Η επίθεση είχε ως στόχο του σέρβερ της Microsoft που υποστηρίζουν την υπηρεσία εταιρικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «Microsoft Exchange». Συνολικά εκτιμάται πως περισσότεροι από 250.000 σέρβερ ανά τον κόσμο επηρεάστηκαν από την επίθεση.
Η ΕΕ υπήρξε η πρώτη που υπέδειξε δημόσια πως η επίθεση προερχόταν από κάποια περιοχή της Κίνας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο σχολίασε επίσημα πως οι υπεύθυνοι για την κυβερνοεπίθεση τυγχάνουν της υποστήριξης της Κίνας. Αναμένεται πως και οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε παρόμοιες δηλώσεις.
Τόσο η ΕΕ, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξαν πως το κινεζικό Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας είναι υπεύθυνο και για άλλες, παρόμοιας υφής «κατασκοπευτικές επιχειρήσεις». Παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν προβεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην υπόδειξη ενός κράτους ως υπεύθυνου για κάποια κυβερνοεπίθεση, τέτοιου είδους ανακοινώσεις αποφεύγονται, γενικά, από την ΕΕ, γεγονός που υπογραμμίζει τις διαστάσεις που έχει λάβει η κατάσταση.
Αξιωματούχοι από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης σχολίασαν, επίσης, πως η συμπεριφορά εκ μέρους της Κίνας αυτή τη φορά υπήρξε σημαντικά πιο ανησυχητική, σε σύγκριση με παρόμοιες περιστάσεις στο παρελθόν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εθνική Υπηρεσία Κυβερνασφάλειας εξέδωσε «εξατομικευμένες» οδηγίες προς 70 διαφορετικούς οργανισμούς, που επηρεάστηκαν από την επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν μια «αδυναμία» των συστημάτων που τους επέτρεψε να τοποθετήσουν σε αυτά τα λεγόμενα «κελύφη ιστού», τα οποία λειτουργούν ως «πίσω πόρτα», παραχωρώντας ευκολότερη πρόσβαση άλλων χάκερ στα συστήματα.
Τα μικροπλαστικά μπορεί να συσχετίζονται με υπογονιμότητα και καρκίνο
«Η κυβερνοεπίθεση στους σέρβερ της Microsoft Exchange από ομάδες που υποστηρίζονται από το κινεζικό κράτος αποτελούν δείγμα μιας γνωστής, απερίσκεπτης συμπεριφοράς εκ μέρους της Κίνας», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ. «Η κινεζική κυβέρνηση οφείλει να δώσει ένα τέλος σε αυτό το συστηματικό ψηφιακό σαμποτάζ και θα βρεθεί υπόλογη, εάν δεν το κάνει».
«Η επίθεση στους σέρβερ της Microsoft Exchange υπονόμευσε την ασφάλεια και την αξιοπιστία χιλιάδων υπολογιστών και δικτύων διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που βρίσκονται στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ιδρύματα της ΕΕ. […] Η ανεύθυνη και επιβλαβής αυτή συμπεριφορά είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές οικονομικές συνέπειες και έκθεση σε μεγάλο κίνδυνο, όσον αφορά κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και ιδιωτικές εταιρείες», επεσήμανε η ΕΕ στη δική της ανακοίνωση.
Η ΕΕ υποστήριξε τον ισχυρισμό της Microsoft που θέλει την κινεζική ομάδα χάκερ «Hafnium» να βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση του Μαρτίου, κάτι που είχε απορριφθεί από την Κίνα. Τόσο η ΕΕ, όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέδεσαν άλλες επιθέσεις που είχαν ως στόχο «κυβερνητικούς οργανισμούς, πολιτικές οργανώσεις και σημαντικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες» με 2 ακόμη ομάδες χάκερ από την Κίνα, τις APT 40 και APT 31. Οι ομάδες έχουν κατηγορηθεί για κατασκοπεία, αλλά και για την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Δολοφονία στη Φολέγανδρο: Η Γαρυφαλλιά ξυλοκοπήθηκε από τον 30χρονο πριν τη ρίξει στο γκρεμό
- Αναδρομικά σε όλες τις συντάξεις: 4 νέα πακέτα – Ποιοι παίρνουν, πότε πόσα και από τι [πίνακες]
- Μητσοτάκης: Δεν θα είναι ποτέ υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τα παιδιά
- Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος – Σίγησε για πάντα ο «ανεπανάληπτος» του ελληνικού τραγουδιού
- Πανελλήνιες 2021: Οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια
- Τόλης Βοσκόπουλος: Κατέρρευσε η Μαρία Ιωαννίδου – «Δεν το πιστεύω αυτό που συμβαίνει» [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter