Μας μιλά για την αποθέωση των Ελλήνων στη Βραζιλία, διηγείται άγνωστες στιγμές των αθλητών μας στο δρόμο προς το βάθρο, αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας, αλλά και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ώστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο να έχουμε ανάλογα και καλύτερα αποτελέσματα.
Πιστεύω πως επιστρέψατε απόλυτα ικανοποιημένος από τα κατορθώματα της ελληνικής αποστολής.
Ετσι ακριβώς είναι. Αισθανόμαστε όλοι πολύ ωραία με την κατάκτηση των μεταλλίων, αλλά και με την προσπάθεια των 95 αθλητών που πήραν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περάσαμε δύσκολα τα τελευταία χρόνια, τα όρια πρόκρισης είναι υψηλά, οι άλλες χώρες προετοιμάζονται με καλύτερες συνθήκες και μπορώ να χαρακτηρίσω θαύμα αυτό που έκαναν οι Ελληνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ηταν πάρα πολύ σημαντική η προσπάθειά τους. Σας θυμίζω πως 31 στους 95 αθλητές έγιναν ολυμπιονίκες και αυτό λέει πολλά.
Πείτε μας λίγα πράγματα για το πώς βιώσατε εσείς τις ελληνικές επιτυχίες.
Ηταν υπέροχοι Αγώνες για εμάς. Βιώσαμε πάρα πολλές χαρές με τους καταξιωμένους αθλητές μας. Δεν μπορώ να μη μιλήσω για τον Γιαννιώτη που στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του έκανε υπέροχα πράγματα. Οι Μάντης και Καγιαλής στην ιστιοπλοΐα, που επίσης έδωσαν μεγάλο αγώνα. Η Κορακάκη, η Στεφανίδη και, φυσικά, ο Πετρούνιας. Αυτός ήταν ο μόνος σίγουρος για τον εαυτό του. Μου το έλεγε πριν πάμε στο Ρίο ότι θα ανέβει στο βάθρο. Του έλεγα «Λευτέρη, πρόσεξε την προσγείωσή σου» και μου έλεγε «μην ανησυχείς, πρόεδρε, όλα θα πάνε καλά». Και έκανε το τέλειο. Δεν είναι τυχαίο πως ο Μπαχ και τα άλλα μέλη της ΔΟΕ πριν καν τελειώσουν τις προσπάθειές τους οι αθλητές έδιναν συγχαρητήρια στους Ελληνες. Πήραμε μετάλλιο σε πέντε διαφορετικά αθλήματα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Τι σας έλεγαν οι ξένοι;
Δέχτηκα πάρα πολλά συγχαρητήρια. Ετσι ανέβηκα και εγώ πάρα πολύ ψηλά μαζί με τους αθλητές μας. Τόσο ο Μπαχ όσο και άλλα μέλη της ΔΟΕ μού έδιναν πολλά «μπράβο» και δεν μπορούσαν να καταλάβουν το πόσο καλά πήγε η Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα που είχε. Και ο διεθνής Τύπος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ελληνες αθλητές μας εκτιμώντας το ήθος τους. Εγινε μια πάρα πολύ καλή διαφήμιση για την Ελλάδα στο εξωτερικό που μόνο ο αθλητισμός τη δίνει. Ο χαρακτήρας και το ήθος των Ελλήνων διέφεραν από τους υπολοίπους και γι’ αυτό όλοι όρμησαν πάνω τους. Και όχι μόνο για αυτούς που πήραν μετάλλια. Η Αλεξία Παππά ας πούμε πολιορκήθηκε από τους ξένους δημοσιογράφους. Οι Ελληνες είχαμε κάτι το διαφορετικό και αυτό εκτιμήθηκε.
Και όλα αυτά χωρίς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να έχει χρηματοδότηση από το κράτος.
Για την ολυμπιακή προετοιμασία δεν έχουμε λάβει ούτε ένα ευρώ τα τελευταία επτά χρόνια. Το ξέραμε πως η κατάσταση ήταν και είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η Ελλάδα περνάει δύσκολα χρόνια και οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά οικονομικά προβλήματα, οπότε ξέραμε πως έπρεπε να γίνει κάτι διαφορετικό. Κάποιες επιλεγμένες υποτροφίες από τη ΔΟΕ και το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» μάς έδωσαν διέξοδο.
Το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», που εμπνευστήκατε κι εφαρμόσατε εσείς, τι αποτέλεσμα είχε;
Οι αθλητές οι ίδιοι το λένε πως αν δεν ήταν αυτό δεν θα μπορούσαμε να είχαμε άξια εκπροσώπηση. Πολλοί είχαν φτάσει στο σημείο να σταματήσουν τον αθλητισμό τα δύο τελευταία χρόνια. Το 2014 και το 2015 ήταν πολύ κρίσιμες χρονιές και να ξέρετε πως πάντα αυτά τα δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι τα πιο δύσκολα. Αυτό το πρόγραμμα βοήθησε πάρα πολλούς αθλητές μας. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε με τους Μάντη και Καγιαλή, που ήρθαν στο γραφείο μου και μου είπαν πως είναι σε απόγνωση. Πλήρωναν τα πάντα από την τσέπη τους και δεν είχαν καμία βοήθεια.
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, ώστε να έχουμε τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο;
Πρέπει οι πάντες να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να ακούσουμε τα προβλήματα των αθλητών μας. Σε πολλές από τις περιπτώσεις δεν χρειάζονται χρήματα, απλά να καταλάβουμε τις ανάγκες τους. Σε ό,τι αφορά τα χρήματα, πρέπει να δοθούν στοχευμένα και όχι όπως γινόταν στο παρελθόν που ξοδεύτηκαν ή, καλύτερα, σπαταλήθηκαν χρήματα άσκοπα. Οπως οι υποτροφίες της ΔΟΕ και το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή» χρηματοδότησαν στοχευμένα και ήρθαν οι επιτυχίες, έτσι πρέπει να γίνει και στη συνέχεια. Ετσι, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τους αθλητές που έχουμε, αλλά και να φέρουμε ακόμη περισσότερους.
Δώστε μας ένα παράδειγμα που να αποδεικνύει ότι τα χρήματα δεν παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στο να βοηθηθεί ένας αθλητής.
Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα. Ας πούμε το σκοπευτήριο της Αννας Κορακάκη για το οποίο έγινε τόσο ντόρος. Η κοπέλα δεν ήθελε καινούργιο όπως γράφτηκε. Το μόνο που είχε ζητήσει ήταν να τοποθετηθούν δύο στέγαστρα, ώστε το χειμώνα να μην ξεπαγιάζει και να κάνει προπόνηση ντυμένη με ρούχα του σκι και το καλοκαίρι να μην «ψήνεται» από τον ήλιο. Τελικά, αντί να τοποθετηθούν δύο λαμαρίνες, γκρεμίστηκε όλη η κατασκευή.
Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για έναν πρωταθλητή;
Η μοναξιά και, δυστυχώς, οι αθλητές μας ένιωσαν πάρα πολλή μοναξιά στην καριέρα τους. Επανερχόμενος στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή», θέλω να σας πω ότι η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι πως έδωσε στους αθλητές τη βεβαιότητα ότι κάποιοι νοιάζονται πραγματικά για αυτούς. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Τον περασμένο Ιανουάριο στη γιορτή που κάναμε και θέλαμε να βραβεύσουμε κάποιους αθλητές είχε προσκληθεί και η Φίλιου, που εκείνη την περίοδο έκανε προπονήσεις στη Ρωσία. Κατάφερε να έρθει γιατί οι άνθρωποι που την υποστήριξαν έβαλαν τα χρήματα. Αυτό είναι που αναγνωρίζουν όλοι οι αθλητές και αυτό είναι που θέλουν.
Τελικά, πώς ήταν η διοργάνωση στη Βραζιλία; Ισχύουν τα όσα αρνητικά είχαν γραφτεί από πριν;
Υπήρχε υπερβολή σε αυτά που γράφτηκαν. Ακούστηκαν τέρατα για τον ιό Ζίκα, την εγκληματικότητα και άλλα που έβλαψαν τους Βραζιλιάνους. Είχε λιγότερο κόσμο απ’ ό,τι περίμεναν και μιλάμε για μια χώρα που είναι χωρίς κυβέρνηση με πάρα πολλά προβλήματα. Υπήρξαν ατέλειες και προβλήματα, αλλά όχι κάτι ασυνήθιστο. Για πρώτη φορά δόθηκαν Αγώνες εκεί και ήταν πολύ σημαντικό για το ολυμπιακό κίνημα. Ηταν απλώς… βραζιλιάνικοι Αγώνες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής