Συγκεκριμένα, 246 βουλευτές ψήφισαν, οι 156 υπέρ και οι 90 κατά. Η ψηφοφορία, η οποία έγινε ηλεκτρονικά και από την κυβέρνηση είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της, ενώ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση απείχαν.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει έκτακτη νομοθετική πρωτοβουλία και να ακυρώσει την ποινή υποβιβασμού εμπλεκομένων σε υπόθεση πολυϊδιοκτησίας, όπως αυτή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.
Η σχετική τροπολογία, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2019, προβλέπει αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών στις εμπλεκόμενες καταδικασθείσες ομάδες.
Την τροπολογία παρουσίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που τη χαρακτήρισε «εύλογο εξορθολογισμό των κυρώσεων» για την πολυϊδιοκτησία στο ποδόσφαιρο.
Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Με την τροπολογία επιχειρείται στην ουσία ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων περί πολυϊδιοκτησίας.
Η ρύθμιση σέβεται την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των οργάνων που θα εφαρμόσουν τη ρύθμιση. Αυτό που αλλάζει είναι ο βαθμός επιμέτρησης της ποινής. Οταν απειλείται με διχασμό η κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί να ανακάμψει, η ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση είναι αναγκαία. Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και να μην επιτρέψει το διχασμό για ένα ποδοσφαιρικό θέμα. Αυτό είναι πρώτιστο μέλημά μας. Στην παρούσα φάση η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα θέματα, που δεν μας αφήνουν περιθώρια για νέο διχασμό μεταξύ των πολιτών».
Τι αναφέρει…
Συγκεκριμένα στην τροπολογία που κατατέθηκε και βάσει της οποίας θα αποφασίσουν τα ποδοσφαιρικά όργανα για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και Ξάνθη αναφέρονται τα εξής: «Σε περίπτωση κατά την οποία παραβιασθεί κάποια από τις διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων του άρθρου αυτού με υπαιτιότητα οργάνων της ΑΑΕ επιβάλλεται στην ομάδα της, με απόφαση του οικείου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από έκθεση της ΕΕΑ ή μετά από προσφυγή όποιου έχει έννομο συμφέρον, η ποινή της αφαίρεσης 5-10 βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα στο οποίο αυτή συμμετέχει, αναλόγως της βαρύτητας της απόφασης.
Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου η ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα.
Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις».
Τα επόμενα βήμα είναι η γνωμοδότηση της ΕΕΑ να φτάσει το πρωτοβάθμιο όργανο της Σούπερ Λίγκας και αυτό να επιβάλει τις ποινές. Οι ομάδες που θα τιμωρηθούν αλλά και αυτές που έχουν έννομο συμφέρον μπορούν να προσβάλουν την απόφαση και τότε θα οδηγηθεί στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, ενώ μετά και από αυτόν το βαθμό η μοναδική δικαστική διέξοδος είναι το CAS.
Με βάση τις κατηγορίες με τις οποίες βαρύνονται Ξάνθη και ΠΑΟΚ το πιο πιθανό είναι η ακριτική ομάδα να τιμωρηθεί με μεγαλύτερη αφαίρεση βαθμών από τον ΠΑΟΚ καθώς κατηγορείται για δύο αδικήματα (μετοχολόγιο και πολυϊδιοκτησία) ενώ οι Θεσσαλονικείς μόνο για αυτό της πολυϊδιοκτησίας.