Σε μία ζεστή ατμόσφαιρα στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, όπου εμφανίζεται μαζί με τη Σοφία Βόσσου και τη Σοφία Αρβανίτη, τον συναντήσαμε και μιλήσαμε για τα παιδικά του χρόνια, τις πρώτες του συνεργασίες, τις αγαπημένες του συναυλίες αλλά και το σήμερα, που όπως είπε, τον ανησυχεί ιδιαίτερα. Στο τέλος της κουβέντας μας ο αγαπημένος τραγουδιστής μίλησε και για τη σχέση του με τον Βασίλη Καρρά που έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή (24/12/2023).
Μιχάλης Ρακιντζής: Η συνεργασία του με τον Βασίλη Καρρά
Λίγες ημέρες πριν ο Βασίλης Καρράς βυθίσει το πανελλήνιο στο πένθος με την απώλειά του ο Μιχάλης Ρακιντζής είχε πει. «Όχι δεν έχουμε επικοινωνία. Αυτός Θεσσαλονίκη, εγώ Αθήνα. Ήταν μία συνεργασία που έγινε για τη δισκογραφική εταιρεία τη συγκεκριμένη εποχή.» αναφερόμενος στα τραγούδια «Ποια με καταράστηκε» και «Θα μου κλείσεις το σπίτι» που έγραψε ο ίδιος.
Μιλώντας για το κίνητρο που μπορεί να είχε από τον οικογενειακό του κύκλο ο Μιχάλης Ρακιντζής επισήμανε τα παρακάτω: «Ο πατέρας μου αν και δεν ήταν επαγγελματίας μουσικός, ωστόσο έπαιζε κρητική λίρα καθώς η καταγωγή μας είναι από την Κρήτη ενώ άκουγε και μουσικές του κόσμου. Για εμένα ένα μουσικό όργανο είχε περισσότερη σημασία από ένα αυτοκινητάκι ή οτιδήποτε άλλο. Έτσι άρχισα από πολύ μικρός να ασχολούμαι με τη μουσική. Ήμουν μαθητής της κοπάνας. Όμως συνέχιζα να ασχολούμαι με τη μουσική. Οργανώναμε συγκροτήματα, κάναμε τις πρώτες μας συναυλίες σε κινηματογράφους εκείνης της εποχής. Κι όταν έφυγα στην Αγγλία, για σπουδές μηχανολόγου, δεν έπαψα ποτέ να ασχολούμαι με τη μουσική. Και εκεί έκανα συγκροτήματα με Άγγλους μουσικούς και παίζαμε από ρέγκε, φανκ μέχρι και μέταλ. Ήθελα να παίξω κάθε είδους μουσικής που υπάρχει.».
Μονόδρομος τα συγκροτήματα
«Ήταν μονόδρομος το συγκρότημα. Για να ακούσεις ένα κομμάτι πρέπει να ακούσεις όχι μόνο την κιθάρα αλλά και τα τύμπανα και τα κρουστά. Από τότε που άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα κομπιούτερ απομακρύνθηκα από τα συγκροτήματα για να ακούω τα όργανα. Ήθελα να τα ακούω. Κάποιοι νόμιζαν ότι τα κομπιούτερ φτιάχνουν τραγούδια. Πήγαινα σε εκπομπές που με καλούσαν και τους έλεγα ότι το κομπιούτερ σου φτιάχνει αυτό που του λες, αυτό που του γράφεις. Άργησαν να το καταλάβουν αλλά εκείνη την εποχή βοήθησε αρκετούς μουσικούς. Το πτυχίο μου ήταν μία προτροπή των γονιών μου στη λογική του «πάρε ένα πτυχίο να το έχεις γιατί δεν ξέρεις αν θα πετύχεις στη μουσική». Όμως εγώ είχα τόση μανία με τη μουσική που ακόμη κι αν είχα γίνει μηχανολόγος-επαγγελματίας θα περίμενα να τελειώσω τη δουλειά για να πάω σπίτι να γράψω μουσική.» θα πει ο Μιχάλης αναφερόμενος στη μουσική εκείνης της εποχής.
Η σόλο εποχή, οι ηχηρές συνεργασίες και οι αγαπημένες του συναυλίες
«Όταν ξεκίνησα σαν Μιχάλης, όχι σαν συγκρότημα, η πρώτη εμφάνιση ήταν σε γήπεδο και όχι σε μαγαζί. Ήταν μία σειρά συναυλιών από την Κομοτηνή μέχρι και την Κρήτη.» λέει ο Μιχάλης Ρακιντζής γυρνώντας τον χρόνο πίσω και συνεχίζει «Στις συναυλίες αισθάνομαι πιο ελεύθερος. Περνάει πιο άμεσα η ενέργεια του κόσμου. Η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη.».
Αναφερόμενος στις σπουδαίες συνεργασίες που έχει κάνει στην πολύχρονη καριέρα του εξυμνεί τον ίαν Γκίλαν.
Τα ζώδια της εβδομάδας (22/12-29/12): Χριστούγεννα γεμάτα έρωτα και νέες ευκαιρίες
«Θα έλεγα ότι έχω συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες τους οποίους θαύμαζα από πιτσιρίκι. Η καλύτερη συνεργασία νομίζω ότι ήταν με τον Ίαν Γκίλαν. Συναυλίες, γυρίσματα βίντεο κλιπ σε Ελλάδα και εξωτερικό, φιλοξενίες και μέχρι σήμερα μιλάμε και έχουμε πολύ στενή επαφή. Άλλωστε ήταν πολύ τιμητικό ότι σε έναν διπλό άλμπουμ που είχε κάνει με τον Τόνυ Αϊόμι των Black Sabbath, είχε συμπεριλάβει πρώτο πρώτο το τραγούδι μας. Αισθάνθηκα περίεργα όταν από τον αγγλικό στίχο πέρασα στον ελληνικό γιατί δεν είχα μάθει να εκφράζομαι έτσι και δεν ήξερα πως ακούγομαι.
Η μουσική του σήμερα και η αποκρυπτογράφηση της κοινωνικής και πολιτικής σκηνής
«Αποφεύγω να κρίνω την ραπ-τραπ μουσική. Κάθε νεολαία κάνει τις δικές της προτάσεις. Για εμένα η μουσική παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ψυχολογία μας. Υπάρχουν κομμάτια τα οποία δεν έχουν κανένα απόσταγμα. Με το πέρας του χρόνου διαπιστώνουμε ποια κομμάτια μένουν και ποια δεν αντέχουν.» μιλώντας για τη μουσική της σύγχρονης κοινωνίας.
«Η Ελένη Μενεγάκη φαινόταν πως ότι κι αν έκανε θα είχε επιτυχία. Ήταν μία πανέξυπνη κοπέλα. Είχε όλο το πακέτο. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα πρωτοπορεί στη δουλεία της.» θα πει όσον αφορά την Ελένη Μενεγάκη.
Ο αγαπημένος τραγουδιστής εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος για τη μορφή που έχει πάρει η σύγχρονη κοινωνία. «Με προβληματίζει η σύγχρονη κοινωνία. Ιδιαίτερα για τους γονείς που περιμένουν πως και πως να γυρίσουν σπίτι τα παιδιά τους. Νομίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι η αφαίρεση ελευθεριών από όλους μπας και τα πράγματα στρώσουν λίγο. Για όλα ευθύνεται η οικογένεια και το σχολείο. Εμείς φοβόμασταν να μιλήσουμε στον καθηγητή. Σήμερα ο καθηγητής δεν τολμά να πήγα κάτι στο παιδί γιατί θα θεωρηθεί bullying. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτές τις ορολογίες γιατί δεν μεγάλωσα με αυτές. Δεν θέλω να μου αλλάξουν ακόμα και τη γλώσσα που μιλάω. Η ζωή και οι κοινωνίες είναι ένα ποτάμι που ρέει και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει.Η Ελλάδα είχε πάντα μία ταραχώδη πολιτική κατάσταση. Έχω μπει διάφορα κόμματα στη Βουλή. Τα περισσότερα είναι κόμματα διαμαρτυρίας.» θα πει συγκεκριμένα.
Η Eurovision, το S.A.G.A.P.O και η αγάπη του κόσμου
Όσον αφορά την εμφάνισή του πριν από 22 χρόνια στη Eurovision ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν ξεκάθαρος. «Δεν θα ξαναπήγαινα στη Eurovision γιατί πρέπει να πηγαίνουν νέα παιδιά. Είναι ένας χώρος που θέλει νέα πράγματα. Εγώ ποτέ δεν διάβασα ούτε τις καλές ούτε τις κακές κριτικές. Πορεύομαι με βάση τον εαυτό μου. Αν έχω δίκιο δεν περνά τίποτε από τα αυτιά μου. Και το αντίθετο. Μετά από 22χρόνια με το συγκεκριμένο τραγούδι γίνεται χαμός από τον κόσμο. Το συγκεκριμένο τραγούδι προσέφερε πολύ φαγητό στα media. Η εμφάνιση, το κόνσεπτ, το ντύσιμο, τα βήματα έδωσαν πολύ τροφή. Αυτό σημαίνει ότι ήταν μία καλομελετημένη υποψηφιότητα.»
Η αγάπη για τα ελικόπτερα και τα εγκώμια στον εκπαιδευτή του
Ο Μιχάλης Ρακιντζής μίλησε και για την αγάπη του για τα ελικόπτερα καθώς και για τον εκπαιδευτή του κ. Σπύρο Κίκερη. «Το Πολυτεχνείο που πήγαινα στην Αγγλία ήταν απέναντι από το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Φάρνμπορο. Επειδή είχα μία μανία με τα αεροπλάνα. Ξεκίνησα μαθήματα από μονοκινητήρια αεροπλάνα. Γυρνώντας στην Ελλάδα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία ασχολήθηκα με τα αεροπλάνα. Έκανα μαθήματα με εκπαιδευτή τον Ταξίαρχο Εν Αποστρατεία, Σπύρο Κίκερη. Λατρεύω τα ελικόπτερα. Τα αεροπλάνα όχι τόσο. Θα το κάνω μέχρι όποτε μπορώ.» είπε συγκεκριμένα.
Η σύντροφός του Κωνσταντίνα
Για την αγαπημένη σύντροφό του Κωνσταντίνα ο Μιχάλης χαμογελά και μιλά με έντονη τρυφερότητα. «Η Κωνσταντίνα κάνει οτιδήποτε οπτικοακουστικό με αφορά. Είναι πολύ εξειδικευμένη στο χώρο των γραφικών των 3D και των σπέσιαλ effect. Είναι ωραίο ο καθένας να δουλεύει στο γραφείο του. Είναι ωραίο οι μουσικές να οπτικοποιούνται και το αντίθετο.»
Οι ευχές στους επισκέπτες του Eleftherostypos.gr
Κλείνοντας στέλνει ευχές στους επισκέπτες του Eleftherostypos.gr. «Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα χωρίς παγκόσμια ή τοπικά προβλήματα που θα μας τη χαλάσουν και μία πολύ καλή επόμενη χρονιά.».