Το Malacocincla perspicillata είχε καταγραφεί για πρώτη φορά την δεκαετία του 1840 από τον Charles Lucien Bonaparte, εξερευνητή και ανιψιό του γνωστού Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Το είδος δεν είχε έκτοτε ποτέ θεαθεί στην άγρια φύση, με μόνο «μνημείο» της ύπαρξής του ένα βαλσαμωμένο πτηνό με πρόσθετα, κίτρινα γυάλινα μάτια.
Πέρσι τον Οκτώβριο, ωστόσο, δύο Ινδονήσιοι περιπατητές στο δάσος του Βόρνεο, ο Muhammad Suranto και ο Muhammad Rizky Fauzan, είδαν ένα πτηνό το οποίο δεν είχε θεαθεί ποτέ ξανά στην περιοχή.
Οι άνδρες κατάφεραν να πιάσουν το ζώο και να το φωτογραφίσουν, απελευθερώνοντάς το ξανά στη φύση.
Στην συνέχεια, ειδοποίησαν τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις για το εύρημά τους και τώρα, λίγους μήνες μετά, οι ειδικοί βεβαιώθηκαν ότι επρόκειτο για έναν εκπρόσωπο του είδους Malacocincla perspicillata, παρόμοιου με το βαλσαμωμένο πτηνό που είχαν υπόψη τους.
«Είναι σουρεαλιστικό το ότι βρήκαμε ένα πτηνό που θεωρούταν εξαφανισμένο», λέει ο ένας από τους δύο εξερευνητές, ο Muhammad Rizky Fauzan . «Δεν περιμέναμε να πρόκειται για κάτι το τόσο ξεχωριστό. Νομίζαμε πως ήταν απλώς ένα ακόμη πτηνό που δεν είχαμε ξαναδεί».
Η αβεβαιότητα γύρω από την ύπαρξη του πτηνού οφείλεται εν μέρει και στη σύγχυση σχετικά με το πότε ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, και πού.
Οι περισσότεροι ορνιθολόγοι θεωρούσαν ότι ο Γερμανός φυσιοδίφης Καρλ Σβάνερ είχε ανακαλύψει το πτηνό στην Ιάβα, ενώ το 1895, ο Ελβετός ορνιθολόγος Γιόχαν Μπουτικόφερ έλεγε πως, όταν ανακαλύφθηκε το πουλί, ο Σβάνερ ήταν στο Βόρνεο, βόρεια της Ιάβας.
«Το εκπληκτικό σύγχρονο εύρημα επιβεβαιώνει ότι το συγκεκριμένο πτηνό προέρχεται από το νοτιοανατολικό Βόρνεο, δίνοντας τέλος στην μακροχρόνια σύγχυση γύρω από την προέλευσή του», λέει ο Ινδονήσιος ορνιθολόγος Πάντζι Γκούστι Άκμπαρ.
«Πλέον, γνωρίζουμε με ακρίβεια το πώς είναι εξωτερικά το πτηνό. Το πουλί που φωτογραφήθηκε είχε ποικίλες διαφορές σε σχέση με το βαλσαμωμένο, όπως το χρώμα της ίριδας του ματιού του, που ήταν σκούρο καστανό, το χρώμα των ποδιών και του ράμφους του. Τα τρία αυτά σημεία του σώματος των πτηνών τείνουν να χάνουν το χρώμα τους με το πέρασμα του καιρού και κατά την ταρίχευση επαναχρωματίζονται τεχνητά».
Συνολικά, πάνω από 1.700 διαφορετικά είδη πτηνών ζουν στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, με 5 νέα είδη να ανακαλύπτονται μόλις πέρσι.
Ο Ντινγκ Λι Γιονγκ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης για το Malacocincla perspicillata, σχολίασε σχετικά:
«Είναι συγκλονιστικό το να σκεφτεί κανείς ότι την τελευταία φορά που θεάθηκε το πουλί, η «Καταγωγή των Ειδών» του Κάρολου Δαρβίνου δεν είχε καν εκδοθεί. Ποιος ξέρει πόσα ακόμη μυστικά κρύβονται στα δάση του Βόρνεο, ειδικά στο ινδονησιακό τμήμα του δάσους;»
ΠΗΓΗ: The Guardian ,Φωτογραφίες: Muhammad Suranto
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Έτοιμο για κλινική δοκιμή εμβόλιο της Moderna κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr