Αμφότερες δεν υπήρξαν ποτέ τα φαβορί για να φθάσουν στην τετράδα, αλλά τα κατάφεραν, αφού τα μεγαθήρια της διοργάνωσης έφυγαν πολύ νωρίς.
Βρέθηκαν αντιμέτωπες επτά φορές (η Αγγλία τέσσερις νίκες και η Κροατία δύο), εκ των οποίων τις δύο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Αμφότερες νικήτρια η Αγγλία με 4-1 στο Ζάγκρεμπ και 5-1 στο Γουέμπλεϊ. Ο τραυματισμός του δεξιού ακραίου αμυντικού Σίμε Βρσάλικο στερεί από τους Κροάτες μια υπερπολύτιμη μονάδα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ζλάτκο Ντάλιτς, προσανατολίζεται να τοποθετήσει στη θέση του τον Βέντραν Τσόρλουκα με σημαντική εμπειρία στην Πρέμιερ Λιγκ (ένα χρόνο με τη Μάντσεστερ Σίτι και τέσσερα με την Τότεναμ). Κατά τα άλλα ο Ντάλιτς ίσως επαναφέρει στον αμυντικό χώρο της μεσαίας γραμμής τον Μαρτσέλο Μπρόζοβιτς και δώσει πιο ηγετικό ρόλο στον Λούκα Μόντριτς. Η δύναμη της Κροατίας, σε αυτό το Μουντιάλ, είναι αναμφίβολα ο Αντε Ρέμπιτς, που κινείται συνήθως ως αριστερός ακραίος κυνηγός στο αγαπημένο 4-2-3-1 των Κροατών. Παραμένει αήττητη, αλλά πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά χάρη στα πέναλτι, τόσο εναντίον της Δανίας (φάση των «16»), όσο και κατά της οικοδέσποινας Ρωσίας (στα προημιτελικά). Ισοδύναμη επίθεση με την Αγγλία, έχει σκοράρει δέκα φορές με ένα μέσο όρο (στα σουτ) 15,4 ανά αγώνα, που σημαίνει πως το ποσοστό ακριβείας της είναι κατώτερο των Αγγλων. Αμυντικά είναι ισχυρή με παθητικό μόλις τέσσερα γκολ.
Από τη στιγμή που ο Τζόρνταν Χέντερσον είναι σε θέση να αγωνιστεί και μάλιστα να ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα, ο Γκάρεθ Σάουθγκέιτ θα παραμείνει σταθερός στο γούρι του, με την ίδια ομάδα, την ίδια τακτική (3-4-1-2) που τον δικαίωσε κι έφερε τα «Τρία Λιοντάρια» στην τετράδα. Για τον Χάρι Κέιν που είναι πρώτος σκόρερ με έξι γκολ, αυτοί οι δύο εναπομείναντες αγώνες δύναται να είναι κομβικοί και για την προσπάθειά του να κερδίσει φέτος τη «Χρυσή Μπάλα». Η Αγγλία έχει σκοράρει ένδεκα φορές (σχεδόν τα μισά εναντίον του Παναμά στους ομίλους), έχει δηλαδή ένα γκολ περισσότερο από τους Κροάτες και ταυτόχρονα υπερισχύει στο ποσοστό ακριβείας των σουτ με μέσο όρο τα 13,6. Επιθετικά η Αγγλία υπερτερεί στα σημεία της αντιπάλου της, αλλά αμυντικά υπάρχει η απόλυτη ισορροπία με τέσσερα γκολ παθητικό. Η Αγγλία έχει μία ήττα στη διοργάνωση (από το Βέλγιο) και συνάμα, όπως η Κροατία, απέκλεισε στη φάση των «16» στα πέναλτι την αντίπαλό της Κολομβία.
ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ
Κλήρωση playoffs UEFA Nations League: Η Σκωτία αντίπαλος της εθνικής Ελλάδος
ΚΡΟΑΤΙΑ – ΑΓΓΛΙΑ
ΩΡΑ: 21.00
ΣΤΑΔΙΟ: Λουζνίκι, Μόσχα
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Τζιουνέιτ Τσακίρ (Τουρκία), Βοηθοί: Μπαχατίν Ντουράν, Ταρίκ Ονγκούν (Τουρκία), Τέταρτος: Μπγιόρν Κάιπερς (Ολλανδία).
ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:
- ΚΡΟΑΤΙΑ: Σούμπασιτς, Τσόρλουκα, Βίντα, Λόβρεν, Στρίνιτς, Ράκιτιτς, Ρέμπιτς, Μπρόζοβιτς (ή Κράμαριτς), Μόντριτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς.
- ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιαρ, Τρίπιερ, Αλι, Χέντερσον, Γιανγκ, Λίνγκαρντ, Ράσφορντ (ή Στέρλινγκ), Κέιν.