Συγκεκριμένα, τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω της εφαρμογής του Messenger θα αρχίσουν σύντομα να κρυπτογραφούνται «από άκρη σε άκρη», γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την πιθανή κατάχρηση της εφαρμογής από κακοποιητές παιδιών.
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Forbes υπό τον τίτλο «Γιατί πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Messenger», ο ειδικός σε θέματα κυβερνασφάλειας, Ζακ Ντόφμαν, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η αλλαγή κρίνεται από κάποιους (και τον ίδιο) επικίνδυνη.
Ο Ντόφμαν γράφει: «Αν είστε ακόμη στο Messenger καλό θα ήταν να αλλάξετε σε WhatsApp, μόλις το Messenger κάνει αναβάθμιση. Σε αντίθεση με το Messenger, το WhatsApp κρυπτογραφεί τα μηνύματα σε όλες σας τις συσκευές, αλλά συλλέγει πολύ λιγότερα δικά σας δεδομένα και η δική σας ασφάλεια δεν αποτελεί ρίσκο για την ασφάλεια τρίτων».
Το WhatsApp ήδη προσφέρει κρυπτογράφηση των μηνυμάτων των χρηστών του. Μια μεγάλη διαφορά του WhatsApp με το Messenger, όμως, είναι ότι το δεύτερο συνδέεται με τα προφίλ του Facebook και κατά συνέπεια συλλέγει περισσότερα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, όπως η ηλικία τους.
Για τον Ντόφμαν και άλλους, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει κακοποιητές στο να προσεγγίσουν ανήλικα υποψήφια θύματα. Στο WhatsApp, όπως υποστηρίζει, η προσέγγιση καθίσταται πιο δύσκολη, καθώς χρειάζεται κανείς να γνωρίζει τον αριθμό τηλεφώνου ενός παιδιού, ώστε να επικοινωνήσει μαζί του.
Η οργάνωση για την προστασία των παιδιών, NSPCC, σχολίασε ότι η απ’άκρη σ’άκρη κρυπτογράφηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «σημαντική μείωση» των καταγγελιών για παιδική κακοποίηση, κάτι που συνιστά αποτυχία προστασίας των παιδιών από μια βλάβη που μπορεί να αποφευχθεί».
Gigabit Voucher: Άνοιξε η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα κάνετε αίτηση
Αυτή τη στιγμή, τα «επιβλαβή» μηνύματα και σχόλια στο Facebook και το Messenger μπορούν εύκολα να καταγγελθούν. Η κρυπτογράφηση σημαίνει πως πολλά από αυτά θα περνούν πιθανώς απαρατήρητα και πως η νομική παρέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης θα καταστεί δυσκολότερη.
Ο Ντόφμαν είχε προηγουμένως αναγνωρίσει πως η κρυπτογράφηση ενέχει και οφέλη και πως οι χρήστες εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων θα πρέπει να έχουν και αυτή την επιλογή. Από την άλλη, ο ίδιος υποστηρίζει πως το Messenger θα έπρεπε να εξαιρεθεί από αυτή την τεχνολογία, που καθιστά την συγκεκριμένη εφαρμογή πιθανώς επικίνδυνη. Η βρετανική εφημερίδα The Sun, που αναδημοσίευσε μέρος του άρθρου του Ντόφμαν στο Forbes, επιχείρησε να επικοινωνήσει με το Facebook σχετικά με το θέμα. Ως ώρας δεν έχει γίνει κάποιο σχόλιο, από μεριάς της εταιρείας.
ΠΗΓΗ: The Sun
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Χρήστος Στυλιανίδης – Υφυπουργός ο Ευάγγελος Τουρνάς
- Κορονοϊός: Κύμα αρνητών και… μαϊμού εμβολιασμών
- Μίκης Θεοδωράκης: «Μπροστά μου η Κρήτη – πίσω μου όλος ο κόσμος»
- Πώς θα μειώσετε τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος – Τι προτείνει η ΡΑΕ στους καταναλωτές
- Καιρός: Βροχές, ισχυροί άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα εκδηλωθούν καταιγίδες
- Σεπτεμβριανά: 66 χρόνια από το έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού της Πόλης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter