Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ίδιο διαστημικό σκάφος θα αξιοποιηθεί και στη Γη για να συντομεύσει δραστικά τα ταξίδια, μειώνοντας π.χ. σε μόνο 40 λεπτά την πτήση μεταξύ Νέας Υόρκης-Σαγκάης.
Ο οραματιστής επιχειρηματίας, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, παρουσίασε τα νέα σχέδιά του στην Αυστραλία, με κεντρικό άξονα, όπως είπε, τη μείωση του κόστους σε σχέση με τον προηγούμενο προγραμματισμό του.
Εξήγησε ότι σκοπεύει να αναπροσαρμόσει τη Space X, έτσι ώστε να εστιασθεί σε μόνο έναν τύπο σκάφους, το οποίο θα κάνει τα πάντα, από πλανητικά έως διαπλανητικά ταξίδια. Το σκάφος με την ονομασία BFR θα μεταφέρει ανθρώπους γρήγορα από τη μία πόλη της Γης στην άλλη, αλλά, επίσης, θα μπορεί να τους πάει στον Άρη.
Το πυραυλικό σύστημα, που θα έχει ύψος περίπου 106 μέτρων και πλάτος εννέα μέτρων, θα εκτοξεύει δορυφόρους, θα συνδέει τη Γη με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (όπως κάνουν τώρα τα Falcon 9 και Dragon της Space X), θα ταξιδεύει στη Σελήνη και στον Άρη και, κάπου ενδιάμεσα, θα μεταφέρει έως 100 επιβάτες από αεροδρόμιο σε αεροδρόμιο στη Γη. Δηλαδή, «με ένα σμπάρο πολλά τριγόνια», αφού, όπως τόνισε ο Μασκ, προέχει η μείωση του κόστους.
Πιέσεις στην Google να πουλήσει το Chrome
Επειδή, όμως, ορισμένοι πελάτες μπορεί να φοβούνται το νέο BFR, μέχρι να το δουν επί το έργον, η Space X θα δημιουργήσει ένα απόθεμα από Falcon 9 και Dragon για το ενδιάμεσο διάστημα. Το BFR θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμο, καθώς το ίδιο σκάφος θα μπορεί να πετά ξανά και ξανά.
Πριν την επανδρωμένη αποστολή του 2024 στον Άρη, ο Μασκ επιβεβαίωσε ότι θα προηγηθεί μία μη επανδρωμένη το 2022. Η κατασκευή του BFR θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η επανδρωμένη αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στον Άρη προγραμματίζεται για μετά από περίπου μία δεκαετία, δηλαδή μετά από εκείνη του Μασκ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη κάνουν, επίσης, η Ρωσία, η Κίνα και η ιδιωτική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος της Amazon.
Το ταξίδι στον Άρη θα διαρκέσει μεταξύ έξι και εννέα μηνών, ανάλογα με την απόσταση του «κόκκινου πλανήτη» από τη Γη τη στιγμή του ταξιδιού.