Άλλωστε, παρά τις επιτυχίες του με τη Μονακό, ο Βενγκέρ εργαζόταν στην Ιαπωνία πριν συμφωνήσει με την Άρσεναλ και το άκουσμα του ονόματός του δεν προκάλεσε ακριβώς… ενθουσιασμό στους φίλους της ομάδας.
Η εποχή Βενγκέρ ουσιαστικά ολοκληρώθηκε σήμερα, με την ανακοίνωση της αποχώρησής του από τον πάγκο των «κανονιέρηδων» μετά από σχεδόν 22 χρόνια. Αν και η θητεία του θα λήξει στο τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και στο μεταξύ η Αρσεναλ διεκδικεί ακόμη έναν τίτλο (Europa League), αξίζει να θυμηθούμε, χρονιά με χρονιά, την πορεία των Λονδρέζων υπό την ηγεσία του Αλσατού:
1996-97: Όταν ο Βενγκέρ ανέλαβε επίσημα την τεχνική ηγεσία (είχε συμφωνήσει νωρίτερα, αλλά έπρεπε πρώτα να αποδεσμευθεί από τη Ναγκόγια), η Άρσεναλ είχε ήδη αποκλειστεί στον 1ο γύρο του Κυπέλλου UEFA από τη Γκλάντμπαχ. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην τρίτη θέση, ενώ αποκλείστηκε στον 4ο γύρο του κυπέλλου, αλλά και του League Cup.
1997-98: Μόλις στην πρώτη πλήρη σεζόν του στο «Χάιμπουρι», ο Αρσέν Βενγκέρ γίνεται ο πρώτος ξένος (εκτός Βρετανίας) τεχνικός που κατακτά το νταμπλ. Η Άρσεναλ κατακτά πρωτάθλημα και κύπελλο, νικώντας στον τελικό τη Νιούκαστλ του Νίκου Νταμπίζα, ενώ στο League Cup αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την Τσέλσι. Στο Κύπελλο UEFA, αντίθετα, ο Ζήσης Βρύζας «πέταξε εκτός» την Άρσεναλ από τον 1ο γύρο, χαρίζοντας στον ΠΑΟΚ τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πρόκριση στην ιστορία του!
1998-99: Η Άρσεναλ παλεύει «στήθος με στήθος» για το πρωτάθλημα, αλλά τελικά το χάνει με διαφορά ενός βαθμού από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που τη χρονιά εκείνη κάνει το treble, νικώντας την Άρσεναλ και στα ημιτελικά του κυπέλλου (σε επαναληπτικό και μάλιστα στην παράταση, με γκολ του Γκιγκς). Οι «κανονιέρηδες» κατακτούν το Community Shield (σούπερ καπ), ενώ στο League Cup αποκλείονται στον 4ο γύρο και στο Champions League σταματούν στη φάση των ομίλων.
1999-2000: Η Άρσεναλ τερματίζει και πάλι δεύτερη, αυτή τη φορά όμως πολύ πίσω από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ αποκλείεται νωρίς (4ο γύρο) σε κύπελλο και League Cup. Κατακτά όμως το Community Shield, ενώ στην Ευρώπη, παρότι αποκλείεται ξανά στη φάση των ομίλων του Champions League, συνεχίζει στο Κύπελλο UEFA και φτάνει ως τον τελικό, όπου γνωρίζει ήττα-σοκ από τη Γαλατάσαραϊ στα πέναλτι.
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
2000-01: Ιδια εικόνα στην Premier League, με την Άρσεναλ να τερματίζει δεύτερη πίσω από τη Γιουνάιτεντ. Στο κύπελλο οι «κανονιέρηδες» φτάνουν στον τελικό, όπου όμως χάνουν 2-1 από τη Λίβερπουλ, με τον Μάικλ Όουεν να σημειώνει δύο γκολ στο τελευταίο δεκάλεπτο. Πρόωρος αποκλεισμός στον 3ο γύρο του League Cup (με το οποίο ο Βενγκέρ ποτέ δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα…), αλλά και πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League, όπου η πορεία της αγγλικής ομάδας σταματά από τη Βαλένθια στα εκτός έδρας γκολ (2-1 στο «Χάιμπουρι», 1-0 στο «Μεστάγια»).
2001-02: Με την απόκτηση του Σολ Κάμπελ, ο Βενγκέρ «δένει» την άμυνά του και ανταμείβεται με την κατάκτηση του δεύτερου νταμπλ της καριέρας του στην Αγγλία. Στο πρωτάθλημα οι Λονδρέζοι αφήνουν επτά βαθμούς πίσω τους τη Λίβερπουλ, ενώ στο κύπελλο νικούν 2-0 στον τελικό την Τσέλσι. Στο League Cup φτάνουν ως τα προημιτελικά, ενώ στο Champions League αποκλείονται στη δεύτερη φάση των ομίλων (στους «16»).
https://www.youtube.com/watch?v=W8rg8oqCnhs
2002-03: Η Άρσεναλ παλεύει για το repeat στο πρωτάθλημα, αλλά τελικά μένει πέντε βαθμούς πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Διατηρεί όμως τα «σκήπτρα» στο κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της Σαουθάμπτον (1-0) και κατακτά το Community Shield, ενώ αποκλείστηκε στον 3ο γύρο του League Cup και -ξανά- στη Β΄ φάση των ομίλων του Champions League.
2003-04: Τίποτα άλλο να μην είχε πετύχει στην καριέρα του στην Άρσεναλ ο Βενγκέρ, και μόνο με αυτή τη σεζόν θα έμενε στην ιστορία. Η ομάδα που θα μνημονεύεται για πάντα ως οι “Invincibles” (ανίκητοι) κατακτά αήττητη την Premier League, με 26 νίκες και 12 ισοπαλίες και διαφορά έντεκα βαθμών από τη δεύτερη Τσέλσι. Οι «κανονιέρηδες» αποκλείονται στα ημιτελικά κυπέλλου και League Cup (από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μίντλεσμπρο, αντίστοιχα), ενώ στις αρχές της σεζόν είχαν χάσει από τους «κόκκινους διαβόλους» και το Community Shield. Στο Champions League η Τσέλσι επικρατεί στον αγγλικό «εμφύλιο» των προημιτελικών, νικώντας με 2-1 στη ρεβάνς του «Χάιμπουρι».
2004-05: Αν και η Άρσεναλ ξεκινά εξαιρετικά τη χρονιά, επεκτείνοντας το αήττητο σερί της σε 49 αγώνες, τελικά μένει στη δεύτερη θέση της Premier League, 12 βαθμούς πίσω από την Τσέλσι. Ο Βενγκέρ πανηγυρίζει πάντως την κατάκτηση του κυπέλλου και του Community Shield, αμφότερα απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ στο League Cup η ομάδα του φτάνει ως τα προημιτελικά. Στο Champions League, οι «κανονιέρηδες» αποκλείονται στους «16» από τη Μπάγερν.
2005-06: Η Άρσεναλ επικεντρώνει την προσοχή της στο Champions League, όπου αποκλείει διαδοχικά τις Ρεάλ, Γιουβέντους και Βιγιαρεάλ και φτάνει στον τελικό του «Σταντ ντε Φρανς», απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Παρά την αποβολή του τερματοφύλακα Γενς Λέμαν, μόλις στο 18΄, οι «κανονιέρηδες» προηγούνται με τον Κάμπελ και αντέχουν με δέκα παίκτες ως το 76΄. Τα τέρματα των Ετό και Μπελέτι χαρίζουν στους «μπλαουγκράνα» το τρόπαιο και στερούν από τον Αρσέν Βενγκέρ μία ευκαιρία που αποδείχθηκε ανεπανάληπτη… Στο πρωτάθλημα η Άρσεναλ περιορίζεται στην τέταρτη θέση, διασώζοντας μόλις και μετά βίας ένα «εισιτήριο» για το επόμενο Champions League (μέσω προκριματικών), ενώ στο κύπελλο αποκλείεται στον 4ο γύρο και στο League Cup στα ημιτελικά. Είχε προηγηθεί η απώλεια του Community Shield απέναντι στην Τσέλσι. Στο τέλος της σεζόν, ο Ντένις Μπέργκαμπ αποσύρεται από την ενεργό δράση και το «ξήλωμα» της σπουδαίας ομάδας αρχίζει…
2006-07: Η Άρσεναλ μπαίνει στη νέα εποχή, με τη μετακόμισή της από το απαρχαιωμένο «Χάιμπουρι» στο υπερσύγχρονο «Emirates», αλλά η αγωνιστική πορεία δεν είναι ανάλογη. Οι «κανονιέρηδες» μένουν ξανά τέταρτοι στο πρωτάθλημα και αποκλείονται στον 5ο γύρο του κυπέλλου, ενώ για πρώτη φορά επί Βενγκέρ φτάνουν στον τελικό του League Cup, όπου χάνουν 2-1 από την Τσέλσι. Στο Champions League, ένα χρόνο μετά την παρουσία τους στον τελικό, οι Λονδρέζοι αποκλείονται στους «16» από την Αϊντχόφεν. Η πώληση του Τιερί Ανρί στην Μπαρτσελόνα, το καλοκαίρι του 2007, αποτελεί το μεγαλύτερο «χτύπημα» για τον Αλσατό.
2007-08: Η Άρσεναλ τερματίζει τρίτη στο πρωτάθλημα, αποκλείεται στον 5ο γύρο του κυπέλλου και στα ημιτελικά του League Cup, ενώ στο Champions League φτάνει ως τα προημιτελικά, όπου χάνει από τη Λίβερπουλ.
2008-09: Μακριά πια από τη διεκδίκηση του τίτλου, η Άρσεναλ απλώς διασώζει την ευρωπαϊκή συνέχειά της, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στην Premier League. Η Τσέλσι τη σταματά στα ημιτελικά του κυπέλλου και η Μπέρνλι στα προημιτελικά του League Cup, ενώ στο Champions League οι «κανονιέρηδες» φτάνουν ως τα ημιτελικά, αλλά εκεί γνωρίζουν δύο ήττες από την ασταμάτητη Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα.
2009-10: Τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, μακριά όμως από Τσέλσι και Γιουνάιτεντ, αποκλεισμός στον 4ο γύρο του κυπέλλου και στα προημιτελικά του League Cup, ενώ στην Ευρώπη η Μπαρτσελόνα αποδεικνύεται και πάλι ανυπέρβλητο «εμπόδιο», αυτή τη φορά στα προημιτελικά.
2010-11: Η Άρσεναλ υποχωρεί ξανά στην τέταρτη θέση της Premier, φτάνει ως τα προημιτελικά του κυπέλλου, ενώ στο League Cup προκρίνεται στον τελικό, όπου όμως πέφτει θύμα έκπληξης, χάνοντας 2-1 από τη Μπέρμιγχαμ. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά συναντά στο Champions League τη Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά στους «16». Νικά 2-1 στο Λονδίνο, αλλά «λυγίζει» με 3-1 στο «Καμπ Νου», απέναντι στην ομάδα που τελικά κατέκτησε το τρόπαιο.
2011-12: Η ομάδα του Βενγκέρ τερματίζει τρίτη στο πρωτάθλημα, αποκλείεται στον 5ο γύρο του κυπέλλου, στα προημιτελικά του League Cup και στους «16» του Champions League, όπου παραλίγο να πετύχει μία απίθανη ανατροπή απέναντι στη Μίλαν: έχοντας ηττηθεί 4-0 στο «Σαν Σίρο», προηγήθηκε 3-0 στο ημίχρονο της ρεβάνς, αλλά δεν κατάφερε να βρει άλλο ένα γκολ…
2012-13: Βυθισμένη σε μία… χρυσή (λόγω συμμετοχών στο Champions League) μετριότητα, η Άρσεναλ τερματίζει 4η στο πρωτάθλημα και αποκλείεται στον 5ο γύρο του κυπέλλου, στα προημιτελικά του League Cup και στους «16» του Champions League, όπου πάλι πήγε να κάνει ανατροπή: έχασε 3-1 στο «Emirates» από τη Μπάγερν, νίκησε 2-0 στο Μόναχο και αποκλείστηκε στα εκτός έδρας γκολ!
2013-14: Μετά από εννέα «άνυδρα» χρόνια, ο Αρσέν Βενγκέρ πανηγυρίζει ξανά έναν τίτλο, καθώς η Άρσεναλ νικά 3-2 στην παράταση τη Χαλ και κατακτά το κύπελλο. Στο πρωτάθλημα περιορίζεται ξανά στην τέταρτη θέση και «αποχαιρετά» το League Cup στον 4ο γύρο, ενώ η Μπάγερν την αποκλείει εκ νέου στους «16» του Champions League.
2014-15: Η χρονιά ξεκινά με την κατάκτηση του Community Shield, χάρη στο 3-0 επί της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Σίτι, και ολοκληρώνεται με το θρίαμβο 4-0 επί της Αστον Βίλα στον τελικό του κυπέλλου. Ενδιάμεσα, η Άρσεναλ τερματίζει τρίτη στο πρωτάθλημα, ενώ αποκλείεται στον 3ο γύρο του League Cup και -για πέμπτη σερί χρονιά- στους «16» του Champions League, με «θύτη» αυτή τη φορά τη Μονακό.
2015-16: Για πρώτη φορά από το 2005 η Άρσεναλ καταφέρνει να υπερκεράσει όλους τους παραδοσιακούς αντιπάλους της στην Premier League, όμως περιορίζεται στη δεύτερη θέση, αφού δεν έχει… απαντήσεις στο ποδοσφαιρικό θαύμα της Λέστερ. Κατακτά για δεύτερη σερί χρονιά το Community Shield (1-0 την Τσέλσι), αποκλείεται στα προημιτελικά του κυπέλλου, στον 3ο γύρο του League Cup και (φυσικά) στους «16» του Champions League, από την Μπαρτσελόνα.
2016-17: Η Άρσεναλ τερματίζει πέμπτη και, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει «εισιτήριο» για το Champions League της επόμενης περιόδου. Κατακτά πάντως το κύπελλο, νικώντας 2-1 την Τσέλσι, και φτάνει ως τα προημιτελικά του League Cup, ενώ στην Ευρώπη σταματά για έβδομη σερί χρονιά στους «16», δεχόμενη δέκα γκολ στα δύο παιχνίδια με τη Μπάγερν.
2017-18: Η τελευταία χρονιά του Βενγκέρ στο «Emirates» ξεκίνησε με την κατάκτηση του Community Shield, αλλά συνεχίστηκε με την Άρσεναλ να μένει πολύ πίσω από την προνομιούχο τετράδα της Premier League και να αποκλείεται από τον 3ο γύρο του κυπέλλου. Στο League Cup έφτασε ως τον τελικό, αλλά, στην τελευταία επίσκεψη του Αλσατού στο Γουέμπλεϊ, ηττήθηκε 3-0 από τη Μάντσεστερ Σίτι.
Βρίσκεται στα ημιτελικά του Europa League, όπου θα αντιμετωπίσει την Ατλέτικο Μαδρίτης, ελπίζοντας ότι θα φτάσει στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τροπαίου (ο Βενγκέρ δεν πήρε ποτέ διεθνή διοργάνωση με την Άρσεναλ) και παράλληλα θα εξασφαλίσει μία θέση στο επόμενο Champions League, κάτι που δεν μπορεί να κάνει μέσω πρωταθλήματος.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]