Ελεύθερος Τύπος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αυγενάκης στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής: Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους

Λευτέρης Αυγενάκης: Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, σε μια κατάσταση “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”», τονίζει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Αναφέρεται στον φόβο του κυβερνώντος κόμματος για την ετυμηγορία των πολιτών και επισημαίνει ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους».

Oι ευρωεκλογές θα έχουν, κατά τη Ν.Δ., χαρακτηριστικά «δημοψηφίσματος». Ποιος είναι ο πήχυς για το κόμμα σας, ώστε το μήνυμα πολιτικής αλλαγής να είναι ηχηρό;

Οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι η πρώτη ευκαιρία να μιλήσουν οι Ελληνες, ύστερα από 4 χρόνια. Ετσι κι αλλιώς, η Κυριακή της 26ης Μαΐου θα είναι ένα μεγάλο δημοψήφισμα, όπου όλοι πρέπει να πάρουμε θέση. Δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρές ψήφους. Θέλουμε την αλήθεια ή το ψέμα; Την ασφάλεια και την ευημερία ή τις μολότοφ και τα αντίδωρα στους κομματικούς πελάτες; Θέλουμε πατριωτική ευθύνη ή ανεύθυνους πειραματισμούς;

Θέλουμε σχέδιο, προετοιμασία και επαγγελματισμό ή ερασιτέχνες καιροσκόπους που μπλέκουν την εξωτερική πολιτική με πονηρούς λεονταρισμούς; Η απάντηση των πολιτών θα σημάνει την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή του κ. Τσίπρα στο σπίτι του. Θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι καθαρό και με ισχυρότατο μήνυμα.

Η Ν.Δ. είναι έτοιμη, προγραμματικά και οργανωτικά, και για εθνικές εκλογές; Από τι θα εξαρτηθεί, πιστεύετε, η τελική απόφαση του πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής τους και πόσο πιθανό θεωρείτε, προσωπικά, να γίνουν και αυτές τον Μάιο;

Με βεβαιότητα στις 26 Μαΐου θα στηθούν κάλπες. Βρισκόμαστε 57 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς να σημαίνει ότι αποκλείεται να έχουμε και εθνικές εκλογές. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Τόσο οργανωτικά όσο και προγραμματικά, είμαστε έτοιμοι.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε αδιέξοδο, σε μια κατάσταση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Οι πολλές κάλπες μαζί, όπως γνωρίζετε, ήταν επιδίωξη του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή. Αυτό φανερώνει την κρυφή τους επιδίωξη να αποθαρρύνουν τους πολίτες να ψηφίσουν γιατί φοβούνται την ετυμηγορία των πολιτών. Και να σας πω και κάτι ακόμη. Αν μπορούσαν, θα απέφευγαν ακόμη και τις εκλογές. Ελα όμως που δεν μπορούν!

Στην τελευταία, μάλιστα, δημοσκόπηση μεγάλης εταιρίας οι πολίτες ανέδειξαν ότι θα ψηφίσουν με κριτήριο την οικονομία-ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη συμφωνία των Πρεσπών, τομείς στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποτύχει παταγωδώς.

Από τη στιγμή που είστε έτοιμοι και για εθνικές εκλογές φανταζόμαστε ότι θα έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικό βαθμό και η διαδικασία επιλογής υποψήφιων βουλευτών. Πόσο ανανεωμένα θα είναι τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ.;

Πιστεύουμε στην ανανέωση, γι’ αυτό και δίνουμε λόγο, χώρο και δυναμική σε νέους αλλά και έμπειρους ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αέρας ανανέωσης παντού, αλλά με σεβασμό στα παλαιότερα και έμπειρα στελέχη μας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, αναδιοργανώσαμε τις δομές του κόμματός μας, ανανεώσαμε το στελεχικό μας δυναμικό, υλοποιήσαμε τρία τακτικά συνέδρια με επιτυχία και με συμμετοχή χιλιάδων συνέδρων και παρατηρητών απ’ όλη την Ελλάδα. Ανοίξαμε τις πόρτες της Ν.Δ. στην κοινωνία.

Και να ξέρετε ότι η δέσμευση του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, για γενναία ανανέωση είναι δέσμευση με πραγματικό περιεχόμενο. Το είδατε στο ευρωψηφοδέλτιό μας, θα το δείτε και στα εθνικά μας ψηφοδέλτια.

Τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανακοινώσει σημαντικό τμήμα του ευρωψηφοδελτίου. Τι σηματοδοτούν, κατά τη γνώμη σας, οι επιλογές του κάθε κόμματος;

Τι να πρωτοσχολιάσουμε; Από τη Μυρσίνη Λοΐζου, ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφθηκε να τιμήσει το όνομα που γέννησε τον όρο διαπλοκή στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είναι σε απόγνωση, όταν από τον Γλέζο πηγαίνει στον Κόκκαλη.

Από την άλλη, οι υποψήφιοι που έχει ανακοινώσει η Ν.Δ. έχουν όλοι τους ξεχωριστή και καταξιωμένη προσωπική διαδρομή και έχουν ξεχωρίσει στον επαγγελματικό τους βίο και στην κοινωνία των πολιτών. Μιλάμε για ανθρώπους που στην πλειονότητά τους διαπρέπουν στους τομείς δραστηριοποίησής τους και που επέλεξαν να συνταχθούν με τη Ν.Δ. με στόχο να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας αλλά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Η τροπολογία που προώθησε, τελικά, η κυβέρνηση για την α’ κατοικία αντιμετωπίζει επαρκώς το ζήτημα;

Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει σήμερα το ζήτημα κάνοντας ένα θεμελιώδες σφάλμα: Δεν προβλέπει στη ρύθμιση καμία επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, οι οποίοι κράτησαν με θυσίες τα τελευταία χρόνια όρθιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας. Επιπλέον, η προτεινόμενη ρύθμιση είναι περίπλοκη και γραφειοκρατική, ενώ ουδείς γνωρίζει πότε και αν θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που εξαγγέλθηκε ότι θα τη συνοδεύσει.

Προφανώς, επειδή θεωρούμε ότι είναι επιτακτικά αναγκαία μια ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ασθενέστερων δανειοληπτών, γι’ αυτό ψηφίσαμε θετικά επί της αρχής της ρύθμισης. Πόσω μάλλον όταν γνωρίζουμε πως, αν δεν υπάρξει καμία νέα ρύθμιση, δεν θα υπάρχει πλέον και κανένα πλαίσιο προστασίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Προτεινόμενα για εσάς

Εκλογές ΗΠΑ- γκάλοπ: Τα δυνατά χαρτιά του Μπάιντεν, που ποντάρει για την ανατροπή ο Τραμπ

Δημήτρης Ντόγκας

Αυγενάκης: Με ποια κριτήρια θα δοθούν άμεσα ενισχύσεις 12 εκατ. σε ερασιτεχνικά σωματεία

Δημήτρης Ντόγκας

Επιτέλους: Τέλος στα κλειστά σχολεία για τις εκλογές των εκπαιδευτικών

Μιχάλης Μάρδας

Όταν ακόμα και το άγαλμα φορούσε μάσκα, ο ηλίθιος γελούσε

Kon

Aυγενάκης για ΕΠΟ: Δήλωναν ότι έχουν πάνω από 4.000 σωματεία, μετά 2.599 και μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 814

Μιχάλης Μάρδας

Πρυτάνευσε η λογική: Η ΕΠΟ κάνει εκλογές στις 23 Νοεμβρίου, σεβόμενη την απόφαση Αυγενάκη

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: Είμαστε προσεκτικοί και σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με τη FIFA την UEFA

Μιχάλης Μάρδας

Αυγενάκης: Δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας στον περιορισμό θητειών

Δημήτρης Ντόγκας

FIFA – UEFA: Νέα επιστολή στην ΕΠΟ για εκλογές στις 9 Οκτωβρίου

Tinad