Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει επιλεχθεί και θα ξεκινήσει στη βασική πεντάδα, παίρνοντας τα εύσημα από συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, αλλά και τον κόσμο του μαγικού κόσμου του ΝΒΑ και όχι μόνο. Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα του All Star Game, την οποία μετά τους Αμερικανούς αντέγραψαν πολλές χώρες του κόσμου και, φυσικά, και εμείς οι Ελληνες;
Το πρώτο All Star Game διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία πριν από 67 ολόκληρα χρόνια, το 1951, στο θρυλικό «Μπόστον Γκάρντεν». Η γέννηση του All Star Game, του αγώνα που κάθε χρόνο παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, ήρθε από ένα σκάνδαλο. Σκάνδαλο που συντάρασσε το χώρο του μπάσκετ στις ΗΠΑ και απειλούσε να διαλύσει ολόκληρο το οικοδόμημα του αθλήματος. Οι Αμερικανοί, μόλις διαπίστωσαν το πρόβλημα, βρήκαν τη λύση. Και τι λύση! Εμεινε στην ιστορία.
Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τη λύση τη βρήκαν ένας Ουκρανός και ένας Ισραηλινός. Ο Ουκρανός ήταν ο Μορίς Ποντόλοφ, δικηγόρος και στα νιάτα του καλός παίκτης του μπάσκετ και του χόκεϊ στον πάγο. Οι γονείς του άφησαν την Οδησσό και εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, όπου ο Μορίς έκανε νομική καριέρα, ενώ παράλληλα ήταν επικεφαλής της ομοσπονδίας του μπάσκετ από το 1949 έως το 1963. Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1946, κυρίως, από ιδιοκτήτες ομάδων και γηπέδων του χόκεϊ στον πάγο. Ο Ισραηλινός ήταν ο Χάσκελ Κοέν (Εβραίος με αμερικανική υπηκοότητα), συνεργάτης του Ποντόλοφ, με πτυχίο δημοσιογραφίας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 ξέσπασε μεγάλο σκάνδαλο με στημένους αγώνες του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ. Οι αποκαλύψεις άρχισαν όταν ένας παίκτης κατήγγειλε ότι του προσφέρθηκαν 1.000 δολάρια για να έχει μειωμένη απόδοση. Αρχισε να ξετυλίγεται ένα -όπως αποδείχθηκε- κουβάρι παρανομιών και δωροδοκιών, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των ετών 1947-50 είχαν αναμιχθεί 32 παίκτες σε μια επιχείρηση χειραγώγησης 86 αγώνων κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ σε 17 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ, με στόχο τα κέρδη από παράνομο στοιχηματισμό.
Αρμάνι Μιλάνο - Ολυμπιακός: Η ώρα και το κανάλι που παίζουν σήμερα
Ο παίκτης που έκανε πρώτος την αποκάλυψη ήταν ο Τζούνιους Κέλογκ, ο οποίος μάλιστα εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές του για πολύ λιγότερα από 1.000 δολάρια (που του πρόσφεραν) το μήνα. Ανήκε σε φτωχή οικογένεια, αλλά αρνήθηκε τη δωροδοκία και έγινε η αρχή για να αποκαλυφθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο αμερικανικό μπάσκετ. Η μοίρα ήταν σκληρή με τον Κέλογκ, αφού τρία χρόνια αργότερα, το 1954, έμεινε παράλυτος ύστερα από εμπλοκή του σε αυτοκινητικό ατύχημα. Πέθανε στα 71 του, λέγοντας συνεχώς σε όποιον τον ρωτούσε ότι ποτέ δεν θα μπορούσε να δεχθεί ούτε ένα σεντ ως δωροδοκία.
Ο αντίκτυπος του σκανδάλου ήταν μεγάλος και στο ΝΒΑ. Αλλωστε, το κολεγιακό πρωτάθλημα ήταν ο κύριος αιμοδότης παικτών του. Ο κόσμος δεν πήγαινε στους αγώνες, μειώθηκε το ενδιαφέρον, χανόταν η εμπιστοσύνη στους παίκτες, στους προπονητές, στο ίδιο το άθλημα.
Σε μία από τις πολλές συσκέψεις που έγιναν υπό τον Ποντόλοφ, ο Κοέν πρότεινε να διοργανωθεί ένας αγώνας επίδειξης, όπου θα συμμετέχουν οι καλύτεροι παίκτες του πρωταθλήματος του ΝΒΑ. Στόχος δεν θα ήταν η νίκη και το κέρδος από στοιχήματα, αλλά το θέαμα που θα έστρεφε πάλι τον κόσμο στο μπάσκετ. Η ιδέα άρεσε πολύ στον Ουόλτερ Μπράουν, ιδρυτή και πρώτο ιδιοκτήτη των Μπόστον Σέλτικς, ο οποίος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα επίδειξης στο γήπεδό του, το «Μπόστον Γκάρντεν». Κάλυψε όλα τα έξοδα και τόνισε πως όσα χρήματα κι αν χάσει, αν τελικά ο κόσμος δεν δείξει ενδιαφέρον, δεν πρόκειται να τα ζητήσει πίσω.
Ο κόσμος ενθουσιάστηκε από την ιδέα. Το πρώτο All Star Game το 1951 παρακολούθησαν 10.094 θεατές, τριπλάσιοι από το μέσο όρο θεατών σε αγώνα ΝΒΑ, που τότε ήταν 3.500.
Το All Star Game καθιερώθηκε, γιγαντώθηκε και έφτασε το 2010 να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες, όταν το παρακολούθησαν στο στάδιο «Κάουμποϊς» του Τέξας, 108.713 φίλοι του μπάσκετ. Κανείς από τους τρεις εμπνευστές του (Ποντόλοφ, Κοέν, Μπράουν) δεν ήταν τότε στη ζωή…
Βασίλης Νικολόπουλος
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]