Η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί δελεαστικό στόχο για εξτρεμιστές και ομάδες ηλεκτρονικού εγκλήματος, ιδίως εν μέσω συναγερμών για τρομοκρατικές απειλές και ανησυχιών για την ασφάλεια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, παράλληλα με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις παγκοσμίως. Οι κίνδυνοι αυτοί θα είναι μεγαλύτεροι στην τελετή έναρξης. Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, καθώς και εκείνων που συζητήθηκαν στο πρώτο μέρος (μικροεγκληματικότητα, απεργιακές κινητοποιήσεις), η Γαλλία ενεργοποιεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση ασφαλείας.
ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ μικρής κλίμακας από μικρούς εξτρεμιστικούς πυρήνες και μεμονωμένους δράστες παραμένουν απειλή για τους Αγώνες, δεδομένης της μακροχρόνιας έχθρας των ισλαμιστών εξτρεμιστών προς τη Γαλλία, ιδίως εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Παρότι καμία τρομοκρατική ομάδα δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως ή υποδείξει την πρόθεσή της να βάλει στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η διοργάνωση παραμένει ένας ελκυστικός στόχος για βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες. Τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που θεσπίστηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της τελευταίας δεκαετίας έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών και των δυνάμεων ασφαλείας, έχοντας αποτρέψει την επανάληψη σημαντικών τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία με ξένη κατεύθυνση μετά τις φονικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους τον Νοέμβριο του 2015.
ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, η Γαλλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σποραδικές επιθέσεις (μικρότερης κλίμακας μεν, θανατηφόρες δε) από μικρές εξτρεμιστικές ομάδες και μεμονωμένους δράστες. Ενώ, λοιπόν, οι ισλαμιστές εξτρεμιστές έχουν από καιρό στοχοποιήσει τη Γαλλία, ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς έχει φουντώσει τη δυσαρέσκεια των μουσουλμάνων της χώρας, τροφοδοτώντας την οργή για τη στάση της γαλλικής κυβέρνησης (και άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων) στη σύγκρουση. Σε έξαρση είναι και ο αντισημιτισμός, φυσικά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι κίνδυνοι πιθανών επιθέσεων μικρής κλίμακας θα είναι αυξημένοι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι επιθέσεις των τελευταίων ετών υποδηλώνουν ότι βίαιοι εξτρεμιστές θα επιχειρούσαν πιθανότατα απλοϊκές επιθέσεις, όπως μαχαιρώματα ή εμβολισμούς οχημάτων εναντίον ήπιων στόχων και πολυσύχναστων χώρων, όπως εμπορικά κέντρα, τουριστικές τοποθεσίες, σημαντικοί κόμβοι δημόσιων συγκοινωνιών και χώροι λατρείας.
Ελλάδα - Αγγλία: Κακά μαντάτα για τον «τελικό» στο ΟΑΚΑ - Τι λένε ΕΜΥ και Meteo
ΜΕ ΒΑΣΗ τους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων δραστηριοτήτων στον Κυβερνοχώρο αναμένεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στόχος τους θα είναι πιθανότατα η ψηφιακή υποδομή και η διαδικτυακή παρουσία των Αγώνων, καθώς και τα συστήματα πληροφοριών που εμπλέκονται στη διαχείριση των φυσικών υποδομών τους, με σκοπό να διαταράξουν τις λειτουργίες, να υποκλέψουν ευαίσθητα δεδομένα ή να προκαλέσουν ζημιά στη φήμη των Αγώνων. Η τελετή έναρξης, το πιο προβεβλημένο γεγονός των Αγώνων, αποτελεί συνήθως τον πρωταρχικό στόχο αυτού του είδους των επιθέσεων. Το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες παγκόσμιες εντάσεις και συνεχιζόμενες ανοιχτές συγκρούσεις, όπως οι πόλεμοι Ρωσίας-Ουκρανίας και Ισραήλ-Χαμάς, θα αυξήσει περαιτέρω την πιθανότητα τέτοιου είδους επιθέσεων.
ΕΝΩ ΤΑ ΙΣΧΥΡΑ μέτρα ασφαλείας της Γαλλίας θα περιορίσουν τους περισσότερους από τους κινδύνους που εξετάζονται και στα δύο μέρη της παρούσας ανάλυσης, θα συμβάλουν, επίσης, σε… αρρυθμία στις μεταφορές. Τα μέτρα ασφαλείας της Γαλλίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών, στρατιωτικού προσωπικού και ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας σε όλο το Παρίσι, την αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης και τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών παρακολούθησης. Παρά τους αυξημένους κινδύνους, οι γαλλικές Αρχές δεν έχουν μέχρι στιγμής προειδοποιήσει για συγκεκριμένες και αξιόπιστες απειλές κατά της πόλης ή των Αγώνων. Επιπλέον, τα εκτεταμένα μέτρα ασφαλείας -συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας δεκάδων χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και της ανάπτυξης τεχνολογιών παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας, όπως η αλγοριθμική βιντεοεπιτήρηση σε πραγματικό χρόνο- θα περιορίσουν σημαντικά τις αυξημένες απειλές γύρω από τους Αγώνες.
ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, όπως οι κυκλοφοριακοί περιορισμοί και οι κλοιοί ασφαλείας, σε συνδυασμό με την περίπλοκη υλικοτεχνική υποδομή της διοργάνωσης και τη μαζική εισροή επισκεπτών που αναμένεται στο Παρίσι, θα οδηγήσουν πιθανότατα και σε τοπικές αρρυθμίες στα ταξίδια. Τα μέτρα και οι συνέπειες αυτών θα είναι πιθανότατα πιο σοβαρά στο κέντρο της πόλης, στους κόμβους των δημόσιων συγκοινωνιών, όπως οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Gare du Nord και Saint-Lazare, καθώς και σε σημεία-κλειδιά των αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Stade de France, το Jardins du Trocadero και ο ποταμός Σηκουάνας. Ο αυξημένος έλεγχος των Αρχών όσον αφορά στις αφίξεις στην πόλη μπορεί, επίσης, να προκαλέσει περιορισμένη συμφόρηση και καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των διαδικασιών στους σιδηροδρόμους, στα αεροδρόμια και τις συνοριακές διαβάσεις. Οι ενισχυμένες διαδικασίες ασφαλείας στα γήπεδα και σε άλλους αθλητικούς χώρους που συνδέονται με τους Αγώνες θα αυξήσουν, επίσης, πιθανότατα τη συμφόρηση των φιλάθλων και θα επιμηκύνουν τους χρόνους αναμονής για την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις.
Ειδήσεις σήμερα
Ναύπακτος: Ο χαιρετισμός στα ελληνικά από το ρομπότ Sophia και η «ιερή οργή»
«Ξεφουσκώνουν» οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Σύνταξη 40% για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ – Τα 5 βήματα για την έκδοση απόφασης
Ισχυρός σεισμός τώρα στην Τουρκία
Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση