Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε ο οικογενειακός γιατρός του Νίκου Αλέφαντου, Παναγιώτης Χλωροκώστας, που ανέφερε σχετικά πως «απεβίωσε σήμερα 23 Ιουνίου λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την υπόλοιπη στήριξη των θεραπόντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες σημαντική και ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε όπως επιθυμούσε στην οικεία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, την πολυαγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του».
Ο θρυλικός κόουτς άφησε ανεξίτηλο το δικό του στίγμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο με την προπονητική του καριέρα όσο και με τις απίστευτες ατάκες του.
Ο Νίκος Αλέφαντος αγαπήθηκε λόγω του αυθορμητισμού του, αλλά και της ευθύτητας που εξέφραζε τις απόψεις του.
Οι κουβέντες που αγαπήθηκαν και έμειναν στην ιστορία!
Το «τα πάντα όλα» ήταν από τις πιο γνωστές εκφράσεις του Νίκου Αλέφαντου και χρησιμοποιήθηκε από άνδρες και γυναίκες!
«Στα εξηγώ ωραία; Μάθε μπαλίτσα; Βρε μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα;» είχε πει σε δημοσιογράφο, προσπαθώντας να πει τα… δικά του και να αποφύγει να σχολιάσει μια ερώτηση που του έγινε.
«Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο. Βγες από την Κόρινθο να μιλήσεις με τον Αλέφαντο» έλεγε μέσα στο παράπονο στην… ιστορική του παρουσία σε εκπομπή της Έλλης Στάη.
Παναθηναϊκός-Σφιντέρσκι: «Είμαι πια καλύτερος παίκτης, να βοηθήσω για να κατακτήσουμε τίτλους»
«Καλώς τα παιδιά καλώς τα 3-0» είχε πει, λίγο πριν ο ΠΑΟΚ κατέβει στον Πειραιά για να παίξει με τον Ολυμπιακό, ενώ ιστορική έχει μείνει και η ατάκα «Qu’est-ce que c’est Καρυπίδης;».
Το τραγούδι που τον έκανε αθάνατο
Μέχρι και τραγούδι είχε γίνει ο Νίκος Αλέφαντος από τα «Παιδιά της Πάτρας» και μάλιστα έγινε σουξέ. «Γειά σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι», έλεγε όλος ο κόσμος το 1986 και μετά.
«Όταν το άκουσα στο ραδιόφωνο πρώτη φορά, έκλαψα… Πολλοί μου έλεγαν να πάρω λεφτά από αυτή την υπόθεση. Μα, πώς είναι δυνατόν να πάρεις χρήματα από την έμπνευση του άλλου που σε τιμά; Πήγαινα και τους άκουγα εκεί που τραγουδούσαν» είχε πει σε συνέντευξή του ο Νίκος Αλέφαντος, όταν είχε ερωτηθεί για το συγκεκριμένο τραγούδι.
Ποιος ήταν ο Νίκος Αλέφαντος
Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Αγωνιζόταν στη θέση του μεσοκυνηγού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς, Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.
Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Εργάσθηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα.
Δύο συνεχείς χρονιές στην αρχή της καριέρας του, με τον ΠΑΣ Γιάννενα το 1973–74 (για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου) και τον Πιερικό το 1974–75, πέτυχε ισάριθμες ανόδους στην Α’ Εθνική κατηγορία, κατακτώντας παράλληλα και τις δύο χρονιές το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Εκτός από τους δύο αυτούς τίτλους, έχει κατακτήσει και το κύπελλο Κύπρου 1996–97 ως τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, μετά από νίκη με 2–0 επί της Ομόνοιας στον τελικό.
Αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του ελληνικού (τουλάχιστον) ποδοσφαίρου αποτελεί η παραμονή του στην τεχνική ηγεσία του Φωστήρα για τρεις μόλις ώρες, το Σεπτέμβριο του 2002.