Η ισπανική και η αγγλική ομάδα δεν συνδέονται μόνο με δεσμούς… αίματος, αλλά και χρήματος, καθώς ανήκουν στη «City Football Group»
Πίσω από κάθε επιτυχημένο προπονητή υπάρχει ένας επιτυχημένος… αδερφός. Οικογενειοκρατία και στο ποδόσφαιρο; Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ένας από τους καλύτερους (αν όχι ο καλύτερος) προπονητές στον κόσμο. Το αποδεικνύει και στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι. Ο αδερφός του, ο Πέρε Γκουαρντιόλα, είναι ένας από τους ισχυρότερους μάνατζερ και παράγοντες του κόσμου. Για την ακρίβεια είναι ισχυρός άνθρωπος του ποδοσφαίρου γενικότερα, αν και δεν έπαιξε ποτέ μπάλα σε σοβαρή κατηγορία και δεν έκατσε ποτέ σε πάγκο.
Ο 47χρονος Πέρε (πέντε χρόνια νεότερος του αδερφού του) εργάζεται ως μάνατζερ παικτών και προπονητών. Αυτή τη χρονιά, όμως, όλοι μιλούν για τη Χιρόνα, την ομάδα που διοικεί ουσιαστικά και την έφτασε πρώτη στη Λα Λίγκα, δημιουργώντας απρόσμενα προβλήματα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ.
Ο Πέρε μόνο τυχαίος δεν είναι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το 2009 ίδρυσε την εταιρία «Media Base Sports», που ήταν ένα γραφείο μάνατζερ ποδοσφαιριστών. Ηταν ήδη γνωστός στον χώρο και οι συμφωνίες του με σημαντικούς ποδοσφαιριστές δεν άργησαν να έρθουν. Από τους πιο διάσημους με τους οποίους συνεργάστηκε ήταν ο Ουρουγουανός Λουίς Σουάρες, ο Ισπανός Αντρές Ινιέστα και ο Τιάγκο Αλκάνταρα. Είχε τη φήμη ενός πολύ σκληρού διαπραγματευτή που σχεδόν ποτέ δεν έκανε πίσω. Ο βασικός στόχος της εταιρίας ήταν να εκπροσωπεί νεαρούς παίκτες με ταλέντο και όρεξη για διάκριση και να τους βοηθά να εκτοξεύσουν την καριέρα τους.
Φυσικά, ο Πέρε Γκουαρντιόλα είναι και ο μάνατζερ του αδερφού του.
Πριν επιχειρήσει να γίνει μάνατζερ, είχε… γράψει χιλιόμετρα στο διαφημιστικό τμήμα της εταιρίας NIKE και είχε συνεργαστεί με ποδοσφαιριστές όπως ο Ρονάλντο και ο Ροναλντίνιο.
Το 2017 απέκτησε το 16% των μετοχών της ισπανικής Χιρόνα και μετά από τρία χρόνια έγινε και πρόεδρος στο διοικητικό της συμβούλιο. Η είδηση ωστόσο ήταν ότι εκείνη τη χρονιά, η ιδιοκτήτρια εταιρία της Μάντσεστερ Σίτι, η «City Football Group», αγόρασε το 44% της Χιρόνα. Σημειώνουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα, το 2016, είχε αναλάβει προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ο αδερφός του Πέρε, ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Αυτή τη στιγμή η «City Football Group» κατέχει το 47% των μετοχών της Χιρόνα. Το 35% το έχει ο Μαρσέλο Κλάουρε, ένας Αμερικανοβολιβιανός επιχειρηματίας, φίλος του Πέρε, ο οποίος πήρε και το ποσοστό του Πέρε, το 16% κατέχουν οι οπαδοί της ομάδας και οι υπόλοιποι είναι μικρομέτοχοι.
Ο Πέρε Γκουαρντιόλα εργάζεται τώρα για τη «Sports Entertainment Group» εκπροσωπώντας εκτός από τον αδερφό του και άλλους προπονητές ποδοσφαίρου. Η μετακόμισή του από τη «Media Base Sports» έγινε το 2021. Μάλιστα, απέκτησε και μετοχές. Εκανε τις συζητήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την πρόσληψη του Τεν Χάαγκ. Στην καινούργια του εταιρία έχει πελάτες πολλούς Ολλανδούς ποδοσφαιριστές. Ενας από τους πιο σημαντικούς είναι και ο Γκάκπο, ο οποίος πήρε μεταγραφή για τη Λίβερπουλ, τη μεγάλη αντίπαλο του αδερφού του για το πρωτάθλημα.
Η εμπειρία του πια είναι τεράστια και η επιρροή του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο θεωρείται σημαντική. Για κάποιους είναι μεγαλύτερη ακόμα και από διάσημους μάνατζερ όπως ο Πορτογάλος Ζόρζε Μέντες. Με τον Πέρε Γκουαρντιόλα η «Sports Entertainment Group» διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου γραφείου μάνατζερ στον κόσμο με πάνω από 1.000 πελάτες από 28 διαφορετικές χώρες.
Αδέρφια αντίπαλοι
Μέχρι τώρα τα δυο αδέρφια ήταν πάντα… συμπαίκτες. Αυτή τη φορά, μπορεί να βρεθούν αντίπαλοι. Με την εκπληκτική πορεία της στο ισπανικό πρωτάθλημα, η συμμετοχή της Χιρόνα στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ πλησιάζει κάθε αγωνιστική όλο και περισσότερο. Χιρόνα εναντίον Μάντσεστερ Σίτι; Αδερφός παράγοντας εναντίον αδερφού προπονητή; Η υπόθεση δεν είναι απλώς οικογενειακή. Η ισπανική και η αγγλική ομάδα δεν συνδέονται μόνο με δεσμούς… αίματος, αλλά και χρήματος, μέσω της «City Football Group». Εχουν κοινό ιδιοκτήτη και σύμφωνα με τον βασικό κανόνα της UEFA, δύο ομάδες με κοινό ιδιοκτήτη δεν μπορούν να πάρουν μέρος στην ίδια διοργάνωση.
Κι όμως υπάρχει λύση. Τον περασμένο Ιούλιο το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου της UEFA άνοιξε τον δρόμο σε πολλές ομάδες που εμπλέκονταν σε πολυϊδιοκτησία να αγωνιστούν, όπως η Μίλαν και η Τουλούζ (έχουν μετόχους την εταιρία RedBird Capital Partners).
Βάσει του νέου κανονιστικού πλαισίου κανένας σύλλογος δεν μπορεί να κατέχει ή να διαπραγματεύεται τίτλους ή μετοχές οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει στις διοργανώσεις της UEFA σε ποσοστό 50+1% και κανένας σύλλογος δεν μπορεί να είναι μέλος οποιουδήποτε άλλου συλλόγου που συμμετέχει σε διοργανώσεις της UEFA.
Επιπλέον, κανένα άτομο δεν έχει την εξουσία να συμμετέχει «ταυτόχρονα» στη διοίκηση ή στις αθλητικές επιδόσεις οποιουδήποτε συλλόγου και δεν πρέπει να έχει «έλεγχο ή αποφασιστική επιρροή» σε περισσότερα από ένα κλαμπ.
Αυτός ακριβώς, ο «έλεγχος και η αποφασιστική επιρροή» είναι μαχητά τεκμήρια που σηκώνουν πολλή κουβέντα και πολλές αποδείξεις.
Η Χιρόνα μπορεί να συνυπάρξει με τη Μάντσεστερ Σίτι στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το City Group έχει μόνο το 47% του καταλανικού συλλόγου. Θα πρέπει βέβαια ο Πέρε να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο εφόσον μετέχει και στο City Group.
Θα πρέπει να μην υπογράψουν συνεργασία, να μη χρησιμοποιούν κανένα κοινό τιμ σκάουτινγκ ή κοινή βάση δεδομένων παικτών.
Πρέπει για μια χρονιά να μην ανταλλάσσουν δανεικούς παίκτες. Ολα αυτά να γίνουν με διαφάνεια και να λάβουν την έγκριση της UEFA.
Λογικά, οι Ισπανοί θα πάρουν έγκριση. Υπάρχει και το προηγούμενο με τη Red Bull που το 2009 είχε αγοράσει την αυστριακή Σάλτσμπουργκ και τη γερμανική Λειψία. Το 2017 οι δύο ομάδες μπήκαν κάτω από το… μικροσκόπιο της UEFA.
Τελικά κρίθηκε ότι η εταιρία δεν ασκούσε αποφασιστική επιρροή στις δύο ομάδες, αλλά στη μία ήταν απλώς βασική χορηγός! Αυτή τη στιγμή Λειψία και Σάλτσμπουργκ μετέχουν κανονικά στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Φυσικά κανείς στη Χιρόνα δεν μιλάει για το Τσάμπιονς Λιγκ τώρα. Ούτε καν για το Γιουρόπα ή για το Κόνφερενς Λιγκ. Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρουν συχνά τα ΜΜΕ της Ισπανίας, ότι γίνονται διεργασίες και θα παρθούν αποφάσεις το νέο έτος. Αν κριθεί ότι η Χιρόνα δεν είναι έτοιμη για τα ευρωπαϊκά κύπελλα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν αρχίσει μια καθοδική πορεία στο πρωτάθλημα.
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Περισσότερες από 250 ομάδες σε καθεστώς πολυϊδιοκτησίας
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει πρόσφατα, περισσότερες από 250 ομάδες σε όλο τον κόσμο εμπλέκονται σε πολυϊδιοκτησιακά καθεστώτα. Η «City Football Group» εκτός από τη Μάντσεστερ Σίτι, κατέχει σε ποσοστό 100% την αυστραλέζικη Μέλμπουρν Σίτι, τη Μοντεβιδέο Σίτι στην Ουρουγουάη και τη γαλλική Τρουά. Επίσης, έχει μετοχές της ινδικής Μουμπάι Σίτι (65%), της αμερικανικής Νιου Γιορκ Σίτι (80%), της βελγικής Λόμελ (90%), της γιαπωνέζικης Γιοκοχάμα Μαρίνος (20%), της βραζιλιάνικης Μπαΐα (90%) και της ιταλικής Παλέρμο (95%).
Εκτός από τη «City Football Group», η πιο γνωστή εταιρία που εμπλέκεται με ποδοσφαιρικές ομάδες είναι η Red Bull, με συμμετοχή στις Λειψία (Γερμανία), Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Μπραγκαντίνο (Βραζιλία), Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς (ΗΠΑ), Λίφερινγκ (Αυστρία).
Ο σερ Τζιμ Ράτκλιφ που παίρνει μεγάλο μερίδιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την εταιρία του ΙΝΕΟS, εμπλέκεται επίσης στη Νις και στη Λωζάννη.
Η αμερικανική εταιρία αερομεταφορών «777 partners» με έδρα στο Μαϊάμι ιδρύθηκε μόλις το 2015 και έχει διεισδύσει για τα καλά στο ποδόσφαιρο. Μετράει ήδη εμπλοκή σε 7 ομάδες. Απέκτησε την Τζένοα σε ποσοστό 99%, πήρε μετοχές του Ερυθρού Αστέρα (της γαλλικής ομάδας τρίτης κατηγορίας), της Σταντάρ Λιέγης, της Χέρτα, της Σεβίλλης, της βραζιλιάνικης Βάσκο Ντα Γκάμα, της αυστραλιανής Μέλμπουρν Βίκτορι.
Ο Τοντ Μπέλι, που πήρε την Τσέλσι από τον Ρ. Αμπράμοβιτς, έχει επενδύσει και στη γαλλική Στρασμπούρ. Ο Β. Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ και αναμένεται να αποκτήσει το 80% της πορτογαλικής Ρίο Αβε.
Ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει δηλώσει ότι θα αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο για να μπορέσει να παρακολουθήσει τις περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας, οι οποίες είναι πια ανεξέλεγκτες. Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι θα απαγορευτούν ούτε ότι το πλαίσιο θα γίνει αυστηρότερο. Αναζητείται μια μέση λύση για να μην αποθαρρύνονται, αλλά και να μην αποθρασύνονται οι επενδυτές.
Το 2025 το νέο διευρυμένο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων των 32 ομάδων είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει συλλόγους με ίδιες ή… παρόμοιες ιδιοκτησίες.
Ειδήσεις σήμερα
Άννα Βίσση: Αναβάλλεται η πρεμιέρα της για την επόμενη εβδομάδα – Τι συνέβη;