Η ιδιαιτερότητα του νησιού, η απουσία αυτοκίνητων, τα αμαξάκια που μαζί με τα θαλάσσια ταξί αποτελούν τα κυριότερα μέσα μεταφοράς δημιουργούν την αίσθηση πως εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει. Οσα χαρακτηρίζουν το νησί, Ιστορία, αρχοντιά, ναυτική παράδοση, κοσμοπολίτικο περιβάλλον και φυσικό κάλλος, εναρμονίζονται σε ένα ενιαίο και ισορροπημένο σύνολο.
Τι να δείτε
Το ιδανικό μέρος για να ξεκινήστε την περιήγησή σας στο νησί είναι η ιστορική πλατεία της Ντάπιας με τα στημένα κανόνια που υπεράσπιζαν την πόλη. Ακολουθήστε τον παραλιακό δρόμο, όπου θα συναντήσετε την παραλία του Αγίου Μάμμα, με αρκετά cafe και εστιατόρια. Περπατήστε παράλληλα με την παραλία του Αγίου Νικολάου, όπου θα θαυμάσετε μερικά από τα επιβλητικότερα αρχοντικά του νησιού. Μάλιστα σε ένα από αυτά γυρίστηκε η αγαπημένη ελληνική ταινία «Τζένη, Τζένη». Εκεί κοντά θα δείτε και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, όπου υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης στις 3 Απριλίου 1821.
Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός είναι από το 1805 η Μητρόπολη των Σπετσών. Συνεχίστε στον ίδιο δρόμο και σύντομα θα βρεθείτε στην παραλία του Παλιού Λιμανιού (Μπάλτιζα), περνώντας από παραδοσιακούς ταρσανάδες (καρνάγια). Εδώ χτυπάει η καρδιά του νησιού και του καλού φαγητού γι’ αυτό επιβάλλεται μια στάση για να δοκιμάσετε ψάρι αλά σπετσιώτα με σάλτσα ντομάτας που θεωρείται αυθεντικό σπετσιώτικο πιάτο και αμυγδαλωτά Σπετσών που μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο.
Στον δρόμο προς τον Φάρο θα πέσετε πάνω στον Ναό της Παναγίας της Αρμάτας. Το εκκλησάκι χτίστηκε την περίοδο 1826-30 από την οικογένεια του Ι. Κούτση, προς τιμήν της Παναγίας που το 1822 βοήθησε την ημέρα του «γενεθλίου» της (8 Σεπτεμβρίου) τους Σπετσιώτες ενάντια στον τουρκικό στόλο.
AIRBNB: Sold out εν όψει Χριστουγέννων [πίνακες με τιμές ανά προορισμό]
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο της Μπουμπουλίνας. Στεγάζεται στο αρχοντικό σπίτι της μοναδικής γυναίκας στην παγκόσμια ναυτική Ιστορία με τον τίτλο της ναυάρχου. Ιδρύθηκε το 1991 από τον απόγονο της καπετάνισσας Φίλιππο Δεμερτζή-Μπούμπουλη, με στόχο να αναδείξει την Ιστορία της Επανάστασης του 1821 και τα πολεμικά κατορθώματα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την Ντάπια και θα το καταλάβετε από τον μπρούντζινο ανδριάντα της ίδιας, που δεσπόζει στο εξωτερικό του. Σε όλα τα δωμάτια του μουσείου εκτίθενται παλαιά έπιπλα, βιβλία, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και επίσημα έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας. Είναι ανοιχτό μόνο το καλοκαίρι (τηλ.: 2298072416).
Παραλίες
Ερημικές ή κοσμικές, δαντελωτές, χρυσές αμμουδιές και καλογραμμένοι κολπίσκοι αγκαλιάζουν ολόγυρα το νησί με αστραφτερά βότσαλα και σμαραγδένια νερά. Από τις πιο διάσημες παραλίες είναι η Αγία Παρασκευή με το γραφικό εκκλησάκι στη σκιά αιωνόβιων δέντρων και δίπλα οι Αγιοι Ανάργυροι, οργανωμένη και απέραντη παραλία με μπαρ και καφετέριες.
Εκεί θα βρείτε και τη Σπηλιά του Μπεκίρη, το καταφύγιο των αγωνιστών του 1821, ένα από τα φυσικά αξιοθέατα των Σπετσών που παλαιότερα χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί. Ακόμα και μέσα στην πόλη μπορεί να κολυμπήσει κανείς σε θαυμάσιες παραλίες με διάφανα νερά. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει η αμμουδιά του Αγίου Μάμμα, ενώ στον δρόμο που οδηγεί στο Παλιό Λιμάνι υπάρχει η μικρή βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Νικολάου.
Πού θα μείνετε
«Poseidonion Grand Hotel»: Το εμβληματικό ξενοδοχείο των Σπετσών
Το ιστορικό «Ποσειδώνιο» στις Σπέτσες υποδέχεται τους καλεσμένους του, προσφέροντας τις πιο ξεχωριστές αναμνήσεις. Τα δωμάτια και οι σουίτες του, που διακρίνονται για την κομψότητά τους, οι αρχοντικές σάλες, οι ολάνθιστοι κήποι με τις αρωματικές λεβάντες και τους εξωτικούς φοίνικες αλλά και η θρυλική βεράντα -σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου- συνθέτουν τον απόλυτο προορισμό για όσους η διαμονή αποτελεί μια πραγματική εμπειρία ζωής. Για ακόμα ένα καλοκαίρι το «Ποσειδώνιο» επιφυλάσσει στους φιλοξενούμενούς του ένα απαράμιλλο ταξίδι γεύσεων, στο οποίο μάλιστα φέτος οδηγός θα είναι ο καταξιωμένος Γάλλος chef Olivier Campanha, ο οποίος αναλαμβάνει το τιμόνι των εστιατορίων του εμβληματικού ξενοδοχείου των Σπετσών. Το ανανεωμένο μενού της Library Brasserie θα είναι αφιερωμένο στην ελληνική κουζίνα με νότες από ολόκληρη τη Μεσόγειο, ενώ στο Bostani, τη βιολογική φάρμα του «Ποσειδωνίου», οι επισκέπτες θα ζήσουν μια ολιστική farm-to-table εμπειρία μέσα στην ολάνθιστη φύση των Σπετσών. O Olivier Campanha επιμελείται επίσης το μενού της παραλίας Paradise Beach στην Αγία Μαρίνα, προσφέροντας τις γευστικές του προτάσεις και πλάι στο κύμα. Tα βράδια του καλοκαιριού στις Σπέτσες θα είναι αφιερωμένα σε ξεχωριστές στιγμές κάτω από τον έναστρο ουρανό παρέα με signature cocktails και spirits από τη λίστα που επιμελείται o Θάνος Προυναρούς και η ομάδα του Baba Au Rum (www.poseidonion.com, τηλ.: 2298074553).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr