Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε μεταξύ άλλων: «Η οικονομική κρίση χτύπησε βάναυσα τον αθλητισμό, και το λέω αυτό γιατί δεν θέλω να αδικήσω τις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Στον αντίποδα όμως, η αρτηριοσκλήρωση των μηχανισμών τους, η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικότητας στο εσωτερικό τους και μια σειρά άλλων παθογενειών, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας.
Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Δεν θέλω να είμαι άδικος και αφοριστικός, αλλά θεωρώ πως η διοικητική ανανέωση, ο εκδημοκρατισμός και το νοικοκύρεμα των αθλητικών οργανισμών είναι απολύτως αναγκαία. Θεωρούμε πως η φωνή της βάσης του αθλητικού οικοδομήματος πρέπει να ακούγεται και πως όλοι μαζί πλέον, την επόμενη ημέρα, με την εμπειρία των παλαιοτέρων και τη φρεσκάδα των νέων, να είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε τον αθλητισμό του μέλλοντος, όπως διαμορφώνεται σήμερα.
Προχωράμε βάσει σχεδίου, με απόλυτη συνέπεια. Απώτερος στόχος είναι ο αθλητισμός να βρίσκεται συνεχώς στα χέρια υγιών δυνάμεων, να εξυγιάνουμε το αθλητικό οικοσύστημα, να αναδειχθούν οι θετικές και αναπτυξιακές δυνάμεις, να δώσουμε καθαρό, φρέσκο οξυγόνο στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, στους αθλητές και στις αθλήτριες, τη δύναμη να πάνε μπροστά και μαζί τους να συμπαρασύρουν κι άλλο νέο κόσμο».
Ο κ. Αυγενάκης στάθηκε στη θετική αποδοχή που είχε το σχέδιο νόμου από τη βάση του αθλητισμού, αλλά και στο γεγονός ότι, πριν την κατάθεσή του στη Βουλή, προηγήθηκε εξαντλητική διαβούλεση, με πάνω από 700 σχόλια στο opengov και περίπου 1.500 προτάσεις και υπομνήματα που κατατέθηκαν στο Υπουργείο. «Ευελπιστώ σε έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο, τόσο των συναδέλφων της Βουλής, όσο και των φορέων, και, βεβαίως, να προχωρήσουμε σε αλλαγές που θα βελτιώσουν το σχέδιο νόμου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη άσκησης αντιπολίτευσης, αλλά αυτό θα ήθελα να γίνεται σε πλαίσιο που βοηθά την παραγωγή υψηλού επιπέδου νομοθετικού έργου».
«Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση τις προθέσεις των προκατόχων μου, οι οποίοι έβρισκαν απέναντί τους, όπως και εγώ, συγκεκριμένα συμφέροντα και ισχυρές δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής της κανονικότητας και του αυτονόητου», ανέφερε ακόμη ο υφυπουργός Αθλητισμού, που εξήγησε ότι ως αυτονόητα εννοούνται:
– Ο περιορισμός των ισόβιων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες.
– Η ενεργοποίηση Ολυμπιονικών, Παραολυμπιακών και πρωταθλητών, που επιθυμούν να προσφέρουν από διοικητικά πόστα.
– Το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου, και η παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν μόνο στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία, που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αθλητικών Φορέων της ΓΓΑ.
– Η έμπρακτη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με τη διάθεση 12 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των σωματείων με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.
– Η νομοθέτηση φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων.
«Στόχος μας είναι να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τον ελληνικό αθλητισμό», υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Νόνη Δούνια. «Τιμούμε τις απερχόμενες διοικήσεις για την πολυετή συνεισφορά τους, όμως είναι ανάγκη να εισέλθουν νέα, άφθαρτα πρόσωπα στις διοικήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών. », τόνισε η κα. Δούνια.
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο εισηγητής Θεόφιλος Ξανθόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προβληματικό εκτιμώντας πως «δεν θα ωφελήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό » και πως « εξυπηρετεί ιδιοτελή κίνητρα για πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιών», ενώ δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτριος Κωνσταντόπουλος αναφερόμενος στην ανανέωση των αθλητικών ομοσπονδιών, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται ώσμωση του παλιού με το νέο, χωρίς αναδρομικότητα και ηλικιακό ρατσισμό», ενώ πρόσθεσε ότι «οι ίδοι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών αδικούν τους εαυτούς τους, θα πρέπει να κάνουν πράξη την ανανέωση».
«Κατ΄ επίφαση αθλητικό» χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση, με την οποία επιζητά τον πλήρη έλεγχο σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών. « Η ανανέωση δεν επιβάλλεται. Το νομοσχέδιο είναι αντιδημοκρατικό και το καταψηφίζουμε», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Διαφάνεια στις διοικήσεις ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας, ενώ το κόμμα επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.
Τέλος, η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜέΡΑ25, μίλησε για διαρκώς καθοδική πορεία του ελληνικού αθλητισμού, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επεσήμανε πώς «απαιτείται νέος αθλητικός νόμος, ένα αναμορφωμένο θεσμικό πλαίσιο»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr