Πριν από μισό αιώνα, ο Λέοναρντ Κλέινροκ, καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Καλιφόρνια του Λος Αντζελες, και ο φοιτητής του Τσαρλς Κλάιν επιχειρούσαν να στείλουν ένα μήνυμα μέσω υπολογιστή στο Stanford Research Institute (500 χλμ. μακριά), μέσω του ARPANET – o προάγγελος του σημερινού Διαδικτύου. Ηθελαν να στείλουν τη λέξη LOGIN, όμως μετά από δύο γράμματα το σύστημα κατέρρευσε και δύο γράμματα αργότερα έφτασαν στον προορισμό τους, μια στιγμή που καταγράφηκε ως η «γέννηση του Ιντερνετ».
Ακόμη και οι «πρωταγωνιστές» δεν είχαν καταλάβει πόσο σημαντικό ήταν το επίτευγμά τους, αφού δεν περίμεναν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι χρήσιμη για μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον, η πρώτη διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ δύο υπολογιστών πέρασε για μεγάλο διάστημα στην… αφάνεια, καθώς συνέπεσε χρονικά με την πρώτη προσσελήνωση που επισκίασε όλες τις άλλες εξελίξεις στο χώρο της επιστήμης.
Αν και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν όλα, χρειάστηκαν ακόμη αρκετά χρόνια για τη βελτίωση της ποιότητας των συνδέσεων, ενώ το 1983 εισήχθη το λεγόμενο Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης/Πρωτόκολλο Διαδικτύου, γνωστό ως TCP/IP, με το οποίο γίνεται μέχρι σήμερα η μεταφορά δεδομένων. Ο συνδημιουργός του TCP/IP, o «πατέρας του Ιντερνετ» όπως λέγεται ο Βεντ Σερφ, αποτελεί μία από τις κορυφαίες φιγούρες στην εξέλιξη του Διαδικτύου. Σε χθεσινή συνέντευξή του στο BBC, επεσήμανε πως η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μετάδοση ψευδών ειδήσεων στο Διαδίκτυο, επισημαίνοντας πως οι σκέψεις για τη δημιουργία αλγόριθμου που θα εντοπίζει και θα απομακρύνει τα fake news είναι επικίνδυνες, αφού η εκάστοτε χώρα ίσως προσπαθήσει να τον χρησιμοποιήσει όπως τη συμφέρει. Ο ίδιος εξηγεί πως το καλύτερο εργαλείο που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι η κριτική σκέψη μας, την οποία θα πρέπει να εξασκήσουμε όταν χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες.
Τα βιομετρικά στοιχεία θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς
Η συντριπτική πλειονότητα των χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποιεί μια σειρά από περίπλοκους κωδικούς για να καταφέρει να διαφυλάξει τους προσωπικούς λογαριασμούς του και τα στοιχεία του. Ωστόσο, την ώρα που η ζωή μας ψηφιοποιείται ολοένα και περισσότερο, τα στοιχεία μας γίνονται πιο ευάλωτα σε χάκερ και απατεώνες, αποδεικνύοντας πως η χρήση κωδικών δεν είναι ο αποδοτικότερος τρόπος για να προστατευτούμε.
Τον περασμένο Απρίλιο το facebook παραδέχτηκε τη διαρροή των κωδικών ασφαλείας εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής Instagram που του ανήκει και η Yahoo! πήρε μέτρα αυστηροποίησης του συστήματος ασφαλείας της μετά την απώλεια δεδομένων 3 δισεκατομμυρίων χρηστών της. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Microsoft ανακοίνωσε πέρυσι το σχέδιό της να καταργήσει τους κωδικούς και να αρχίσει να χρησιμοποιεί βιομετρικά στοιχεία ή ειδικό «κλειδί» ασφαλείας.
Το ενδιαφέρον για τη βιομετρία αυξάνεται σταδιακά, καθώς ήδη το 67% των τραπεζών έχει επενδύσει σε συστήματα βιομετρικής, όπως δαχτυλικά αποτυπώματα, φωνητικά πρότυπα και αναγνώριση προσώπου. Αυτή η κατεύθυνση φαίνεται να είναι μονόδρομος αφού οι νέες οδηγίες που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για τα συστήματα πληρωμών (γνωστή ως «PSD2») ζητεί από τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν δύο παράγοντες στην ταυτοποίηση πελατών.
Oπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, η εταιρία IT «Gartner» προβλέπει πως μέχρι το 2022 το 60% των μεγάλων επιχειρήσεων και σχεδόν όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν μειώσει τη σχέση λειτουργίας-κωδικών στο μισό, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου για τις εταιρίες.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Η μετάβαση γίνεται με αργούς ρυθμούς, κυρίως εξαιτίας του κόστους και τους εξειδικευμένου εξοπλισμού που απαιτεί. Για όσους πάντως θεωρούν ότι με τη βιομετρία μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, μάλλον δεν θα ικανοποιηθούν από τις διαπιστώσεις ειδικών. Oπως απέδειξαν Κινέζοι επιστήμονες σε συνέδριο στη Σαγκάη, μπορεί κάποιος να αντιγράψει το δακτυλικό αποτύπωμά μας από μια φωτογραφία που τραβήχτηκε μέσω έξυπνου τηλεφώνου ακόμη και μέτρα μακριά!
Ημερομηνίες-σταθμοί για το Διαδίκτυο
1969-Πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα
1971-Πρώτο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (καθιερώθηκε το @)
1991-Πρώτη ιστοσελίδα
1995-«Εγκαίνια» του Amazon
1997-Ξεκινά τη λειτουργία του το Google
2004-Στήνεται το μέσο κοινωνικής δικτύωσης facebook
2007-Ο Λευκός Οίκος φτιάχνει τον πρώτο λογαριασμό του στο twitter
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου