• Κυρία Τετράδη, ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη φετινή τουριστική σεζόν στη Ζάκυνθο;
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι θετικά και έχουν δημιουργήσει ένα αισιόδοξο κλίμα για τη φετινή σεζόν. Εξετάζουμε τα νούμερα των προβλέψεων στις αφίξεις και στις πραγματικές κρατήσεις των ξενοδοχείων, οπότε ελπίζουμε να κλείσουμε τη χρονιά με ποσοτική, αλλά και, πιο σημαντικό, ποιοτική άνοδο, συνεχίζοντας τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, αφού η Ελλάδα στο σύνολό της θεωρείται ένας ασφαλής και ελκυστικός τουριστικός προορισμός, οπότε, κατά συνέπεια, και η Ζάκυνθος θα ωφεληθεί από αυτό το momentum.
Ο Μάιος στη Ζάκυνθο δεν κινήθηκε στα επίπεδα που αναμέναμε, ενώ ίδια ήταν η εικόνα και σε πολλούς άλλους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.
Αξίζει να αναφέρω ότι υπήρχαν ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν μέσα στον Μάιο, ενώ η άνοδος του 8% στο ποσοστό των αφίξεων του αεροδρομίου της Ζακύνθου δεν χαρακτηρίζεται μεγάλη.
Μετά την πανδημία ο χρόνος και ο προγραμματισμός των ταξιδιών άλλαξαν, γι’ αυτό προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Ακόμα και οι διεθνείς επισκέπτες μας, που συνήθως έκαναν κρατήσεις πολύ πιο νωρίς, παρατηρούμε ότι καθυστερούν πλέον τον προγραμματισμό τους. Οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις κύριες αγορές όπου στοχεύει η Ελλάδα και η αύξηση του κόστους ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η κλιματική αλλαγή με μεταβολή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, πιστεύω ότι είναι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική απόφαση για διακοπές μακρινές και πολυήμερες.
Ωστόσο, όλα τα μετρήσιμα στοιχεία, όπως η πληρότητα των ξενοδοχείων, οι τιμές και η ανά κεφαλή δαπάνη, συλλέγονται σε εβδομαδιαία βάση από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του ΞΕΕ και θα παρουσιαστούν, ώστε να έχουμε συνολική εικόνα του αποτελέσματος.
Υπάρχουν όμως και στοιχεία που δεν είναι μετρήσιμα και εδώ θέλω να αναφερθώ στο θέμα των καταλυμάτων που προωθούνται μέσα από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού, που αν και, όπως φαίνεται, είναι μια τάση για ένα τμήμα της αγοράς, πρέπει να λειτουργούν κάτω από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες, αλλά όχι στην Ελλάδα.
• Ποιες δράσεις υλοποιούνται για την προβολή του νησιού;
Ο τουρισμός ήταν και παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου μας και έτσι πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Το τουριστικό μας προϊόν βασίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ζακύνθου.
Τουρισμός: Έσπασαν το φράγμα των 35 εκατ. οι αφίξεις στο 11μηνο του 2024
Θεωρώ ότι στόχος τα επόμενα χρόνια για τη Ζάκυνθο πρέπει να είναι η αλλαγή στο μίγμα του τουριστικού προϊόντος που προωθούμε, με κατεύθυνση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που θα συντελέσει σημαντικά στην αλλαγή του προφίλ των επισκεπτών μας, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Για παράδειγμα, είναι αναγκαία η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού μοντέλου που απευθύνεται στο silver tourism ή σε όσους αγαπούν τα σπορ (καταδυτικός τουρισμός, πεζοπορικός), μαθητικός, θρησκευτικός.
Η Ζάκυνθος είναι πασίγνωστη στον κόσμο για το Ναυάγιο. Είναι καιρός να ανοίξουμε τη βεντάλια για να παρουσιάσουμε όλο τον «πλούτο» του τόπου μας. Το πράσινο που ενώνεται με το γαλάζιο, τη χελώνα Καρέτα Καρέτα, την υπέροχη γαστρονομική μας παράδοση, τις μοναδικές καντάδες μας και όσα πολιτιστικά στοιχεία μάς διαφοροποιούν. Στα Ιόνια Νησιά, όπως και στη Ζάκυνθο, υπάρχει ένα μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, που πρέπει να μετατρέψουμε σε πολιτιστικό «προϊόν».
Η στροφή αυτή μπορεί να επιφέρει εισροή υψηλότερου επιπέδου επισκεπτών και να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν. Ομως, για να γίνει αυτό, απαιτείται, κατ’ αρχάς, διάθεση και μετά συνεργασία και συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς, τον δήμο και την περιφέρεια, για να συνεχίσει να συμβάλει ο τουρισμός καθοριστικά στην ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου.
Χρειάζεται ρεαλιστική μελέτη των υποδομών μας, καθώς και νέο πλάνο επικοινωνίας με σύγχρονους τρόπους προβολής, αφού μόνο η συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού και οι προσκλήσεις δημοσιογράφων δεν είναι πλέον αρκετά για να τοποθετήσουν τη Ζάκυνθο ψηλά στο ράφι των επιθυμητών τουριστικών προορισμών.
• Ποια είναι τα προβλήματα και πώς αντιμετωπίζονται;
Όπως και σε όλη την Ελλάδα, η Ζάκυνθος χρειάζεται οργάνωση και πλάνο και στόχους σε όλα τα επίπεδα. Υποδομές που να μπορούν να στηρίξουν τα επενδυτικά πλάνα. Έμφαση στην ποιότητα και την εξωστρέφεια και στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η οικονομική κρίση που προηγήθηκε έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της.
Είναι καιρός να επουλώσουμε τις πληγές μας και να πάμε μπροστά με έναν δήμο που θα αφουγκράζεται τις ανησυχίες, τις ανάγκες και τα προβλήματα των επαγγελματιών του νησιού.
Η επίτευξη του στόχου ενός βιώσιμου τουριστικού προορισμού δεν μπορεί να είναι θέμα τύχης ή συγκυρίας. Χρειαζόμαστε στρατηγική στόχευση, που δεν έχουμε ακόμη. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να σχεδιάσουμε πώς θέλουμε να εξελιχθεί η Ζάκυνθος τουριστικά, τι επισκέπτες θέλουμε να έχουμε και τι προϊόντα και υπηρεσίες θα τους προσφέρουμε και να τα συναποφασίσουμε, ώστε να αναλάβουμε όλοι από την πλευρά μας το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί. Και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις, τις εξελίξεις στη γεωγραφική περιοχή μας της Ανατολικής Μεσογείου και το τι κάνει ο ανταγωνισμός.
• Τι έχετε να προτείνετε στους Ελληνες επισκέπτες που θα επιλέξουν τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους;
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να πω σε όσους επιλέξουν τη Ζάκυνθο για τις διακοπές τους ότι έχουν κάνει μια εξαιρετική επιλογή ενός προορισμού που είναι τόσο εύκολα προσβάσιμος (αεροπορικώς, οδικώς, ακτοπλοϊκώς) και που προσφέρει απλόχερα εμπειρίες, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και δράσεις όλο τον χρόνο.
Αποτελεί ιδανικό τόπο για τον επισκέπτη κάθε ηλικίας, λόγω της πληθώρας των επιλογών και της δυνατότητας αξιοποίησης του χρόνου του όπως επιθυμεί.
Η Ζάκυνθος, το στολίδι του Ιονίου, το Φιόρο του Λεβάντε, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν, είναι ένας προορισμός πέρα από τα συνηθισμένα, που συνδυάζει τον ρομαντισμό, τη χαλάρωση και την ευεξία με την αδρεναλίνη και την κοσμοπολίτικη ζωή. Είναι ο τόπος όπου η φύση, οι τέχνες, τα γράμματα, η μουσική, η ιστορία, η παράδοση και η διασκέδαση σμίγουν αρμονικά.
Η Ζάκυνθος είναι μοναδική για ζευγάρια που θέλουν να ερωτευτούν, να παντρευτούν, να δώσουν όρκους αιώνιας αγάπης κάτω από τα ανθισμένα μπουγαρίνια με συνοδεία κανταδόρων, να δειπνήσουν ρομαντικά στο ηλιοβασίλεμα ή να χαλαρώσουν σε μία από τις μαγευτικές παραλίες του νησιού, αλλά και για όσους αναζητούν τη δράση στην πεζοπορία, στην ορειβασία, στην ποδηλασία λόγω της γεωμορφολογίας του νησιού ή τις καταδύσεις, αφού ο βυθός μας κρύβει μοναδικές συγκινήσεις.
Η Ζάκυνθος είναι για οικογένειες που θέλουν να βρουν όλα τα μέλη αυτό που αναζητούν στις διακοπές τους. Ατέλειωτες χρυσές αμμουδερές παραλίες με ζεστά νερά, σπορ, φαγητό και διασκέδαση με οικονομικά προγράμματα διακοπών, αλλά και χαλάρωση σε κάποια από τις οργανωμένες παραλίες ή τα παραθαλάσσια resorts, καθώς και επισκέψεις στις Σπηλιές και τις Μυζήθρες ή άλλα σημεία ενδιαφέροντος.
Είναι όμως και για όσους έχουν οικολογικές ανησυχίες, αφού αποτελεί ένα από τα μοναδικά καταφύγια της χελώνας Καρέτα Καρέτα και της φώκιας Μονάχους Μονάχους.
Ενας πλούτος εμπειριών προς ανακάλυψη περιμένει τους επισκέπτες μας, που περιλαμβάνει τη γνωριμία με τον πολιτισμικό πλούτο, τη λογοτεχνική παράδοση, τον ανεξάντλητο ιστορικό πλούτο και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Εκτός των άλλων, εδώ αξίζει να αναφέρω το Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο στον Λαγανά.
Στη Ζάκυνθο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την τεχνοτροπία της Επτανησιακής Σχολής και μνημεία από κάθε χρονική περίοδο, τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, τις παλιές εκκλησίες και τα μοναστήρια και να αγγίξει την ιστορία της νεότερης Ελλάδας στον τόπο που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί της Επανάστασης του ’21.
Ελάτε στη Ζάκυνθο για να γνωρίσετε πώς εμείς οι Ζακυνθινοί κρατούμε ζωντανή την παράδοση και την τοπική διάλεκτο, τις καντάδες και τις αρέκιες. Γευτείτε τη Ζάκυνθο μέσα από τις ντόπιες γαστρονομικές σπεσιαλιτέ, τα υπέροχα κρασιά και τα ζακυνθινά προϊόντα, όπως το τυρί, το λάδι, τη σταφίδα, το μαντολάτο, το παστέλι.
Η Ζάκυνθος μαγεύει και συναρπάζει τους επισκέπτες της. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος, «ωραία και μόνη η Ζάκυνθος με κυριεύει». Ελπίζουμε να κυριεύσει και εσάς.