Το σκεπτικό των επικριτών είναι ότι οι χρήστες τείνουν να εκτίθενται σε απόψεις μόνο των ομοϊδεατών τους, συχνά με πολωτικό τρόπο, αυτοπαγιδευόμενοι και αναπαράγοντας χωρίς αντίλογο εμπρηστικά σχόλια φίλων και παραπλανητικές ή συνωμοσιολογικές «ειδήσεις» (που δεν είναι ειδήσεις).
Όμως μια νέα αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική πόλωση είναι πιο υπαρκτή όχι στους ανθρώπους 18 έως 40 ετών, αλλά στους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες άνω των 75 ετών, οι οποίοι κάνουν μικρότερη έως καθόλου χρήση του Facebook και των άλλων κοινωνικών μέσων.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Στάνφορντ και Μπράουν, με επικεφαλής τον καθηγητή οικονομικών Τζέσε Σαπίρο, που έκαναν τη σχετική μελέτη για λογαριασμό του Εθνικού Γραφείου Οικονομικής Έρευνας (NBER) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ανέλυσαν στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα, συσχετίζοντας τη χρήση του διαδικτύου με το βαθμό πολιτικής πόλωσης κάθε ομάδας.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ο δείκτης των τάσεων πολιτικής πόλωσης που προέκυψε, αποκαλύπτει ότι οι ηλικιωμένοι, ιδίως αυτοί άνω των 75 ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση πολιτικής πόλωσης μετά το 1996 (κατά 0,38 μονάδες) σε σχέση με τους ανθρώπους έως 40 ετών (αύξηση πόλωσης μόνο κατά 0,05 μονάδες στο ίδιο διάστημα).
«Είναι πολύ απλοϊκό να πει κανείς ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται, επειδή οι άνθρωποι καταναλώνουν τα online μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διότι έτσι δεν μπορεί να εξηγηθεί το ότι η πολιτική πόλωση αυξάνεται τουλάχιστον εξίσου γρήγορα μεταξύ των ηλικιωμένων, όσο και μεταξύ των νεότερων», δήλωσε ο Τζ. Σαπίρο.
«Η γνώμη μου είναι ότι τα ψηφιακά μέσα δικτύωσης δεν είναι ο ένοχος για τις μεγάλης κλίμακας αλλαγές που βλέπουμε, αν και μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο», προσέθεσε. Μια εναλλακτική εξήγηση για τη μεγάλη πολιτική πόλωση, όπως είπε, είναι η εντεινόμενη εισοδηματική ανισότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ