Γνωρίζει το μήκος πάρα πολύ καλά και καταλαβαίνει αμέσως τι πρέπει να κάνει. Τόσο στην προπόνηση όσο φυσικά και μέσα στον αγώνα. Οπως λέει συχνά ο Γιώργος Πομάσκι, ο νυν προπονητής του: «Αθλητές σαν τον Μίλτο, κάνουν πολύ εύκολη τη δουλειά του προπονητή…».Ο χρυσός Ολυμπιονίκης μας, εκτός από το ταλέντο και τη διάθεση να βελτιώνεται όσο μπορεί, διαθέτει και κάτι ακόμα που είναι αποτέλεσμα δουλειάς με τον εαυτό του.
Το μυστικό του
Εχει μάθει ελεγχόμενα να αδιαφορεί για τη «θέση», για την «κατάταξή του» μέσα σε αγώνα και να ρίχνει το βάρος στην «επίδοση». Συνήθως οι επιδόσεις του, έπειτα από τα μεγάλα άλματα, είναι αυτές που τον φέρνουν πρώτο. Ειδικά αν στριμωχτεί από αντίπαλο μέσα στον αγώνα, τότε βγάζει πιο εύκολα αντίδραση. Προσπαθεί να ελέγχει πλήρως τις κινήσεις του και το καταφέρνει σε αρκετά ικανοποιητικό ρυθμό.
Οπως έχει πει (στο gazzetta.gr) παλαιότερα: «Αν υπερπροσπαθείς, να τρέξεις πιο γρήγορα, να πατήσεις καλά και τα λοιπά, ζορίζεις το σώμα σου και δεν το αφήνεις να κάνει σωστές κινήσεις. Ζορίζεις και το μυαλό σου και είναι όλα θολά μετά. Αν είσαι χαλαρός, έχεις το μυαλό σου ανοιχτό και προσπαθείς απλά να κάνεις την τεχνική σου, θα είναι όλα ΟΚ».
Από πιτσιρικάς, που πρωτομπήκε στα στάδια, βρήκε μέσα από το μήκος διεξόδους στις γενικότερες αναζητήσεις του.
Το «παρκούρ» το είχε σταματήσει όταν άρχισε πιο συστηματική προπόνηση με την καθοδήγηση του Βαγγέλη Παπανίκου στα Γρεβενά. Ηταν δύσκολες οι συνθήκες εκεί. Με πολύ κρύο και πολλές ελλείψεις σε χώρους και όργανα προπόνησης.
Ο πρώτος του προπονητής, ο Παπανίκος, τον βοήθησε όσο μπορούσε, πάρα πολύ.
Οταν όμως έφτασε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι η αθλητική του προοπτική, ο 18χρονος τότε (αρχές του 2016) Τεντόγλου, με τη βοήθεια και του ΣΕΓΑΣ, ήρθε στην Αθήνα και μπήκε υπό την τεχνική καθοδήγηση του Γιώργου Πομάσκι. Λίγο καιρό αργότερα, με τη βοήθεια του κορυφαίου προπονητή των αλμάτων, άνοιξε το μεγάλο κεφάλαιο στην αθλητική του καριέρα. Ενα κεφάλαιο που ήδη περιλαμβάνει μια αξιοζήλευτη συλλογή… πάσης φύσεως διακρίσεων, με πιο ακριβά στολίδια βέβαια τα δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια. Και συνεχίζεται…
Ηρεμος
Στην καθημερινότητά του, είναι ένας ήρεμος τύπος ο Μίλτος Τεντόγλου. Λιγομίλητος. Αντιστάρ μεν, αλλά χαμογελαστός και… πλακατζής, ειδικά με τους φίλους και τους συναθλητές του.
Εχει δημιουργήσει τις δικές του σταθερές με επιλεγμένους ανθρώπους κοντά του.
Δεν δείχνει αγενής όταν πάει κάποιος να του μιλήσει. Ειδικά με τα μικρά παιδιά, που τον θαυμάζουν και σε κάθε ευκαιρία τον περικυκλώνουν για ένα αυτόγραφο ή μια σέλφι φωτογραφία, δίνει ρεσιτάλ υπομονής.
Ο Ολυμπιονίκης του Παρισιού, στο μήκος, αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις στα media. Ειδικά σε προαγωνιστική περίοδο ή σε περίοδο φουλ προετοιμασίας.
Εμφανίζεται στις απαραίτητες «κοσμικές εκδηλώσεις» για βραβεύσεις κ.λπ. μόνον όταν αυτές οι εκδηλώσεις δεν επηρεάζουν το πρόγραμμά του.
Οταν είναι χαλαρός, που συνήθως έτσι είναι, τότε, μιλώντας -κυρίως στην κρατική τηλεόραση, μετά από μεγάλους αγώνες-, αναλύει τα όσα έγιναν, πάντα ειλικρινά και με ξεκάθαρο τρόπο, ενώ πετάει και… τρομερές ατάκες.
Η πρόσφατη δήλωσή του, στην ΕΡΤ, «δεν ήμουν και τόσο καλός σήμερα», λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου στο Παρίσι, είναι ενδεικτική.
Αυτή η αμεσότητα που δείχνει και ο τρόπος που μιλάει είναι τα «ελατήρια» που απογειώνουν την αγάπη του κόσμου στον «Air Miltos». Δεν το κάνει επιτηδευμένα. Είναι ο εαυτός του και ο κόσμος το καταλαβαίνει.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Instagram, υπογράφει ως Μίλτος D. Τεντόγλου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ (του gazzetta.gr): «Το D. προέρχεται από τον Monkey D. Luffy, ήρωα της άνιμε (τα άνιμε είναι ιστορίες σε κινούμενα σχέδια που παράγονται στην Ιαπωνία, με την ξεχωριστή ιδιαίτερη αισθητική τους) σειράς One Piece. Πάντως κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι σημαίνει το «D.» στο όνομά του. Ο Λούφι είναι ο αγαπημένος του ήρωας, αφού σε κάποια πράγματα… μοιάζουν».
Μπαίνει στο Στάδιο για να κάνει το προπονητικό του πρόγραμμα, ακολουθεί κατά γράμμα ό,τι προβλέπει ο σχεδιασμός που υπάρχει και στη συνέχεια, συνήθως, επιλέγει να απομονωθεί στο περιβάλλον του. Είτε με ανθρώπους είτε με τις συνήθειές του.
Σαν τον Καρλ Λιούις
Εδώ και λίγες ημέρες, έχει πάρει στο σπίτι του το δεύτερο (σερί) χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Ο Μίλτος Τεντόγλου, μετά το Τόκιο, το πήρε και στο Παρίσι. Εγινε ο δεύτερος στην ιστορία με δύο σερί χρυσά στο μήκος, πίσω από τον Καρλ Λιούις.
Σχετικά με το έως πότε πιστεύει πως θα πρωταγωνιστεί, όπως έχει πει (στο open tv): «Το θέμα είναι να μη βαρεθείς, αλλά δεν νομίζω να βαρεθώ, γι’ αυτό λέω μετά τα 30 μου. Στους Ολυμπιακούς, το 2032, θα είμαι 34 ετών, οπότε πιστεύω μέχρι εκεί».
Φυσικά οι άνθρωποι αλλάζουν, όπως οι σκέψεις και οι στόχοι, όμως το μόνο που μοιάζει σίγουρο είναι ότι ο πρωταγωνιστής, ο αθλητής ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνει όταν είναι σε θέση να ακούει το ένστικτό του.
Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο απόλυτος κυρίαρχος του μήκους αυτόν τον καιρό, ξέρει πολύ καλύτερα από τον καθέναν πως… «το θέμα είναι να μη βαρεθείς…».
ΧΟΜΠΙ
Ανιμε, σκάκι, ζωγραφική και ηλεκτρονικά παιχνίδια
Στον ελεύθερο χρόνο του, παρακολουθεί ιαπωνικά και κορεάτικα άνιμε. Ηταν περίπου 10 ετών όταν ξεκίνησε να βλέπει το Dragonball (περιπετειώδης σειρά) και εντυπωσιάστηκε από τις εκφράσεις που έπαιρναν οι χαρακτήρες αλλά και τον τρόπο που εξελίσσονταν οι ιστορίες. Είναι μανιώδης με το σκάκι και αναζητά αρκετές φορές αντίπαλο για μια καλή παρτίδα. Γενικότερα τον εξιτάρουν οι κόντρες και οι υψηλοί στόχοι. Του δίνουν κίνητρο να βελτιώνεται. Πολλές φορές σχεδιάζει και ζωγραφίζει, ενώ του αρέσει πολύ να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια στον υπολογιστή του.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1ος Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
1ος Ευρωπαϊκό Α/Γ 2024
1ος Παγκόσμιο Α/Γ (i)* 2024
1ος Παγκόσμιο Α/Γ 2023
1ος Ευρωπαϊκό Α/Γ (i) 2023
1ος Ευρωπαϊκό Α/Γ 2022
2ος Παγκόσμιο Α/Γ 2022
1ος Παγκόσμιο Α/Γ (i) 2022
1ος Ολυμπιακοί Αγώνες 2021
1ος Ευρωπαϊκό Α/Γ (i) 2021
10ος Παγκόσμιο Α/Γ 2019
1ος Ευρωπαϊκό Κ23 2019
1ος Ευρωπαϊκό Α/Γ (i) 2019
1ος Ευρωπαϊκό Α/Γ 2018
9ος Παγκόσμιο Α/Γ (i) 2018
1oς Ευρωπαϊκό Κ20 2017
2oς Παγκόσμιο Κ20 2016
5oς Παγκόσμιο Κ18 2015
*(i): Διοργάνωση κλειστού στίβου
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσία: 13 τραυματίες μετά την πτώση συντριμμιών πυραύλου της Ουκρανίας στην Κουρσκ
Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος
Κυβερνητικός σχεδιασμός: Προτεραιότητα η μείωση του κόστους ζωής