Ο δρ. Τζόζεφ Ντιτούρι, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και συνταξιούχος αξιωματικός του ναυτικού των ΗΠΑ , έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής κάτω από το νερό χωρίς αποσυμπίεση.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η στιγμή που έσπασε το ρεκόρ συνέβη στο Jules’ Undersea Lodge, ένα καταφύγιο της Florida Keys για δύτες που βρίσκεται στον πυθμένα μίας λιμνοθάλασσας και σε βάθος 9 μέτρων, όπου ο δρ. Ντιτούρι ξεπέρασε την 74η ημέρα παραμονής του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ20/01/2025|16:42Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Ο επιστήμονας μένει σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο 9 μέτρα επί 9 μέτρα που είναι προσβάσιμο μόνο με καταδύσεις.
Ο δρ. Ντιτούρι, ο οποίος ακούει και στο πολύ κατάλληλο ψευδώνυμο «Dr. Deep Sea», έχει σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ των 73 ημερών, δύο ωρών και 34 λεπτών των Μπρους Καντρέλ και Τζέσικα Φέιν – δύο καθηγητές του Τενεσί που σημείωσαν το ρεκόρ στην ίδια τοποθεσία το 2014.
Τώρα, ο δρ. Ντιτούρι έχει βάλει στόχο να ξεπεράσει το ρεκόρ αλλά και να περάσει λίγο χρόνο με τα ψάρια των βαθέων υδάτων. Προκαλεί τον εαυτό του να μείνει στο υποβρύχιο καταφύγιο μέχρι τις 9 Ιουνίου, την ημέρα που θα φτάσει στο απίστευτο όριο των 100 ημερών και θα ολοκληρώσει μια υποβρύχια αποστολή που ονομάζεται Project Neptune 100.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η αποστολή διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ανάπτυξης Θαλάσσιων Πόρων και εστιάζει στην ιατρική και ωκεάνια έρευνα, ενώ περιλαμβάνει τη διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων και τη μετάδοση συνεντεύξεων από τη βαθιά θάλασσα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο δρ. Ντιτούρι έχει διδάξει πάνω από 2.500 φοιτητές τις τελευταίες 74 ημέρες μέσω διαδικτυακών μαθημάτων επιστήμης της θάλασσας και ακόμη περισσότερους μαθητές κατά τη διάρκεια των τακτικών μαθημάτων βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.
Ως μέρος της έρευνάς του, ο επιστήμονας, συμμετέχει σε καθημερινά πειράματα φυσιολογίας για να παρακολουθεί πώς το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται στη μακροχρόνια έκθεση σε ακραία πίεση.
«Η ιδέα εδώ είναι να εποικίσουμε τους ωκεανούς του κόσμου, να τους φροντίσουμε ζώντας σε αυτούς και φυσικά να τους φερθούμε πραγματικά καλά», είπε ο Ντιτούρι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Λοιπόν, τι είναι αυτό που λείπει περισσότερο από τον Ντιτούρι όσο ζει μέσα στη θάλασσα;
Αν μαντέψατε το αστέρι στο κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος, έχετε δίκιο.
Όπως εξηγεί: «Ο ήλιος ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη ζωή μου – συνήθως πηγαίνω στο γυμναστήριο στις πέντε και μετά επιστρέφω έξω και παρακολουθώ την ανατολή του ηλίου».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Μίνι καλοκαιράκι από σήμερα με ζέστη και αφρικανική σκόνη – Που θα δούμε τα πρώτα 30αρια
Μαϊμού διπλώματα πιλότου: Μέχρι την… Ιορδανία είχαν απλώσει τα «φτερά» τους
Εκλογές 2023: Δωρεάν διόδια – Για ποιους ισχύει και για ποιες ώρες