Η εικόνα τραβήχτηκε από το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Parker Solar Probe, του οποίου βασικός στόχος είναι η μελέτη του Ήλιου και αποτελεί το πρώτο σκάφος που πλησιάζει ποτέ το άστρο σε τόσο μικρή απόσταση.
Το σκάφος περνάει κατά την διάρκεια της αποστολής του αρκετά τακτικά από τη «γειτονιά» της Αφροδίτης, εκμεταλλευόμενος τη βαρύτητα του πλανήτη για να αποκτήσει το ίδιο ώθηση, στην προσπάθειά του να μείνει κοντά στον Ήλιο.
Επί τη ευκαιρία, το σκάφος φροντίζει να καταγράψει και όλα τα υπόλοιπα σώματα που προσεγγίζει, όπως η Αφροδίτη, με απώτερο στόχο τη συλλογή πληροφοριών που τα αφορούν.
Η εντυπωσιακή εικόνα της Αφροδίτης που κατέγραψε το σκάφος πέρσι το καλοκαίρι μελετήθηκε εξονυχιστικά από τους επιστήμονες και, πράγματι, τους οδήγησε σε μια νέα ανακάλυψη σχετικά με τον πλανήτη.
Καθώς η φωτογραφία, η οποία τραβήχτηκε σε απόσταση 12.392 χιλιομέτρων από τον πλανήτη (και μάλιστα από την πλευρά του που επικρατούσε νύχτα), ήταν πολύ πιο λεπτομερής από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες, προσπάθησαν να βρουν τους λόγους για τους οποίους είχε τόσο εξαιρετική ευκρίνεια και φωτεινότητα.
Γύρω από την Αφροδίτη, οι επιστήμονες παρατήρησαν ένα στεφάνι φωτός, την λεγόμενη «νυχτερινή λάμψη», ένα φαινόμενο που οφείλεται στο ότι τα άτομα του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη επανενώνονται και σχηματίζουν μόρια κατά την διάρκεια της νύχτας, εκπέμποντας φως.
Στο κέντρο του πλανήτη, όπως εικονίζεται στη φωτογραφία, παρατηρούμε μια περιοχή του πλανήτη που μοιάζει με μαύρη κηλίδα.
Η περιοχή αυτή ονομάζεται Aphrodite Terra και αποτελεί την μεγαλύτερη σειρά υψιπέδων του πλανήτη, η οποία φαίνεται πιο σκουρόχρωμη λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας της.
Το φωτογραφικό εργαλείο που χρησιμοποίησε η NASA για την λήψη της φωτογραφίας ονομάζεται WISPR, και οι επιστήμονες περίμεναν ότι θα ήταν λιγότερο ευαίσθητο, με βάση τις δοκιμές που του είχαν κάνει.
«Το WISPR είχε σχεδιαστεί και δοκιμαστεί να λειτουργεί υπό συνθήκες καλού φωτισμού», λέει ένας από τους κατασκευαστές του, ο Άγγελος Βουρλίδας.
«Στην συγκεκριμένη περίσταση, περιμέναμε να δούμε σύννεφα, αλλά το WISPR κατάφερε να διεισδύσει μέσα από αυτά και να απεικονίσει τον πλανήτη με ευκρίνεια», προσθέτει.
Το γεγονός αυτό δίνει ελπίδα στους επιστήμονες για ακόμα καλύτερες αποτυπώσεις και του Ήλιου, που θα αναδεικνύουν την αστρική σκόνη γύρω από τον Ήλιο, την οποία ενδιαφέρονται να μελετήσουν επίσης.
Όσον αφορά την Αφροδίτη, το σκάφος Parker Solar Probe πέρασε ξανά από κοντά της αυτή την εβδομάδα και οι νέες εικόνες που τράβηξε αναμένεται να έχουν αναλυθεί μέχρι τον Απρίλιο.
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Κορωνοϊός: Έτοιμο για κλινική δοκιμή εμβόλιο της Moderna κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr