Συγκεκριμένα, είναι η τέταρτη διαιτητής στο παιχνίδι του Μεξικού με την Πολωνία, για την πρώτη αγωνιστική του τρίτου ομίλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που συνδέεται με αντίστοιχη πρωτιά, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα διαιτητής σε αγώνα Champions League το 2020 και σε ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ έναν χρόνο νωρίτερα.
Μουντιάλ 2022: Αυτές είναι οι τρεις γυναίκες διαιτητές που θα σφυρίξουν
Σε μια χώρα που δέχεται συνεχώς κριτική από την παγκόσμια κοινότητα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών, η FIFA αποφάσισε να καινοτομήσει.
Το Μουντιάλ του Κατάρ θα είναι το πρώτο στην ιστορία στο οποίο θα σφυρίξουν και γυναίκες διαιτητές. Μπορεί πριν από αρκετά χρόνια να φαινόταν απίθανο κάτι τέτοιο, ωστόσο οι γυναίκες διαιτητές έχουν ανέβει με ταχύτητα τα σκαλιά της ιεραρχίας και πλέον έφτασαν στο… Εβερεστ.
Ανάμεσα στους 36 διαιτητές του Μουντιάλ που ξεκινά στο Κατάρ, υπάρχουν 3 γυναίκες, ενώ άλλες τρεις είναι οι βοηθοί. Η FIFA δεν έκανε… χάρη σε καμία από τις διαιτητίνες, αφού πρόκειται για πολύ ικανές γυναίκες που έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα και έχουν κερδίσει τα εγκωμιαστικά σχόλια από τους ποδοσφαιριστές και από τους προπονητές.
Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, ο πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός, τονίζοντας πως για τη FIFA δεν μετράει το φύλο του διαιτητή, αλλά η ποιότητά του. «Οι γυναίκες διαιτητές που θα σφυρίξουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελούν το αποτέλεσμα μια εξέλιξης του σχεδίου μας το οποίο ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και απέδωσε σύντομα καρπούς. Κέρδισαν τη συμμετοχή τους με τις συνεχείς υψηλού επιπέδου διαιτησίες τους σε σημαντικές διοργανώσεις», τόνισε ο Κολίνα και πρόβλεψε ότι πολύ σύντομα η συμμετοχή γυναικών διαιτητών σε μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά ανδρών δεν θα αποτελεί έκπληξη. Οι τρεις διαιτητίνες είναι η Γαλλίδα Στεφανί Φραπάρ, η Σαλίμα Μουκασάνγκα από τη Ρουάντα και η Γιαπωνέζα Γιοσίμι Γιαμασίτα.
Βοηθοί θα είναι η Βραζιλιάνα Νέουζα Μπακ, η Μεξικάνα Κάρεν Ντίαζ Μεντίνα και η Αμερικανίδα Κάθριν Νέσμπιτ.
Από τη λίστα των διαιτητών του Μουντιάλ ξεχωρίζουν τα ονόματα των Αγγλων Αντονι Τέιλορ και Μάικλ Ολιβερ, όπως και του γνωστού Γάλλου Κλεμέν Τουρπέν. Δεν είναι στη λίστα ο Αργεντινός Νέστορ Πιτάνα ο οποίος σφύριξε τον τελικό του Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και ο Γερμανός Φέλιξ Μπριχ.
Συνολικά στο Μουντιάλ θα χρησιμοποιηθούν 36 διαιτητές, 69 βοηθοί και 24 διαιτητές για το VAR.
Πρέπει να σημειώσουμε πως όσοι διαιτητές και διαιτητίνες έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα των 36, δεν σημαίνει πως θα βάλουν σίγουρα τη σφυρίχτρα στο στόμα και θα διευθύνουν αγώνα στο Κατάρ. Αυτό θα κριθεί από την ειδική επιτροπή της FIFA κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι απλώς τέταρτοι διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο.
ΣΤΕΦΑΝΙ ΦΡΑΠΑΡ
Η 38χρονη Γαλλίδα είναι η πιο γνωστή από τις υπόλοιπες γυναίκες διαιτητές κι αυτό γιατί η καριέρα της τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευτεί. Το 2019 έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε αγώνα του γαλλικού πρωταθλήματος και μάλιστα δέχθηκε εντυπωσιακά θετικές κριτικές. Επίσης το 2020 έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Συνέχισε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της διαιτησίας και το 2021 διαιτήτευσε και σε αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να φτάσει η μεγάλη στιγμή. Πήρε την πολυπόθητη πρόσκληση για να συμμετάσχει και στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.
Στη Γαλλία είναι διάσημη και κοινώς αποδεκτή από τις ομάδες. Μάλιστα τον περασμένο Μάιο διηύθυνε τον τελικό Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στη Νις και τη Ναντ.
ΣΑΛΙΜΑ ΜΟΥΚΑΣΑΝΓΚΑ
Η Μουκασάνγκα από τη Ρουάντα είναι διεθνής διαιτητής από το 2012 και τώρα είναι 33 ετών. Κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας της σφυρίζοντας τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών το 2019. Στο πιο πρόσφατο Κόπα Αφρικα ήταν παρούσα και πλέον κατέχει μια μεγάλη πρωτιά. Εγινε η πρώτη γυναίκα διαιτητής στη συγκεκριμένη διοργάνωση τραβώντας πάνω της πολλά βλέμματα. Εχει διαιτητεύσει σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις γυναικών. Φυσικά είναι η πρώτη γυναίκα από την Αφρική που θα πάει και στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ανδρών.
ΓΙΟΣΙΜΙ ΓΙΑΜΑΣΙΤΑ
Η 36χρονη Γιαπωνέζα εξέπληξε τους πάντες στην πατρίδα της με την αλματώδη πρόοδό της. Πέρασε πολύ γρήγορα από τις γυναικείες διοργανώσεις στις ανδρικές. Κι αυτό γιατί διέπρεψε, είχε πολύ υψηλές βαθμολογίες και αυτό τράβηξε την προσοχή στα υψηλά κλιμάκια της διαιτησίας. Ηταν διαιτητής και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου επίσης ήταν πολύ επιτυχημένη. Το 2022 είναι σίγουρα η χρονιά της. Πριν δεχθεί την κλήση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έγινε η πρώτη γυναίκα που σφύριξε στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας της Ιαπωνίας.