Το αντικείμενο κατεγράφη το 2017 από τηλεσκόπιο της Χαβάης, και ονομάστηκε από τους ειδικούς Oumuamua, που στην τοπική γλώσσα του νησιού σημαίνει «κατάσκοπος».
Αρχικά, οι επιστήμονες είχαν εικάσει ότι επρόκειτο για κάποιον αστεροειδή, υπόθεση που απέκλεισαν στην πορεία, καθώς το αντικείμενο ήταν υπερβολικά επίμηκες και λείο για να αποτελεί ένα τέτοιο ουράνιο σώμα.
#Space: how the 2nd known #interstellar visitor makes #Oumuamua (1st known interstellar visitor) seem even odder
► https://t.co/1k9diNgIyJ via @ScienceNews pic.twitter.com/dPkuWTrRm1— Maxime Duprez (@maximaxoo) October 16, 2019
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Οι ειδικοί σύντομα απέκλεισαν την πιθανότητα το αντικείμενο να αποτελεί κομήτη, καθώς δεν φαινόταν να συνοδεύεται από τις λαμπερές «ουρές» αερίων που ακολουθούν τους κομήτες στην τροχιά τους.
Το αντικείμενο φαίνεται, μάλιστα, πως κινείται «απωθώντας» την ηλιακή ακτινοβολία, εκτοξευόμενο σε μια ευθεία γραμμή αντί μιας κυκλικής ή ημικυκλικής τροχιάς.
The interestellar visitor #Oumuamua could be a comet with an outburst that accelerated its movement.
It was 10 times more reflective than comets of our Solar System.@NASAspitzer: https://t.co/XUkoYtI4tU. Please don’t say it is an UFO !!! Gif: #NASA— Xavi Bros (@Xavi_Bros) March 21, 2020
Τέτοια συμπεριφορά έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μόνο ένα ακόμη αντικείμενο, το οποίο εντοπίστηκε το 2020 και για το οποίο διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για απομεινάρι ενός ενισχυτικού πυραύλου, από αποστολή του 1966 στο φεγγάρι.
Καθώς τα αντικείμενα που φέρουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνεται πως είναι μάλλον τεχνητά, και επειδή το Oumuamua δεν έχει ταυτοποιηθεί ως ένα ανθρωπίνου προέλευσης αντικείμενο, ο Avi Loeb δεν θέλει να αποκλείσει το ενδεχόμενο προέλευσής του από κάποιον άλλο, εξωγήινο πολιτισμό.
Όσον αφορά τον σκεπτικισμό που εξέφρασε μεγάλη μερίδα των συναδέλφων του σχετικά με την υπόθεσή του, ο αστροφυσικός δηλώνει:
«Βλέπω την επιστήμη ως έναν τρόπο διατήρησης της παιδικής μου περιέργειας. Περιπλανιόμαστε στον κόσμο και προσπαθούμε να τον αποκωδικοποιήσουμε, και αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λάθη. Δεν έχει να κάνει με εμάς. Έχει να κάνει με τον διάλογό μας με τη φύση, μέσω αποδείξεων με βάση τα στοιχεία που ανακαλύπτουμε».
«Δυστυχώς, πολλοί από τους συναδέλφους μου ανησυχούν για την εικόνα τους και θέλουν να μένουν μέσα στην «ζώνη άνεσής» τους».
«Ξέρετε κάτι; Αν δείχνατε ένα κινητό σε έναν άνθρωπο των σπηλαίων, ο οποίος μια ζωή παίζει με πέτρες, θα νόμιζε πως επρόκειτο για μια ακόμη πέτρα, απλώς πιο γυαλιστερή. Είναι επομένως αρκετά φυσικό να επιμένουμε σε παλιές ιδέες, αλλά δεν το θεωρώ καθόλου τραβηγμένο να φανταζόμαστε ότι δεν είμαστε το πιο έξυπνο παιδί της γειτονιάς μας».
ΠΗΓΗ: CNN
«Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι σε Γυμνάσια και Λύκεια – Με θερμομέτρηση η επιστροφή των μαθητών
Ποιος είναι ο νούμερο ένα Αλβανός καταζητούμενος που συνελήφθη μαζί με τον Αλκέτ Ριζάι
«Σκοτώστε τον, σκοτώστε τον» – Η ΕΛ.ΑΣ. βλέπει συμμορίες ανηλίκων για το μαχαίρωμα στον Βύρωνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr