Στον αγωνιστικό χώρο του «Σταντ ντε Φρανς» θα παρελάσουν 19 τρόπαια.
Η Ρεάλ έχει πάρει τα 13 και η Λίβερπουλ τα 6.
Διεκδικούν ένα ακόμα.
Οι δύο «στρατηγοί» έχουν έτοιμα τα πλάνα τους. Γιούργκεν Κλοπ και Κάρλο Αντσελότι θα δώσουν τη δική τους μάχη από τον πάγκο.
Ο αποψινός τελικός είναι η μεγάλη τους ευκαιρία για να προσθέσουν ένα ακόμα παράσημο στην προπονητική τους καριέρα και να υιοθετήσουν (γιατί όχι;) τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο.
Λίβερπουλ και Ρεάλ έχουν πολλά να χωρίσουν.
Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από το 2018, όταν αναμετρήθηκαν για δεύτερη φορά στον τελικό του θεσμού (η πρώτη ήταν το 1981, στο Παρίσι, νίκη 1-0 της Λίβερπουλ) η Ρεάλ με τη Λίβερπουλ (επικράτηση της Ρεάλ με 3-1).
H ηττημένη του 2018, Λίβερπουλ, είχε τότε ρόστερ αξίας 857 εκατ. ευρώ. Τώρα ξεπερνά τα 900 εκατ. με ακριβότερο παίκτη τον Σαλάχ των 100 εκατ.
Η Ρεάλ, ενώ το 2018 είχε ποδοσφαιριστές αξίας 955 εκατ. ευρώ, φέτος κοστίζει 756 εκατ., με ακριβότερο «αστέρι» των Βινίσιους Τζούνιορ των 100 εκατ. ευρώ.
Γερμανία: Αθλήτριες ενόργανης γυμναστικής μιλούν για μία «κόλαση» εξευτελισμού και κακοποίησης
Ας δούμε πιο αναλυτικά τι έχει αλλάξει στις δύο ομάδες μέσα σε τέσσερα χρόνια…
>Ρεάλ Μαδρίτης
Τερματοφύλακες: Κέιλορ Νάβας (2018) – Τιμπό Κουρτουά (2022): Στους τρεις τελευταίους θριάμβους της, ο Νάβας ήταν βασικός. Ωστόσο, τον υποβάθμισε ο πρόεδρος Φλορεντίνο Πέρεθ αγοράζοντας τον Κουρτουά από την Τσέλσι έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ειρωνικό είναι πως η μόνη συμμετοχή του Βέλγου, σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν το 2014, όταν με την Ατλέτικο Μαδρίτης τον έχασε από τη Ρεάλ.
Αμυνα: Καρβαχάλ/Νάτσο, Βαράν, Ράμος, Μαρσέλο (2018) – Καρβαχάλ, Νάτσο/Αλαμπα, Μιλιτάο, Φερλάν Μεντί (2022): Είναι αλλαγμένη κατά το ήμισυ. Οι κεντρικοί οπισθοφύλακες Βαράν και Ράμος αντικαταστάθηκαν από τους Αλαμπα και Μιλιτάο. Παίκτης για να καλύπτει όλα τα κενά παραμένει ο Νάτσο, ενώ ο Μεντί μονιμοποιήθηκε στο αριστερό άκρο αντί του Μαρσέλο. Συνδετικός κρίκος των δύο ομάδων παραμένει ο δεξιός μπακ, Καρβαχάλ.
Κέντρο: Καζεμίρο, Μόντριτς, Κρόος (2018 και 2022): Σταθερή αξία, σταθερή τριάδα που δεν έχει αλλάξει, έστω και αν κουβαλάει (φέτος) πάνω της τέσσερα επιπλέον χρόνια. Ειδικά ο Κροάτης λάμπει… αστραφτερά ακόμη και στα 36 του. Επίθεση: Ρονάλντο, Μπενζεμά, Ισκο/Μπέιλ (2018) – Βαλβέρδε/Ροντρίγκο, Μπενζεμά, Βινίσιους Ζούνιορ (2022): Ο Ρονάλντο έπαιξε τότε με τη Ρεάλ για 438η και τελευταία φορά. Δεν σκόραρε, αλλά το έκανε ο Μπέιλ, δύο φορές.
Πού είναι τώρα ο Ουαλός; Συνεχίζει στο σύλλογο, αλλά δεν είναι υπολογίσιμος. Σταθερή αξία, που την έχει ανεβάσει επίπεδο, παραμένει ο Μπενζεμά.
Προπονητής: Ζινεντίν Ζιντάν (2018) – Κάρλο Αντσελότι (2022): Απαράμιλλο παραμένει το ρεκόρ του Ζιντάν, που κέρδισε το τρόπαιο, με τη Ρεάλ, τρεις συνεχόμενες φορές. Και αυτός, όπως και ο διάδοχός του, Αντσελότι, έχουν να επιδείξουν δύο θητείες στον πάγκο της.
Ο Ιταλός στοχεύει να την ανεβάσει ξανά στο θρόνο της, όπως το 2014.
>>Λίβερπουλ
Τερματοφύλακες:
Λόρις Κάριους (2018) – Αλισον (2022): Από τον γκαφατζή Κάριους μέχρι τον Αλισον η διαφορά είναι χαοτική. Δικαίως απέκτησε η Λίβερπουλ έναν από τους ποιοτικότερους τερματοφύλακες παγκοσμίως.
Αμυνα:
Αλεξάντερ-Αρνολντ, Βαν Ντάικ, Λόβρεν, Ρόμπερτσον (2018) – Αλεξάντερ-Αρνολντ, Βαν Ντάικ, Ματίπ/Κονατέ, Ρόμπερτσον (2022):
Ουσιαστικά, η οπισθοφυλακή είναι η ίδια. Στο κέντρο της άμυνας, το κενό του Λόβρεν καλύπτει ο Ματίπ ή ο Κονατέ.
Κέντρο:
Χέντερσον, Μίλνερ, Βαϊνάλντουμ (2018) – Φαμπίνιο, Χέντερσον/Κεϊτά, Τιάγκο (2022)
Η τριάδα του 2018 ανήκε στο σύλλογο μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Αποχώρησε ο Ολλανδός, ενώ παρέμειναν -ως δεύτερες επιλογές- οι άλλοι δύο.
Ηρθε ο Φαμπίνιο από τη Μονακό έναντι 38 εκατομμυρίων ευρώ και αργότερα ο Τιάγκο από την Μπάγερν.
Ο αξιόπιστος αρχηγός Χέντερσον ή ο απρόβλεπτος Κεϊτά θα είναι η τρίτη επιλογή του Κλοπ;
Επίθεση:
Σαλάχ/Λαλάνα, Φιρμίνο, Μανέ (2018) – Σαλάχ, Μανέ, Ντίας/Ζότα (2022)
Ποιοτικότερη και πιο απειλητική είναι η σημερινή επιθετική γραμμή. Δεν άλλαξε πολύ από το 2018, αλλά η παρουσία των Ντίας και Ζότα την κάνει περισσότερο επικίνδυνη. Προπονητής
Γιούργκεν Κλοπ (2018 και 2022): Ο Γερμανός εξακολουθεί να βελτιώνει ρεκόρ και να δημιουργεί φιλοδοξίες. Από το 2018 μέχρι σήμερα έχει κερδίσει όλους τους τίτλους (εκτός Γιουρόπα και Κόνφερενς Λιγκ).
>>Ελληνικές συμμετοχές
Ο Κώστας Τσιμίκας, ο Ακης Ζήκος και ο Παναθηναϊκός
Ο Κώστας Τσιμίκας είναι ο δεύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής που θα συμμετάσχει σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.
Είχε προηγηθεί ο Ακης Ζήκος το 2004, όταν με τη Μονακό (ήταν στη βασική ενδεκάδα σε ολόκληρο το παιχνίδι) έχασε το τρόπαιο από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο (3-0, Γκέλζενκιρχεν).
Σε συλλογικό επίπεδο παραμένει μόνο η παρουσία του Παναθηναϊκού το 1971.
Ο Παναθηναϊκός έχασε στον τελικό στο τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών από τον Αγιαξ με 2-0.
>>Ενδιαφέροντα στατιστικά
>>Ρεκόρ τόσο στο πρώην Κύπελλο Ευρώπης όσο και τώρα στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει η Ρεάλ με 13 συνολικά κατακτήσεις.
Επτά στο Πρωταθλητριών και τρεις (3×3) στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αν νικήσει η Λίβερπουλ, τότε θα φθάσει τα επτά τρόπαια, θα ξεπεράσει την Μπάγερν και θα ισοφαρίσει τη Μίλαν.
>>Για τη Ρεάλ, είναι η όγδοη εμφάνιση στον τελικό (ρεκόρ) και με αυτή βγαίνει πάνω από τις Μίλαν και Γιουβέντους.
>>Ηδη κορυφαίος προπονητής (με βάση τη στατιστική) είναι ο προπονητής της «βασίλισσας», Κάρλο Αντσελότι.
Πέρασε πρώτος με πέντε παρουσίες στον τελικό και θα ανέβει πιο ψηλά αν κερδίσει το τρόπαιο, καθώς θα γίνει ο μοναδικός με τέσσερις κατακτήσεις.
>>Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που δύο ίδιοι σύλλογοι θα αναμετρηθούν για τρίτη φορά σε τελικό.
>>Για τη Λίβερπουλ, είναι ο 23ος τελικός στα Κύπελλα Ευρώπης. Για δε τη Ρεάλ, ο 33ος.
>>Ο Καρίμ Μπενζεμά έχει σκοράρει, φέτος,15 φορές, δύο περισσότερες από τον Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι.
Επιπλέον, έχει πετύχει 16 γκολ (από 22 αγώνες) εναντίον αγγλικών ομάδων (ο αγαπημένος του στόχος).
>>Ρέκορντμαν νικών (5) σε τελικούς είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Σήμερα δύναται να τον ισοφαρίσουν οι: Μπέιλ, Μπενζεμά, Καρβαχάλ, Ισκο και Μόντριτς, αν νικήσει η Ρεάλ.
>>Τα περισσότερα γκολ σε τελικούς (4) έχει ο Ρονάλντο.
Ο μόνος που μπορεί απόψε να τον ισοφαρίσει είναι ο Μπέιλ, ο οποίος είναι και εκ των ρέκορντμαν με τα πιο πολλά γκολ (2) σε ένα τελικό.
Οι κάτοχοι των Κυπέλλων από το 1956
Οι κάτοχοι του τίτλου (σε διοργάνωση Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ) από το 1956 μέχρι σήμερα:
Ρεάλ Μαδρίτης 13
Μίλαν 7
Μπάγερν 6
Λίβερπουλ 6
Μπαρτσελόνα 5
Αγιαξ 4
Μάν. Γιουνάιτεντ 3
Ιντερ 3
Γιουβέντους 2
Μπενφίκα 2
Τσέλσι 2
Νότιγχαμ Φόρεστ 2
Πόρτο 2
Από έναν τίτλο οι: Σέλτικ, Αμβούργο, Στεάουα, Μαρσέιγ, Ντόρτμουντ, Φέγενορντ, Αστον Βίλα, Αϊντχόφεν, Ερυθρός Αστέρας.