Με αυτό τον τρόπο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θεωρεί θα προστατεύσει τον Άρη και παράλληλα θα δημιουργήσει μία νέα ατμόσφαιρα στον κοντινότερο γείτονα της Γης.
Ιστορική στιγμή για τη NASA: Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Σύμφωνα με το σχέδιό της η ασπίδα θα λειτουργήσει ως μία μαγνητόσφαιρα και απώτερος στόχος είναι να επιτρέψει τη ροή νερού σε υγρή μορφή, στην επιφάνεια του πλανήτη, όπως λένε οι επιστήμονες. Πολύ απλά θέλουν να γεμίσουν με νερό, το 1/7 των ωκεανών του.
Χωρίς αυτή την ατμόσφαιρα, ο Άρης θα συνεχίσει να είναι ένα ψυχρό, ξηρό μέρος όπου η ζωή δεν μπορεί να ανθίσει. Εκτός από αυτό, μια μελλοντική επανδρωμένη αποστολή – που η NASA ελπίζει να σταλεί τη δεκαετία του 2030 – θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει με ορισμένους σοβαρούς κινδύνους. Μεταξύ αυτών θα είναι η έκθεση σε ακτινοβολία και ο κίνδυνος της ασφυξίας, η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τους αποίκους.
Σε πολλούς αυτό το σχέδιο μπορεί να φαίνεται βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, η NASA σημειώνει ότι παρόμοια συστήματα έχουν ήδη τοποθετηθεί στην τροχιά γύρω από τη Γη, ώστε να προστατεύονται οι αστροναύτες από την ηλιακή ακτινοβολία.
Ο Τζιμ Γκριν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πλανητικής Επιστήμης της NASA υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι αν και εφόσον τεθεί σε λειτουργία το μαγνητικό πεδίο, που θα προστατεύει τον Άρη, από τις επιθέσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και των διαφόρων μετεωριτών, τότε θα μπορούσε να αναπτυχθεί βαρύτητα, στο 50% της γήινης, μέσα σε διάστημα λίγων ετών!