Με τα παραπάνω λόγια παράγοντας που είναι χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο περιέγραψε στον «Ελεύθερο Τύπο» την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική διαιτησία με την επιλογή της ξενόφερτης ΚΕΔ να εμπιστεύεται τους ξένους και όχι τους Ελληνες διαιτητές.
Μάλιστα, στην ερώτηση για την αμοιβή του Γκρεστράνιους που πήρε, όπως δήλωσε, τα μισά λεφτά από ό,τι παίρνουν οι Ελληνες, ήταν ξεκάθαρος:
«Μην μπερδεύεστε, και τα μισά λεφτά να πήρε, σε σχέση με αυτά που παίρνει στο φινλανδικό πρωτάθλημα είναι περισσότερα. Η κατάσταση για αυτόν ήταν ιδανική, καθώς κανείς δεν τον ενόχλησε, όπως ενοχλούν τους Ελληνες πριν από τα παιχνίδια και ούτε διάβαζε θεωρίες συνωμοσίας. Επίσης η συμπεριφορά των παικτών ήταν άψογη απέναντί του σε σχέση με αυτή που έχουν όταν παίζουν με Ελληνες διαιτητές».
Ο Ματίας Γκεστράνιους αναφερόμενος στα χρήματα που πήρε μιλώντας σε φινλανδικό μέσο τόνισε: «Καταλαβαίνω ότι τα 1.500 ευρώ (σ.σ. αμοιβές Ελλήνων διαιτητών) είναι πολλά, μαζί με τις αμοιβές για τους βοηθούς. Κάναμε διαπραγματεύσεις κι έλαβα τελικά το μισό από την αμοιβή που παίρνουν οι Ελληνες. Το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά δεν πήγα εκεί για τα χρήματα», είπε.
Πάντως, προς επιβεβαίωση των όσων μας είπε ο συνομιλητής μας, με τα 750 ευρώ που πήρε ήταν καλοπληρωμένος από τη στιγμή που στη Φινλανδία σε κάθε ματς παίρνει 480 ευρώ.
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
Οι τρεις πληγές…
Σε ερώτηση για τις κακές διαιτησίες που παρατηρούμε από Ελληνες, μας τόνισε ότι αυτό είναι κάτι φυσικό και οφείλεται σε τρία γεγονότα: «πρώτον υπάρχουν κάποιοι που δεν θα έπρεπε να είναι στις λίστες, υπάρχουν άλλοι που έχουν στοχοποιηθεί και κατηγορηθεί άδικα και υπερβολικά για διαιτησίες τους και υπάρχουν και εκείνοι που παρατηρώντας ότι η ΚΕΔ δεν τους εμπιστεύεται δεν έχουν την ψυχολογία που θα έπρεπε για να διαιτητεύσουν. Και τα τρία αυτά στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν η ΕΠΟ δεν αλλάξει τακτική η ελληνική διαιτησία θα σβήσει. Δεν λέω ότι οι Ελληνες διαιτητές είναι άριστοι αλλά μαζί με τους κακούς “κάψαμε” και τους καλούς και αυτό δεν είναι λύση».
Σημειώνουμε ότι από τη στιγμή που η ΚΕΔ αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα την πόρτα για την έλευση ξένων διαιτητών στα ντέρμπι όλο και περισσότερες ομάδες, ακόμη και από τη δεύτερη κατηγορία, έχουν εκφράσει τη θέση ότι το μέτρο αυτό θα έπρεπε να επεκταθεί και να μη διαιτητεύουν Ελληνες σε κανένα παιχνίδι.
Σε αυτές τις φωνές στην παρούσα φάση η ΕΠΟ αντιστέκεται αλλά είναι δεδομένο ότι όσο η χρονιά προχωρά τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πίεση από τις ομάδες που πλέον είναι πεπεισμένες ότι η ελληνική διαιτησία δεν μπορεί να προσφέρει το παραμικρό.
Οι διαμαρτυρίες του προπονητή του Ατρομήτου Νταμίρ Κάναντι μετά το ματς της ομάδας του με τον ΠΑΣ Γιάννινα για το Κύπελλο είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται καιρό τώρα: «Το φαινόμενο είναι γενικότερο με τη διαιτησία, από την ημέρα που ήλθα στην Ελλάδα. Πολλές οι κακές διαιτησίες. Και καθοριστικές. Δεν σφυρίζουν καλά οι Ελληνες διαιτητές. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Θα πρέπει να είναι επαγγελματίες οι διαιτητές και να μας σέβονται. Πρέπει να βελτιωθούν. Λείπουν από όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Kάποιος λόγος θα πρέπει να υπάρχει για αυτό».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]