Γράφει ο Πέτρος Κωνσταντινίδης
Η μεγάλη ομάδα του Ντονιέτσκ δεν είναι άλλη από την Σαχτάρ, μια ομάδα που έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές πορείες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του κυπέλλου UEFA (σημερινό Γιουρόπα Λιγκ) το 2009.
Στο Ντονιέτσκ εδρεύει και η Ολιμπίκ Ντονιέτσκ, που αγωνίζεται επίσης στο ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Επιπλέον, από την ίδια πόλη είναι και οι ομάδες χόκεϊ και χάντμπολ του Ντονμπάς.
Σε ό,τι αφορά το Λουγκάνσκ, εκεί εδρεύει η ποδοσφαιρική ομάδα Ζόρια, που πέρσι είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο το τι θα κάνουν οι ομάδες της περιοχής. Θα σταματήσουν να συμμετέχουν στην Ουκρανική Ένωση Ποδοσφαίρου; Θα χρειαστεί να μετακομίσουν; Ή μήπως θα κλείσουν;
Ήδη από τη σεζόν 2014-15 και την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ, τα γραφεία της Σαχτάρ έχουν μετακομίσει εκτός Ντονμπάς και η ομάδα χρησιμοποιεί έκτοτε γήπεδα άλλων πόλεων της Ουκρανίας. Από το Μάιο του 2020, η Σαχτάρ παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο γήπεδο Ολιμπίνσκι του Κιέβου.
Ωστόσο, μερικοί παίκτες και στελέχη της Σαχτάρ έμειναν στο Ντονιέτσκ και υποστήριξαν το «ανεξάρτητο κράτος». Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κριμαία, οι ποδοσφαιριστές της Σαχτάρ είχαν αρνηθεί να φορέσουν μπλουζάκια με τη φράση «Δόξα στον Ουκρανικό Στρατό», αιτιολογώντας την κίνησή τους ως ένα αντιπολεμικό μήνυμα.
Η Ολιμπίκ Ντονιέτσκ, από τη μεριά της, επίσης δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Κίεβο από το 2014, όταν και προβιβάστηκε στην πρώτη κατηγορία του ουκρανικού πρωταθλήματος. Στο Λουγκάνσκ, η Ζόρια έχει μετακομίσει στην Σλάβουτιτς Αρένα της πόλης Ζαπορίζγια.
Το παράδειγμα της Κριμαίας
Το 2014, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Κριμαίας, ΦΚ Σεβαστοπόλ και η ΦΚ Ταβρίγια Σιμφεροπόλ της Κριμαίας αποκόπηκαν από το ουκρανικό πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14 μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.
Η ΦΚ Σεβαστοπόλ αποχώρησε από την Ουκρανική Ένωση Ποδοσφαίρου και τερμάτισε της δραστηριότητές της. Τον Αύγουστο του 2014, η UEFA αποφάσισε ότι οι ομάδες της Κριμαίας δεν θα αναγνωρίζονται ως ομάδες της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης.
Έτσι, δημιουργήθηκε το πρωτάθλημα της Δημοκρατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κριμαίας και το πρωτάθλημα της Κριμαίας, στο οποίο αγωνίζονται 8 ομάδες. Στη θέση της προηγούμενης ομάδας της Σεβαστούπολης, ιδρύθηκε η νέα ΦΚ Σεβαστοπόλ, η οποία είναι και η πιο επιτυχημένη ομάδα της Κριμαίας.
Η Ταβρίγια Σιμφεροπόλ, από τη μεριά της, χωρίστηκε στα δύο. Η μεν Ταβρίγια αγωνίζεται σήμερα στη δεύτερη κατηγορία του ουκρανικού πρωταθλήματος, ενώ η ΤΣΚ Σιμφεροπόλ συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Κριμαίας.
Ποιο το μέλλον των ομάδων και των αθλητών;
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η κατάσταση στον ουκρανικό αθλητισμό παραμένει ρευστή. Η απώλεια της Σαχτάρ από την Ουκρανική Ένωση Ποδοσφαίρου θα έφερε μεγάλα πλήγματα, εν πολλοίς οικονομικά.
Η μετακόμιση της Σαχτάρ από το Ντονιέτσκ στο Κίεβο δείχνει πως η ομάδα θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ουκρανικό πρωτάθλημα. Το ίδιο ισχύει και για τη Ζόρια. Ωστόσο, όσο η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει ρευστή, τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά.
Το παράδειγμα της Κριμαίας, πάντως δείχνει πως η UEFA δεν έχει διάθεση να δεχθεί τη συμμετοχή των ομάδων αποσχισθέντων περιοχών στο ρωσικό πρωτάθλημα, ενώ η Ρωσία δεν μπορεί να πράξει μονομερώς σε αυτό το ζήτημα.
Παράλληλα, τίθεται ζήτημα και για αθλητές που κατάγονται από τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ολυμπιονίκες όπως ο Όλεγκ Βερνγιάγιεφ. Από το Λουγκάνσκ κατάγεται και ο θρύλος του άλματος επί κοντώ Σεργκέι Μπούμπκα.
Σημειώνεται πως μετά την απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία, αρκετοί αθλητές έχουν ενταχθεί στις αθλητικές ομοσπονδίες της Ρωσίας, όπως για παράδειγμα η ακοντίστρια Βέρα Ρέμπρικ.
Αλλάζει έδρα ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ;
Οι εξελίξεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, αλλά κυρίως όσα θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες σε γεωπολιτικό επίπεδο στην περιοχή της Ουκρανίας, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρό αντίκτυπο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα «Daily Star», ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που είναι προγραμματισμένος για τις 28 Μαϊου στην Αγία Πετρούπολη, ενδέχεται να «μετακομίσει» στο Λονδίνο από την UEFA, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν αποκλείεται λοιπόν, εάν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ο αγώνας που επρόκειτο να διεξαχθεί στην Gazprom Arena στην Αγία Πετρούπολη, να διεξαχθεί τελικά στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου.
Κάτι που θα επιφέρει σημαντική οικονομική ζημία στην ρωσική μεγαλούπολη, δεδομένου ότι η διοργάνωση ενός τελικού Τσάμπιονς Λιγκ, αποφέρει περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ για τον «οικοδεσπότη».
Όπως είναι γνωστό, ο τελικός της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, διεξήχθη στο Πόρτο αντί της Κωνσταντινούπολης, μετά από σχετική απόφαση της UEFA, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, στην Τουρκία.
Η τουρκική πόλη είχε μπει τότε στην «κόκκινη λίστα» από τις βρετανικές αρχές, γεγονός που θα εμπόδιζε τους φιλάθλους των δύο φιναλίστ, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι, να μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μητσοτάκης για αναγνώριση Ντονμπάς από Ρωσία: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών
- Το Σ.τ.Ε εγκρίνει τις προσαυξήσεις για τις τριετίες ως τις 14/2/2012 – Τι θα συμβεί με αυτές από 14/2/2012
- Σολτς: Στον «πάγο» η πιστοποίηση του ρωσο-γερμανικού αγωγού Nord Stream 2
- Κορονοϊός – εμβόλια: Στη… δύση της η επιχείρηση «Ελευθερία» – Σε νέα φάση μπαίνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα
- Θεσσαλονίκη: Επιβεβαιώθηκαν δύο νέα ενεργά σεισμικά ρήγματα – Φόβοι για σεισμό 6,4 Ρίχτερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr