Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο καθιστούν περισσότερο λειτουργικό το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά του, ενώ συγχρόνως εξελίσσονται παρεμβάσεις σε ζωτικούς τομείς, όπως είναι η έκδοση και ο έλεγχος των εισιτηρίων, αλλά και η λειτουργία των αναβατήρων.
«Πριν από έναν χρόνο είχαμε περιπέτειες καθώς ο παλιός εκμισθωτής σταμάτησε την εκμετάλλευση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Μέσα από ένα ράλι διαδικασιών μπορέσαμε να διαμορφώσουμε νέες καταστάσεις οι οποίες σήμερα αρχίζουν και αποδίδουν» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Άρης Τασιός, αναφερόμενος ιδιαίτερα και στον ανάδοχο της εκμετάλλευσης του Κέντρου που προέκυψε μέσα από διαγωνισμό.
Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες που έτρεξαν στο δείλι του 2021 τονίζοντας ότι «το νέο σχήμα αποτελείται από νέα παιδιά και καταξιωμένους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας».
Ήδη αυτή την περίοδο έχουν εκσυγχρονιστεί οι αναβατήρες, έχει εγκατασταθεί ένας καινούργιος ταινιόδρομος για αρχάριους χιονοδρόμους, με το μοναδικό στην Ελλάδα προστατευτικό σκέπαστρο τούνελ, έχει εγκατασταθεί ένα καινούργιο περιστροφικό καρουσέλ χιονοδρόμων, έχουν τοποθετηθεί καινούργιες πινακίδες σήμανσης και ασφάλειας, αλλά κυρίως έχει δημιουργηθεί, με ειδικό εξοπλισμό, ένα πάρκο δραστηριοτήτων παιδιών στο χιόνι. Έχουν εκσυγχρονιστεί τα συστήματα για την έκδοση και τη διαχείριση των εισιτηρίων, όπως επίσης έχουν γίνει και άλλες λειτουργικές παρεμβάσεις, ενώ δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στο να υπάρχει απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στην πόλη του Καρπενησίου και το Χιονοδρομικό Κέντρο έτσι ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να κλείνει ο δρόμος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της Covid-19 και τους περιορισμούς που υπήρξαν υπήρξαν επιπτώσεις και στον χειμερινό τουρισμό της περιοχής, όπως και στη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου, κάτι που άλλωστε τώρα μεγεθύνει τις προσπάθειες, φιλοδοξώντας η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου να δημιουργήσει οικονομικό πλεόνασμα για την περιοχή, το οποίο το σύνολο των φορέων της περιοχής θεωρεί επιβεβλημένο και αναγκαίο καθώς όπως σημειώνουν είναι όρος επιβίωσης της Ευρυτανίας.
Το «lifting» όμως δεν σταματά εκεί καθώς έργα και παρεμβάσεις με επενδύσεις κάτι λιγότερο από 3 εκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο και μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο μέρος των έργων, έτσι ώστε αυτοί που θα βρεθούν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καρπενησίου να δουν τη νέα του εικόνα. Ήδη αυτή την περίοδο ανακατασκευάζεται το σαλέ, διάφορα μπαρ, όπως επίσης και το πάρκινγκ και διασφαλίζοντας καλύτερη ασφάλεια των αυτοκινήτων, ενώ αυξάνεται και η χωρητικότητά του. Συγκεκριμένες παρεμβάσεις προβλέπονται και μέσα στο Χιονοδρομικό Κέντρο με ανακατασκευή στους οικίσκους των αναβατήρων, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ προγραμματίζονται και συγκεκριμένες παρεμβάσεις εκβραχισμού έτσι ώστε οι πίστες που θα λειτουργήσουν να είναι περισσότερο ομαλές. Ήδη εξελίσσεται και αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2023 η προσπάθεια να τοποθετηθούν χιονοφράχτες, όπως επίσης να υπάρξει και μία μόνιμη ασφαλής σήμανση στις πίστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόσβαση προς το Καρπενήσι με τη λειτουργία τμήματος του Ε65, όσοι κατευθύνονται για τη Δυτική Φθιώτιδα και το Καρπενήσι αποφεύγουν να διέρχονται πλέον μέσα από την πόλη της Λαμίας με πολύωρες καθυστερήσεις, γεγονός το οποίο συντομεύει ιδιαίτερα το ταξίδι από Αθήνα προς Καρπενήσι. Ακόμη οι βελτιώσεις κατά τμήματα που έχουν γίνει στο δρόμο από τη Λαμία μέχρι το Καρπενήσι, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μακρακώμης, διευκολύνουν την κίνηση των οδηγών, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη και πρώιμες διαδικασίες για την ολοκλήρωση της νέας χάραξης του δρόμου από την Μακρακώμη μέχρι την σήραγγα του Τυμφρηστού, έργο το οποίο έχει εξαγγελθεί και είναι στο στάδιο των προκαταρκτικών μελετών. Πρόκειται για παρεμβάσεις τις οποίες οι αυτοδιοικητικοί, αλλά και το σύνολο των φορέων της Ευρυτανίας έχουν τοποθετήσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην κορυφή των επιδιώξεων.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου έχει περάσει μύρια κύματα αφού από το παρελθόν πάντα υπήρχαν θέματα που είχαν σχέση με την λειτουργία του και χρειάστηκαν από το 2014 και μετά αρκετές θεσμικές παρεμβάσεις για να μπορέσει να αυτονομηθεί και να λειτουργήσει κάτω από ένα διαφορετικό καθεστώς εμπλέκοντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος όλο και περισσότερο στο επενδυτικό πλάνο. Άλλωστε ήδη μέχρι στιγμής περίπου με 5 εκατομμύρια ευρώ έχουν χρηματοδοτηθεί τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ενώ ο πλέον φιλόδοξος στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα σύστημα τεχνητής χιόνωσης.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Άρη Τασιό «με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις λειτουργίες του Χιονοδρομικού Κέντρου, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για την περιοχή μας». Σύμφωνα με τις μελέτες που βρίσκονται στη φάση της εξέλιξης στο σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η υδραυλική μελέτη και τώρα εξελίσσεται η μηχανολογική μελέτη, προβλέπεται να υπάρξει μία λιμνοδεξαμενή χωρητικότητας 9.000 κυβικών μέτρων, ενώ τα νερά θα συλλέγονται από όμβρια ύδατα. Προβλέπεται να εγκατασταθούν αγωγοί που θα μεταφέρονται τα νερά σε διάφορα σημεία, όπου εκεί θα παράγεται χιόνι το οποίο θα συμπληρώνει τις φυσικές χιονοπτώσεις στο Βελούχι.
Το τελευταίο δίμηνο σε συνδυασμό με τον χρόνο που απομένει μέχρι την έναρξη της χιονοδρομικής χρονιάς καταβάλλεται προσπάθεια για να υπάρξουν αρκετά βελτιωμένες εγκαταστάσεις την φετινή περίοδο, περισσότερο λειτουργικές, με στόχο να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2023.
«Κεντρικός μας στόχος αλλά και συγχρόνως επιθυμία μας είναι μια νέα λειτουργία σε όλα τα επίπεδα του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Βελούχι, έτσι ώστε να τοποθετήσουμε ξανά, και αυτή τη φορά δυναμικά, το Καρπενήσι στον χιονοδρομικό τουρισμό δημιουργώντας ένα Χιονοδρομικό Κέντρο πρότυπο» υποστηρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άρης Τασιός, τονίζοντας συγχρόνως πως «η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει αυτήν την προσπάθεια, ήταν, είναι και θα είναι στυλοβάτης των όσων εξελίσσονται για το συνολικό “lifting” στο βουνό».
Διαβάστε επίσης:
Τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού και Καϊάφα λειτουργούν καθημερινά και τον Οκτώβριο