Ο χρυσός στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο (κρίκους) «lord of the rings» Λευτέρης Πετρούνιας, το… χρυσοχάλκινο κορίτσι της σκοποβολής, Άννα Κορακάκη, με τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια στη Βραζιλία και το χάλκινο δίδυμο στα 470 της ιστιοπλοΐας, με τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή ήταν οι νικητές στις κατηγορίες κορυφαίος αθλητής, αθλήτρια και ομάδα, αντίστοιχα.
Ο πατέρας της Κορακάκη, Τάσος αναδείχτηκε κορυφαίος προπονητής της χρονιάς. Συγκινητικές στιγμές έζησαν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση, αλλά και χιουμοριστικές με τον ασημένιο στο Ρίο, Σπύρο Γιαννιώτη (10χλμ κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης), αλλά και τον πρώην Ομοσπονδιακό της Εθνικής Ανδρών στο ποδόσφαιρο, Φερνάντο Σάντος.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κύριος Γιώργος Βασιλειάδης παραβρέθηκε στην ετήσια γιορτή βράβευσης των κορυφαίων του Αθλητισμού για το 2016 και είπε απευθύνοντας χαιρετισμό: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι, είναι μεγάλη τιμή για μένα να χαιρετίζω τη σημερινή βράβευση των κορυφαίων Αθλητών του 2016. Αθλητές που τίμησαν τη χώρα μας και μας γέμισαν χαρά και υπερηφάνεια με τις επιδόσεις τους, την προσπάθειά τους, το ήθος τους και την αυταπάρνησή τους. Και ιδίως για τους αθλητές του Κλασικού και Ερασιτεχνικού Αθλητισμού που προπονούνται μέσα σε συνθήκες δύσκολες, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης τα χορηγικά όρια είναι ασφυκτικά περιορισμένα και ταυτόχρονα η πολιτεία μολονότι προσπαθεί, αδυνατεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες τους, πλην των βασικών.
Μέσα σ΄αυτό το πλαίσιο, κάθε επιτυχία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις. Το μόνο που έχω να πω, ως εκπρόσωπος της οργανωμένης πολιτείας , είναι πως θα προσπαθήσουμε, μέσα και σε αυτά τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, με χρηστή διοίκηση και συνετή διαχείριση, να είμαστε πάντα δίπλα στους αθλητές και τους προπονητές τους, προσπαθώντας να κάνουμε όσες παρεμβάσεις είναι δυνατόν, ώστε να μπορούν με αξιοπρέπεια να αγωνίζονται για όλους μας και να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και κοιτίδες εθνικής υπερηφάνειας σε καιρούς δύσκολους, όπως σήμερα.
Οι σημερινές βραβεύσεις αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι αυτοί που αποφάσισαν είναι οι αθλητικοί συντάκτες, οι οποίοι έχουν όχι μόνο εξαιρετική κατάρτιση, αλλά κυρίως φέρουν μια διττή ιδιότητα. Από τη μια μεριά παρακολουθούν από κοντά τις προσπάθειες, τις αγωνίες και τον αγώνα των αθλητών και από την άλλη αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας. Όλοι αυτοί που σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και πολλές φορές εργαζόμενοι σε συνθήκες και σε καθεστώς γαλέρας, άσχημα αμειβόμενοι και αφόρητα πιεσμένοι από εξωαθλητικά επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθούν να επιτελέσουν με αξιοπρέπεια το λειτούργημά τους. Τους χαιρετίζουμε, τους αναγνωρίζουμε και ταυτόχρονα τους ζητάμε να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, απομονώνοντας ελάχιστη μερίδα συναδέλφων τους που καταπατούν κάθε έννοια δεοντολογίας.
Σήμερα, οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε να ξεκινήσει ένας γόνιμος διάλογος, με την πολιτεία αρωγό, για τα προβλήματα της αθλητικής δημοσιογραφίας που, ας μη γελιόμαστε, λίγο διαφέρουν από αυτά της πολιτικής. Συνηθίζεται, απ’ ότι μου είπαν, ο Υπουργός Αθλητισμού να εξαγγέλλει κάποια πράγματα από αυτό το βήμα. Εγώ, το μόνο που έχω να εξαγγείλω είναι λίγα λόγια, πολλή δουλειά, καλή προαίρεση για καλή συνεργασία και με τις σκέψεις αυτές, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, δίνοντας συγχαρητήρια στον ΠΣΑΤ και στον Πρόεδρό του, με τον οποίο η συνεργασία ξεκίνησε σε καθεστώς αμοιβαίας καχυποψίας, αλλά έχει εξελιχθεί εξαιρετικά και εύχομαι καλή επιτυχία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, βράβευσε τους πέντε (Πετρούνιας, Κορακάκη, από του έξι Ολυμπιονίκες που ανέβηκαν στο βάθρο στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Πετρούνιας, Κορακάκη, Γιαννιώτης, Μάντης-Καγιαλής), καθώς η Κατερίνα Στεφανίδη βρίσκεται στις ΗΠΑ και εκπροσωπήθηκε από τη μητέρα της».
Η Άννα Κορακάκη δήλωσε για τις επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο: «Ήταν η ισχυρή μας θέληση και η αγάπη για το άθλημα που κάνουμε. Απ΄ ό,τι φαίνεται οι… συνθήκες δεν επηρεάζουν, αλλά οι υποδομές είναι σημαντικές για τη σωστή προετοιμασία. Όπως είπα και πριν η ισχυρή μας θέληση και η αγάπη γι΄ αυτό που κάνουμε τα ξεπερνούν όλα».
Ο Λευτέρης Πετρούνιας τόνισε: «Θεωρώ ότι μέσα από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, μέσα από τις δύσκολες συνθήκες και τα κύματα που ξεπερνούμε, έχουμε παράδειγμα και τον Γιαννιώτη, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υψώνουμε την ελληνική σημαία εκεί που της αξίζει και να στέλνουμε μήνυμα ότι δεν τα παρατάμε».
Η ιστορία των θρυλικών μεταγραφών: Από τον Ντέταρι του Ολυμπιακού... στον Νεϊμάρ
Ο Παναγιώτης Μάντης επισήμανε: «Η διαφορά είναι ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον στο αγώνισμά μας με τον Παύλο. Βλέπω πολλούς που βοήθησαν την ομάδα μας στο Ρίο, απόψε εδώ. Βλέπω τον Σπύρο Καπράλο εδώ, με το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή» μας έδωσε ώθηση. Πάμε για Τόκυο τώρα. Έχουμε ξεκινήσει προπονήσεις, ήρθαμε απευθείας από την προπόνηση. Κοιτάμε ψηλά».
Η Κατερίνα Στεφανίδη έστειλε μήνυμα, μέσω βίντεο: «Γεια σας από το Οχάιο των ΗΠΑ. Είναι σημαντικό για εμάς τους Ολυμπιονίκες να βραβευτούμε ως ομάδα. Ένας από τους λόγους που ήμασταν τόσο επιτυχείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο είναι ότι ένιωσα πως ήμασταν ομάδα, αυτό έκανε τη διαφορά και φαίνεται από τις σχέσεις μας. Βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο της προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό κλειστού στίβου και θα αναγκαζόμουν να χάσω πολλές ημέρες προπόνησης. Ζητώ συγγνώμη που δεν είμαι εκεί μαζί σας. Το προσωπικό μου συναίσθημα είναι πως έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το βραβείο από τον ΠΣΑΤ γιατί το επάγγελμα του αθλητικού συντάκτη είναι πολύ συνδεδεμένο με τον αθλητή. Οι αθλητικοί συντάκτες καταλαβαίνουν από πολύ κοντά τι περνάμε και τι ζούμε».
Τέλος, ο Σπύρος Γιαννιώτης που έχασε το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο για μία… λάθος χεριά στον τερματισμό δήλωσε: «Διανύω την καλύτερη περίοδο της ζωής μου. Όχι μόνο για τη διάκριση στο Ρίο, αλλά κυρίως για τον ερχομό του γιου μου. Έλεγα ότι θα του αφιερώσω αυτή την επιτυχία στο Ρίο, αλλά θα του αφιερώσω την υπόλοιπη ζωή μου».
Εν συνεχεία, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ) παρέλαβε το ΕΠΑΘΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ & ΗΘΟΥΣ. Η Βούλα Κοζομπόλη κάλεσε στο βήμα όσους και όσες Ολυμπιονίκες ήταν στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής: «Δεν είναι μόνο δικό μου αυτό το βραβείο. Θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους Ολυμπιονίκες που βρίσκονται εδώ να ανέβουν να παραλάβουν αυτό το βραβείο. Ό,τι κάνουμε είναι ομαδική προσπάθεια. Προσπαθούμε για τη μεταλαμπάδευση των Ολυμπιακών Αξιών,» είπε και… παλιοί και νέοι Ολυμπιονίκες έγιναν ένα, ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Μάριος Γκιούρδας.
Ο Εμμανουήλ Καραλής (στίβο) παρέλαβε μετά το ΕΠΑΘΛΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ: «Η οικογένειά μου ήταν πολύ αθλητική και μου πέρασε το… γονίδιο. Και σε μένα και στην αδελφή μου. Είναι η αγάπη σε αυτό που κάνεις. Ό,τι σε ρίξει κάτω να ξανασηκωθείς,» δήλωσε ο κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ στην κατηγορία των παίδων στο άλμα επί κοντώ.
Ήταν η σειρά του νεαρού τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος παρέλαβε επίσης το ΕΠΑΘΛΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ λέγοντας: «Πιστεύω πως είναι εφικτό να καταφέρω τους δύσκολους στόχους, γιατί όχι να κατακτήσω ένα grand slam, στο κοντινό μέλλον. Είμαι τυχερός που έχω μια τόσο καλή ομάδα δίπλα μου που με ωθεί να φτάνω πιο ψηλά. Ευχαριστώ την οικογένειά μου. Στόχος μου οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο. Χρειάστηκε δουλειά και κόπος να φθάσω μέχρι εδώ. Ήταν δύσκολος δρόμος ήδη μέχρι στιγμής και πρέπει να προσπαθήσω ακόμη περισσότερο στο μέλλον».
Για δεύτερη χρονιά ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ ΑΘΛΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ αναδείχτηκε αυτή της BC3 ΜΠΟΤΣΙΑ με τους Ντέντα Άννα, Πανανό Νίκος, Πολυχρονίδη Γρηγόρη. Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης δήλωσε: «Θέλει σκληρή δουλειά. Είναι η δεύτερη φορά που κερδίζουμε αυτό το βραβείο. Ευχαριστώ τον Γιώργο Φουντουλάκη, τον ΜΕΓΑ χορηγό μας ΟΠΑΠ και το δήμο Περιστερίου που μας διαθέτει το γήπεδο. Μας είναι απαραίτητη η στήριξη της Πολιτείας για να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε και να φέρνουμε τις επιτυχίες». Η συνοδός του Γρηγόρη Πολυχρονίου είπε: «Ο Γρηγόρης είναι δυναμικός, βάζει στόχους και δεν ηρεμεί μέχρι να τους πετύχει. Μάχεται ασταμάτητα».
Η Δήμητρα Κοροκίδα (στίβος) αναδείχτηκε κορυφαία αθλήτρια με αναπηρία. Η Κοροκίδα δήλωσε: «Εξοχότατε κύριε πρόεδρε της Δημοκρατίας, σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και ευχαριστώ και εσάς τους αθλητικούς συντάκτες που με αναδείξατε κορυφαία. Η τιμή είναι μεγαλύτερη γιατί μου δίνετε τον τίτλο για δεύτερη χρονιά. Ζήσαμε έντονες στιγμές με την ελληνική αθλητική οικογένεια στο Ρίο. Με το σθένος τους, όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες ανέβασαν ψηλά τη χώρα μας. Θέλω να ευχαριστήσω την Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρία, τον ΟΠΑΠ, τους προσωπικούς χορηγούς, την οικογένειά μου και τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα μου και με στηρίζει. Χρειαζόμαστε, όμως και τη στήριξη της Πολιτείας. Σας εύχομαι μία όμορφη και δημιουργική χρονιά».
Κορυφαίος αθλητής με αναπηρία για το έτος 2016 αναδείχτηκε ο Παύλος Μάμαλος (Αρση βαρών), ο οποίος τόνισε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω για το βραβείο, όλο τον κόσμο που μας συμπαραστέκεται, τον ΟΠΑΠ, όλους τους χορηγούς. Μου έλειπε το Ολυμπιακό μετάλλιο, είναι η ζωή μου, το αίμα μου, ο ιδρώτας μου, 4 χρόνια προετοιμασίας σε ένα στάδιο, έλεγα θα τα καταφέρω στη ζωή μου, θα πετύχω. Στο Τόκυο θα προσπαθήσω να σας κάνω όλους τους Έλληνες υπερήφανους ξανά, να κοιτάτε την ελληνική σημαία και να νιώθετε υπερήφανοι. Να κοιτάμε πάντα ψηλά».
Ο αρχηγός της ελληνικής παραολυμπιακής αποστολής στο Ρίο, Γιώργος Φουντουλάκης σχολίασε με χιούμορ: «Δεν βάζουμε ταβάνι οροφής. Προσπαθούμε για κάτι καλύτερο στο Τόκυο. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάτι: Όταν ο Μάμαλος σήκωσε το 238 κιλά… ποτέ δεν του λέει ο προπονητής του πόσα κιλά θα σηκώσει. Όσα κιλά του βάζει ο προπονητής του, τόσο σηκώνει, του βαράει και κάτι χαστούκια, πρέπει να αγριέψεις λίγο για να τα σηκώσεις. Να ευχηθούμε τα καλύτερα για τη χώρα μας, γιατί όλος ο κόσμος, όλος ο λαός μας περνά δυσκολίες στην Ελλάδα».
Δύο ξεχωριστοί άνθρωποι, δύο ξεχωριστά βραβεία ακολούθησαν στο πρόγραμμα. Η Μάνια Μπίκοφ και ο Μάριος Γκιούρδας παρέλαβαν το ΕΠΑΘΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ. Η πρώτη που ως ναυαγοσώστρια με τον επίσης ναυαγοσώστη σύζυγό της έχουν προσφέρει πολλά στους πρόσφυγες στη Λέσβο, είπε με δάκρυα στα μάτια: «Ολοι κρύβουμε έναν ήρωα. Έγινε ένα ναυάγιο στη Λέσβο, με πάνω από 70 θύματα, στο Μόλυβο, στις 28 Οκτωβρίου. Αυτό έκανε εμένα και το σύζυγό μου, να φύγουμε άμεσα, με δικά μας έξοδα και να πάμε για 418 ημέρες στη Λέσβο, να προσφέρουμε. Για πρώτη φορά έχουμε μεγάλο χορηγό, την Aegean, έχει μεταφέρει πολλούς ναυαγοσώστες μας. Θα προτιμούσα να είμαι ήρωας για τα παιδιά μου, στην καθημερινότητά τους, αλλά η ικανότητά μας ως ναυαγοσώστες μας ώθησε να φύγουμε χωρίς δεύτερη σκέψη για τη Λέσβο. Ονειρευόμουν να βραβευτώ ως αθλήτρια, το κατάφερα ως εθελόντρια».
Ο Μάριος Γκιούρδας έσωσε εννέα άτομα, ανάμεσά τους ένα μωράκι, αφιερώνοντας στο Σώμα της Πυροσβεστικής το βραβείο: «Είναι μεγάλη η χαρά που μου δίνετε, να βρίσκομαι σε μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του ελληνικού αθλητισμού. Στο πρόσωπό μου βραβεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα που προσπαθεί καθημερινά να βοηθήσει, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους για τους άνδρες του. Το αφιερώνω σε όλους αυτούς. Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε. Είναι πολύ σημαντικό όλο αυτό που ζω αυτή τη στιγμή».
Η πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», Μαριάννα Βαρδινογιάννη τιμήθηκε για την πολύπλευρη κοινωνική δράση και προσφορά της.
«Με μεγάλη συγκίνηση λαμβάνω αυτό το βραβείο. Μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα για τα παιδιά. Είμαι υπερήφανη ως Ελληνίδα γιατί οι αθλητές μας που βρίσκονται εδώ μας τιμούν με το ήθος τους. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη σύζυγό του γιατί έχουν συμβάλλει στην ?ΕΛΠΙΔΑ?, αλλά και τους αθλητές. Ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή. Εύχομαι ημέρες ήρεμες, δημιουργικές και καλές επιτυχίες στους αθλητές μας». Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη παρέμεινε στο βήμα για να παραδώσει σε ένα «δικό» της παιδί και πρεσβευτή Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» τον Απόστολο Χαριτωνίδη, το βραβείο «ΜΑΧΗΤΗΣ ΖΩΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ»
O Απόστολος Χαριτωνίδης δήλωσε «Ο αθλητισμός για εμένα δεν είναι απλά ένα χόμπι. Είναι ολόκληρη η ζωή μου. Δεν θα βρισκόμουν εδώ αν δεν με είχε βοηθήσει κάποιος όταν έγινε δότης μυελού οστών. Διαγνώστηκα με λευχαιμία και έκτοτε ο αγώνας μου έχει και ένα σκοπό: Μέσα από τη δύσκολη στιγμή μου να παροτρύνω όλους εσάς να γίνεται δότες μυελού των οστών. Ευχαριστώ το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και την πρόεδρό του, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, για την ιδιαίτερη στήριξη που έχω».
Το βραβείο «ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΗΘΟΣ» παρέλαβε η νεαρή τενίστρια Κατερίνα Ζαφειροπούλου, η οποία έχασε με τη θέλησή της ένα παιχνίδι τένις, όταν τραυματίστηκε η αντίπαλός της: «Εκείνη τη στιγμή το θεώρησα αυτονόητο ότι έτσι έπρεπε να γίνει,» αρκέστηκε να δηλώσει η τενίστρια.
Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης αναδείχτηκε ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ για την κατάκτηση της Euroleague. Το βραβείο παρέλαβε ο ατζέντης του, Νίκος Σπανός από τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Ιτούδης όμως είχε στείλει βιντεοσκοπημένη δήλωση: «Ευχαριστώ το Δ.Σ του ΠΣΑΤ και τον πρόεδρό του Σωτήρη Τριανταφύλλου για την τιμή. Ανειλημμένες υποχρεώσεις της ομάδας δεν μου επιτρέπου να είμαι εκεί. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τη σημασία και βαρύτητα της βράβευσης αυτής. Με τους Έλληνες συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια, σθένος και να εκπροσωπούμε τα ελληνικά χρώματα στον διεθνή αθλητισμό».
Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε: «Συγχαρητήρια στα παιδιά μας που μας έκαναν υπερήφανους. Ο Έλληνας έχει ταλέντο, χρειάζεται υποστήριξη για να μπορέσει να το βγάλει. Ο αθλητισμός μας δίνει το παράδειγμα ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Ο καθένας μόνος του, αλλά κυρίως ως ομάδα. Συγχαρητήρια στο Δημήτρη (σ.σ. Ιτούδη). θέλω να πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε ακόμη περισσότερες επιτυχίες. Καλή δύναμη και καλές γιορτές σε όλους τους Έλληνες».
Οι Κώστας Κατσουράνης, Νίκος Λυμπερόπουλος και ο πρέσβης της Πορτογαλίας παρέδωσαν στον πρώην Ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής ανδρών και πρωταθλητή Ευρώπης φέτος με την Πορτογαλία, Φερνάντος Σάντος το βραβείο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ: «Καλησπέρα σε όλους τους Έλληνες. Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ σε αυτή τη χώρα που είναι η καρδιά μου. Ευχαριστώ για την πρόσκληση να βρίσκομαι εδώ και για το βραβείο που μου δίνετε. Θέλω να το μοιραστώ με αυτούς που πάνω από δέκα χρόνια εργάστηκαν μαζί μου. Δεν θα σας ξεχάσω ποτέ. Μια μέρα θα επιστρέψω! Χρόνια Πολλά με υγεία και Ειρήνη σε όλους,» δήλωσε. Ο Κατσουράνης με διάθεση για χιούμορ είπε: «Εύχομαι στον κύριο Σάντος να γυρίσει όπως το θέλει, να με έχει κι εμένα βοηθό και να τον βοηθήσω κι εγώ να γίνει λίγο καλύτερος προπονητής».
Όταν ο Τάσος Κορακάκης κλήθηκε να παραλάβει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή είπε: Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε απόψε. Θα το αφιερώσω σε όλους τους αφανείς ήρωες όλων των αθλητών όλων των αθλημάτων που δεν είναι άλλοι από την οικογένειά τους. Όλοι μας να πρέπει συμβάλλουμε ώστε να επιλέξουν τα παιδιά τα αθλήματα που επιθυμούν και όχι μόνο για να βγάλουμε τους επόμενους ολυμπιονίκες αλλά για να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες».
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, άνοιξε μετά το φάκελο, με την κορυφαία ομάδα 2016. Το βραβείο κατέληξε στους χάλκινους ιστιοπλόους μας (470) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Είναι τιμητικό να σε βραβεύουν ως ομάδα, δεν είμαστε μόνο δύο όμως, μας στηρίζουν πολύ περισσότεροι και όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι,» εξήγησε ο Παναγιώτης Μάντης.
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος επισήμανε: «Η φετινή χρονιά ήταν μια εκπληκτική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό. Το οφείλουμε στις οικογένειές τους, στους προπονητές, στους φυσικοθεραπευτές, σε όσους εργάστηκαν για αυτές τις επιτυχίες. Τις επιτυχίες που ζήσαμε φέτος με τον ελληνικό αθλητισμό εύχομαι να τις ζήσουμε ως χώρα στο μέλλον».
Τα δύο Ολυμπιακά μετάλλια στη σκοποβολή στο Ρίο ντε Τζανέιρο (χρυσό και χάλκινο) οδήγησαν τους Έλληνες/ίδες αθλητικούς συντάκτες να ψηφίσουν την Άννα Κορακάκη ως κορυφαία αθλήτρια για το 2016. Η Ολυμπιονίκης από τη Δράμα παραλαμβάνοντας το βραβείο του ΠΣΑΤ δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα μετά τις επιτυχίες στο Ρίο ήταν η χαρά που έδωσα σε όλους όσοι με παρακολουθούσαν στους δύο τελικούς μου, στο Ρίο. Οι δικοί μου άνθρωποι, η οικογένειά μου και όλοι οι Έλληνες». Ρωτήθηκε ποιος ρόλος υπερισχύει για εκείνη, του πατέρα ή του προπονητή της, αναφορικά στον Τάσο Κορακάκη, ο οποίος λίγο πριν είχε παραλάβει το βραβείο του κορυφαίου προπονητή για το 2016.
«Υπερισχύει ο… μπαμπάς μου, εννοείται και όχι ο προπονητής. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στη γιορτή του ΠΣΑΤ. Εκτός από την οικογένειά μου, ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΕΟΕ κύριο Σπύρο Καπράλο, που με το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο», βοήθησε εμένα και όλους τους αθλητές στο Ρίο, άσχετα με το αν κατέκτησαν ή όχι κάποιο μετάλλιο. Μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση που παρέλαβα αυτό το βραβείο. Πριν 6 χρόνια, σε ηλικία 14 ετών είχα βραβευτεί από τον ΠΣΑΤ ως ανερχόμενο ταλέντο. Ελπίζω και το φετινό βραβείο να είναι γούρικο».
Τέλος, ο κορυφαίος αθλητής για το 2016, Λευτέρης Πετρούνιας, τόνισε: «Ευχαριστώ τους αθλητικούς συντάκτες. Χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό που λέγαμε να είστε δίπλα μας, πλέον το βλέπουμε. Είστε δίπλα μας, συνεχίστε να είστε δίπλα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Έχουμε ξεκινήσει και επίσημα την προετοιμασία για το Τόκυο εδώ και ενάμιση χρόνο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους της Stoiximan, να ευχαριστήσω τον προπονητή μου Δημήτρη Ράπτη που έχει γενέθλια, τον Παξινό και τον κύριο Σπύρο Καπράλο γι’ αυτή την υπέροχη ιδέα. Στο Τόκυο μπορούμε να έχουμε τριψήφιο αριθμό συμμετοχών και ακόμη περισσότερα μετάλλια. Θέλω να έχουμε υγεία και να φτάσουμε μέχρι το Τόκυο με αποτελέσματα ανάλογα όπως θέλεις».