Σύμφωνα με τον Guardian, το νέο τεστ θα μπορούσε να εντοπίσει τους προ-μολυσματικούς ασθενείς, πριν εκδηλώσουν συμπτώματα και διαδώσουν την ασθένεια.
Θα ανιχνεύει τον ιό μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση
Οι συντονιστές του έργου ευελπιστούν ότι το τεστ που θα γίνεται με τη λήψη αίματος, θα μπορεί να ανιχνεύει την παρουσία του ιού μόλις 24 ώρες μετά τη μόλυνση, πριν οι άνθρωποι εμφανίσουν συμπτώματα και λίγες ημέρες πριν αποκτήσουν τη δυνατότητα διάδοσής τους. Τα σημερινά τεστ μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό στην πέμπτη ημέρα.
Το τεστ αναπτύσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας των ΗΠΑ (Darpa), που επιδιώκει την ταχεία διάγνωση της δηλητηρίασης με μικροβιακά ή χημικά όπλα πολέμου.
Θεωρούν ότι θα άλλαζε τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού
Το νέο τεστ αναμένεται να προταθεί για έγκριση έκτακτης ανάγκης στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εντός μίας εβδομάδας.
«Η ιδέα καλύπτει ένα διαγνωστικό κενό παγκοσμίως» δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής του γραφείου τεχνολογικών τεχνολογιών του Darpa, Dr Brad Ringeisen. Εάν δοθεί έγκριση από τον FSA, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι.
Ενώ η προ-μολυσματική ανίχνευση θα βελτίωνε την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ιχνηλάτησης και οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα, ο Darpa προειδοποίησε ότι θα πρέπει να περιμένει μέχρι την έγκριση του FDA.
«Ο στόχος της έρευνας είναι να αναπτύξει και να επικυρώσει ένα πρώιμο διαγνωστικό τεστ διάγνωσης για τον Covid» δήλωσε ο καθηγητής Stuart Sealfon, ο οποίος ηγείται της ερευνητικής ομάδας στο νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η έρευνα θα δημοσιευτεί σε συνεργασία με ιατρικές σχολές του νοσοκομείου, του Duke University και του Princeton και θα δημοσιευτεί διαδικτυακά, επιτρέποντας σε επιστήμονες σε όλον τον κόσμο να δοκιμάσουν παρόμοιες μεθόδους.
Εάν το τεστ πάρει έγκριση, θα αρχίσει να κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το δεύτερο μισό του Μαΐου. Η έγκριση δεν είναι δεδομένη, αλλά οι ερευνητές που έχουν εμπλακεί στο πρόγραμμα δηλώνουν ενθουσιασμό για τον πιθανό αντίκτυπό του, την ώρα που οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέρα χαλάρωσης, εν μέσω ανησυχιών για το ξέσπασμα δεύτερου επιδημικού κύματος. Παράλληλα, οι ερευνητές θέλουν να μοιραστούν το τεστ και με όλους όσοι θέλουν να το κάνουν και στις χώρες τους.
Σκοπός έως και 1 εκατομμύριο τεστ την ημέρα στις ΗΠΑ
Πάντως, άγνωστο παραμένει αν το τεστ πράγματι μπορεί να λειτουργήσει. Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν στοιχεία ότι διάγνωση μπορεί να γίνει τις πρώτες 24 ώρες στη γρίπη και στον αδενοϊό. Εάν το τεστ επιτύχει τον σκοπό του, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να πραγματοποιούν έως και 1 εκατομμύριο δοκιμές την ημέρα, ξεκινώντας με 100.000 καθημερινά τον Μάιο.
Το συγκεκριμένο τεστ θα αυξήσει τη δυνατότητα απομόνωσης προ-μολυσματικών ασθενών και θα περιορίζει τις αλυσίδες μετάδοσης. Επίσης, θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τις περιόδους καραντίνας για άτομα που εκτίθενται σε πάσχοντες από κορωνοϊό, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα σε λίγες ημέρες.
«Θα μπορούσε να έχει εξαιρετική ζήτηση» δήλωσε ο Chris Linthwaite, διευθύνων σύμβουλος της Fluidigm, εταιρείας τεχνολογίας βιολογικών επιστημών της Καλιφόρνια που μετέχει στο έργο. Όπως ανέφερε, τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του εργατικού δυναμικού, καθώς επιστρέφουν στο πόστο τους.
Οι ερευνητές της Darpa βλέπουν επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης των πρωτοκόλλων για την προστασία των υγειονομικών και άλλων που βρίσκονται σε θέσεις υψηλού ρίσκου, καθώς και σε αυτόνομες ή απομονωμένες κοινότητες, όπως οίκοι ευγηρίας, φυλακές ή πλοία.
Μέχρι στιγμής η ακρίβεια ξεπερνά το 95%
Το τεστ χρησιμοποιεί την ίδια αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης που χρησιμοποιείται και για τον έλεγχο ρινικών επιχρισμάτων που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα. Τα αποτελέσματα μπορεί να βγουν σε μία ώρα ή και περισσότερο, εάν τα δείγματα πρέπει να σταλούν στα εργαστήρια.
Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές θεωρούν ότι το τεστ έχει ακρίβεια πάνω από 95% αλλά επισημαίνουν ότι είναι κάτι που θα πρέπει να αναθεωρείται διαρκώς.