επικεντρώνονται στα αέρια των πλανητών που περιφέρονταν γύρω από μακρινά αστέρια. Ωστόσο, η νέα μελέτη στρέφει την προσοχή στην περιεκτικότητα σε όζον της ατμόσφαιραςμ που περιβάλλει τέτοιους πλανήτες.
Η ομάδα έγραψε: «Το ατμοσφαιρικό όζον και το οξυγόνο προστατεύουν τη γήινη βιόσφαιρα από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Εδώ, μοντελοποιούμε ατμόσφαιρες πλανητών που μοιάζουν με τη Γη και που φιλοξενούνται από αστέρια με σχεδόν ηλιακές ενεργές θερμοκρασίες (5300 έως 6300 K) και ένα ευρύ φάσμα μεταλλικοτήτων […]
Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα κάνετε αίτηση
Δείχνουμε ότι παραδόξως, αν και τα πλούσια σε μέταλλα αστέρια εκπέμπουν σημαντικά λιγότερη υπεριώδη ακτινοβολία από τα φτωχά σε μέταλλα αστέρια, η επιφάνεια των πλανητών τους εκτίθεται σε πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία.
Για τους εξεταζόμενους αστρικούς τύπους, η μεταλλικότητα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από την αστρική θερμοκρασία. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του σύμπαντος, τα νεοσχηματισμένα αστέρια έχουν γίνει προοδευτικά πιο πλούσια σε μέταλλα, εκθέτοντας τους οργανισμούς σε ολοένα και πιο έντονη υπεριώδη ακτινοβολία».
Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι πλανήτες που φιλοξενούνται από αστέρια με χαμηλή μεταλλικότητα είναι οι καλύτεροι στόχοι για την αναζήτηση περίπλοκης ζωής στην ξηρά.
Φαίνεται παράξενο, καθώς αστέρια με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μέταλλα εκπέμπουν περισσότερο υπεριώδες φως, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας πλανήτης με ατμόσφαιρα πλούσια σε οξυγόνο έχει στην πραγματικότητα ένα παχύτερο στρώμα όζοντος – που, με την σειρά του, παρέχει περισσότερη προστασία.
Ειδήσεις σήμερα
Υπόθεση Γεωργούλη: Τα ένοχα μυστικά από το 2020 και το συγκλονιστικό κατηγορώ της Χρονοπούλου