Έρευνα για φαινόμενα διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για παράνομες πρακτικές που ισχύουν, διατάχθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιου για θέματα αθλητισμού, Γιώργο Οικονόμου. Αφορμή, τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος.
Η έρευνα για τα κρούσματα διαφθοράς στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και για παράνομες πρακτικές, ανατέθηκε σε αρμόδιο εισαγγελέα για τον αθλητισμό, εισαγγελέα Πρωτοδικών.
Προηγήθηκε άτυπη συνάντηση του κ. Οικονόμου με τον κ. Αλαφούζο για το περιεχόμενο της συνέντευξη του και στη συνέχεια ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που διενεργεί έρευνα από καιρό για τα κακώς κείμενα στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου διέταξε έρευνα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, θα κληθεί σε κατάθεση ο κ. Αλαφούζος και άλλα πρόσωπα τα οποία θα κριθούν απαραίτητα από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Ελληνικό ποδόσφαιρο: Αλαφούζος στο BBC – «Πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά»
Μεγάλη συνέντευξη στο BBC Sport παραχώρησε την Πέμπτη (14/9) ο Γιάννης Αλαφούζος μιλώντας για τη διαφθορά και τη βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά το “καθήκον” που νιώθει ότι έχει στον Παναθηναϊκό, έχοντας επιλέξει το δύσκολο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης το 2012, αντί γι’ αυτόν της χρεοκοπίας.
Ο ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ανάγκη να κάνουν καλύτερη δουλειά πάνω σ’ αυτό η κυβέρνηση και η αστυνομία, τόνισε πως δεν πρέπει να συντηρούνται οι ομάδες μόνο από έναν άνθρωπο, ενώ αναφέρθηκε και στο πότε θα μπορέσει να απολαύσει κι ο ίδιος πραγματικά τις στιγμές της ενασχόλησής του με τον Παναθηναϊκό.
«Καταπολέμηση μέσω της διαφάνειας»
Στην συνέντευξη έγινε εκτενή αναφορά από τον Βρετανό δημοσιογράφο για τις έρευνες και τις καταγγελίες που υπήρξαν από το 2015 για στημένους αγώνες, τις επιθέσεις σε διαιτητές και τις καταγγελίες του Ολιβιέ Καπό, ο οποίος είχε αποκάλεσε το ελληνικό ποδόσφαιρο “…μια ολοκληρωτική μαφία” και ισχυρίστηκε ότι τον πλησίασαν για να πάρει κόκκινη κάρτα τη σεζόν 2013/14.
Το καλύτερο μέσο για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι μέσω της διαφάνειας. Με το VAR και επίσης τα ψηφιακά μέσα, οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθούν τα πράγματα πιο καθαρά και να βλέπουν περισσότερα πράγματα.
Απορρίφθηκε από το ΑΣΕΑΔ η προσφυγή Γιαννακόπουλου - Eκτός γηπέδων μέχρι τον Ιούνιο
Τώρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο γιατί όλοι μπορούν να δουν τι συμβαίνει” ανέφερε ο Αλαφούζος.
Η κουβέντα επικεντρώθηκε στη συνέχεια στη βία και στη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ έξω απ’ την OPAP Arena τον περασμένο Αύγουστο και τη συνάντηση που ακολούθησε υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, μεταξύ αξιωματούχων των τεσσάρων μεγάλων συλλόγων της Ελλάδας και του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.
“Αν η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν κάνουν καλύτερη δουλειά και δεν εφαρμόσουν τον νόμο τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Έχοντας μιλήσει γι’ αυτό, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της UEFA ήταν εκεί και ο πρωθυπουργός ήταν εκεί, αναπόφευκτα αυτό είναι κάτι θετικό” ανέφερε ο Αλαφούζος.
«Δεν επέλεξα τη χρεοκοπία»
Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού μίλησε στη συνέχεια για τη δική του εμπλοκή στο “τριφύλλι” από το 2012 και μετά, τους λόγους που κατά τον ίδιο δεν πέτυχε η “Παναθηναϊκή Συμμαχία”, αλλά και την επιλογή του να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης, αντί της χρεωκοπίας.
“Από τότε που ήμουν οπαδός, πίστευα ακράδαντα ότι ένας σύλλογος δεν μπορεί να ανήκει σε ένα άτομο, ότι ένας σύλλογος πρέπει να ανήκει στους οπαδούς του. Έκανα κάποια έρευνα – ανακαλύψαμε από 11 εκατομμύρια Έλληνες, δύο εκατομμύρια είναι οπαδοί του Παναθηναϊκού, και από αυτούς οι 100.000 είναι σκληροπυρηνικοί και θα ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν συνολικά 500 ευρώ για την ομάδα τους, εισιτήρια, φανέλες, δωρεές, τα πάντα”.
Δημιουργήθηκε μια συμμαχία, δίνοντας στους οπαδούς την ευκαιρία να συνεισφέρουν με το να γίνουν μέλη, αλλά μόνο ένα κλάσμα από τους περισσότερους από 60.000 αναμενόμενους δεσμευμένους στο πρόγραμμα.
Αυτό συνέπεσε και με πολύ σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία που είχαν ως αποτέλεσμα την ουσιαστική χρεωκοπία της χώρας.
Αυτή ήταν μια τρομερή περίοδος, οπότε δεν λειτούργησε και σε εκείνη τη φάση κανείς άλλος δεν ήταν διατεθειμένος να αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Είχα την επιλογή να αφήσω την ομάδα να χρεοκοπήσει και να ξεκινήσω από την αρχή. Αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτή την καταστροφική διαδρομή και είχαμε έναν πολύ σκληρό αγώνα.
Κάποια στιγμή κόντεψα να τα παρατήσω και είπα ότι ήθελα να φύγω, ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα το αναλάβει, αλλά δυστυχώς κανείς δεν το έκανε. Δεν είχα τα οικονομικά μέσα για να στηρίξω την ομάδα εκείνη την εποχή, οπότε μετά το 2017-18 σιγά σιγά άρχισα πάλι να αποπληρώνω το χρέος, κάνοντας τα οικονομικά μας υγιή.
«Θα ήμασταν αυτάρκεις από φέτος»
Τώρα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση και έχουμε επενδύσει στην ομάδα και ελπίζουμε να προχωρήσουμε και να γίνουμε αυτάρκεις από άποψη κόστους. Αν είχαμε πάει στο Champions League θα το είχαμε πετύχει αυτό από φέτος”.
Όσο για το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος την ενασχόλησή του με την ομάδα και το αν έχει αρχίσει πλέον να… χαλαρώνει; “Όχι, δεν το απολαμβάνω γιατί είναι ένα καθήκον για εμένα. Χρειάζομαι πολλή επιτυχία για να μπορέσω να την απολαύσω πραγματικά.
Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό και ελπίζω να φτάσουμε εκεί, αλλά είναι δύσκολο να απολαμβάνεις το ποδόσφαιρο όταν είσαι στη θέση μου και υποφέρεις τόσο καιρό. Χρειάζεσαι μια παρατεταμένη περίοδο καλού καιρού για να είσαι ξανά χαρούμενος”.