Το ξεκίνημα της ομάδας στο ισπανικό πρωτάθλημα ήταν καταστροφικό (βρισκόταν 7 πόντους πίσω από την Μπαρτσελόνα ύστερα από μόλις 5 αγώνες) και η κατάσταση χειροτέρεψε με το τέλος του πρώτου γύρου (4η και στο -19 από τους προπορευόμενους Καταλανούς, με αβέβαιο μέλλον για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2018-19). Η πρόσφατη ήττα με 1-0 από τη Βιγιαρεάλ στο «Μπερναμπέου» ήταν ένα ακόμη κακό αποτέλεσμα και η ομάδα αναζητά τα αίτια της βαθύτατης κρίσης στην οποίαν έχει περιέλθει.
Μέχρι τα μέσα του 2017 είχε κερδίσει το πρωτάθλημα Ισπανίας και το Τσάμπιονς Λιγκ. Ομάδα μοντέλο, που συνέχισε καταιγιστικά και μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο με τις κατακτήσεις των δύο Σούπερ Καπ (εγχώριου κι ευρωπαϊκού) και του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Είναι γεγονός πως τα προβλήματα στη «βασίλισσα» εμφανίστηκαν στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, αλλά τίποτα δεν βγήκε προς τα έξω, αφού η κατάκτηση τροπαίων και άλλων σποραδικών επιτυχιών, όπως για παράδειγμα ο θρίαμβος του Κριστιάνο Ρονάλντο, με τη Χρυσή Μπάλα, έκρυβαν με ασφάλεια τους εσωτερικούς τριγμούς. Ξόδεψε μόλις 46,50 εκατομμύρια ευρώ για αγορά νέων παικτών (η πιο ακριβή του Τεό Ερνάντες με τριάντα εκατομμύρια) και οικονόμησε από παραχωρήσεις βασικών στελεχών της 77,50 εκατομμύρια (μόνον από τον Αλβαρο Μοράτα είσπραξε 62 εκατομμύρια). Εχασε ακόμη τον Χάμες Ροντρίγκες, τον Ντανίλο, τον Μαριάνο Ντίας και άλλους πολλούς που μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά παίζοντας έστω και για λίγα λεπτά. Για το θέμα αυτό δεν μίλησε ποτέ κανείς μέχρι τη στιγμή που το κλειδαμπαρωμένο σύστημα της Ρεάλ Μ. άρχισε να κλονίζεται.
Πρώτος ο Ρονάλντο άρχισε να διαμαρτύρεται για τις άσχημες μεταγραφές. «Ο Πέπε ήταν μεγάλος παίκτης. Οι Μοράτα και Ροντρίγκες, γενικά όλοι οι παίκτες που έφυγαν, μάς είχαν κάνει πολύ δυνατούς. Δεν μπορώ να πω ότι το τωρινό ρόστερ είναι χειρότερο, αλλά έχει σίγουρα λιγότερη εμπειρία από την περασμένη χρονιά. Στο ποδόσφαιρο η εμπειρία είναι πολύ σημαντική».
Ο πρώτος που διαφώνησε με αυτές τις δηλώσεις του ήταν ο αρχηγός της ομάδας Σέρχιο Ράμος, υποστηρίζοντας ότι: «Δεν είμαι σύμφωνος με τον Κριστιάνο». Ο προπονητής Ζινεντίν Ζιντάν κράτησε ουδέτερη στάση. Στην πραγματικότητα εξυπηρετούσε κι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του προέδρου Φλορεντίνο Πέρεθ, για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, ο Ζιντάν δεν θέλει τον Ρονάλντο στην ομάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιθυμία του προέδρου του συλλόγου, μετά τις γκρίνιες του Πορτογάλου για την υπόθεση της φοροδιαφυγής: «Δεν με στήριξε ο Πέρεθ», λέει και ξαναλέει ο 32χρονος άσος. Από αυτή την ιστορία με τα οικονομικής φύσεως θέματα άρχισε η κατρακύλα της ομάδας.
Νεϊμάρ (;)
Το καλοκαίρι εκτός απροόπτου ο Ρονάλντο θα φύγει από τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ. Επιθυμεί να επιστρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να κλείσει στο «Ολντ Τράφορντ» την καριέρα του. Αυτό το γνωρίζουν, ήδη, πολλοί συμπαίκτες του με τους οποίους συζητά καθημερινώς. Είναι ο μόνος τρόπος –απ’ ό,τι λέει– για να ηρεμήσει από τα δικαστήρια, την… προδοσία της Ρεάλ και τον πόλεμο που του γίνεται από τα ΜΜΕ της Ισπανίας. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ καίγεται να αποκτήσει από την Παρί Σεν Ζερμέν τον Νεϊμάρ (προσφέρει κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ). Ζεστό χρήμα, αλλά και τον Ρονάλντο ως αντάλλαγμα, αν χρειαστεί. Ενας ακόμη λόγος που διώχνει τον Πορτογάλο από την Ισπανία.
«Στον Νεϊμάρ υποσχέθηκαν χρήμα, τίτλους, ηγετικό ρόλο και υποστήριξη για να κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα», λέει ο Ρονάλντο. «Δεν μπορώ πια να παίζω για μια ομάδα που αδιαφορεί για την παρουσία μου». Για τον ισπανικό Τύπο η «αδιαφορία» και η «απάθεια» που δείχνει ο Πορτογάλος επιθετικός είναι οι βασικοί λόγοι αποτυχίας των πρωταθλητών Ευρώπης.
Ακόμη και ορισμένες θετικές εμφανίσεις του Ρονάλντο δεν μπορούν να αλλάξουν την αύρα στα αποδυτήρια της Ρεάλ, που μετά την εμφατική νίκη της 5-0 επί της Σεβίλλης γνώρισε τη συντριβή (3-0) στη Μαδρίτη από την Μπαρτσελόνα στο El Clasico και την ταπεινωτική ήττα (1-0) από τη Βιγιαρεάλ, ενώ χρονικά ενδιάμεσα υποχρεώθηκε σε ισοπαλία στο Βίγκο από τη Θέλτα.
Το εκπληκτικό είναι πως από τις τέσσερις τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις της απουσιάζει το τρίποντο (τελευταίο επί της Χετάφε στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου).
Γιοβάνοβιτς: «Ο στόχος μας είναι να πάμε στο Μουντιάλ, είναι λογικό και είμαι αισιόδοξος»
Η κριτική στον Ζιντάν και οι φήμες για τον Γιόακιμ Λεβ
Ο Ζινεντίν Ζιντάν στον πάγκο της Ρεάλ Μ. έχει κερδίσει ήδη οκτώ τίτλους στους 24 μήνες (Ιανουάριος 2016) που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας: πρωτάθλημα Ισπανίας (2017), ισπανικό Σούπερ Καπ (2017), Τσάμπιονς Λιγκ (2016, 2017), ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ (2016, 2017), Παγκόσμια Πρωταθλήματα Συλλόγων (2016, 2017). Αυτό όμως δεν του εξασφάλισε ασυλία στην κριτική και, ήδη, σχολιάζεται το ευρύ rotation στην ομάδα (που πέρυσι έφερε τους τίτλους) αλλά και οι αγωνιστικές επιλογές του κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σπάνια αλλάζει τα βασικά, κουρασμένα στελέχη του και οι αλλαγές του γίνονται μετά το 70λεπτο. Δεν έχει σταθερό σύστημα και γενικά πρέπει να βελτιώσει την τακτική του.
Ο πρόεδρος Πέρεθ, φαινομενικά, τον στηρίζει, μέχρι να ολοκληρώσει αυτά που έχει στο μυαλό του (ήδη σχεδιάζει να είναι Γερμανός προπονητής ο διάδοχός του κι ίσως αυτός να είναι ο Γιόακιμ Λεβ, μετά το Μουντιάλ της Ρωσίας). Ο Γάλλος απαντά μονολεκτικά: «ψυχραιμία». Αλλά πολλές φορές γίνεται λαλίστατος: «Ακούγονται μόνον αρνητικά πράγματα για τη Ρεάλ και εγώ δεν το βλέπω έτσι. Κουράστηκα να ακούω ότι η ομάδα είναι χάλια, αλλά καταλαβαίνω ότι πουλάει αυτό. Χρειαζόμαστε τον κόσμο να είναι δίπλα μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», υποστήριξε ο «Ζιζού», ο οποίος αναφέρθηκε και στο ρόστερ της ομάδας και την πιθανότητα μεταγραφών: «Δεν θεωρώ πως είμαι άδικος με τους παίκτες μου. Εγώ είμαι αυτός που πρέπει να αποφασίζω για την ομάδα. Θεωρώ πως έχουμε ένα καλό ρόστερ. Μπορεί ο κόσμος να βλέπει τους αντιπάλους μας να ενισχύονται κι εμάς όχι, αλλά αν υπήρχε κάποιος διαθέσιμος παίκτης, που θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ομάδα, τότε είναι σίγουρο πως θα γινόταν δικός μας».
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΡΑΚΥΛΑΣ
Πολλά είναι και τα αγωνιστικά προβλήματα, φέτος, στη Ρεάλ Μαδρίτης που εξηγούν τις… χαμηλές πτήσεις της ομάδας στο χορτάρι.
- ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Μόνον οι Λιονέλ Μέσι (17) και Λουίς Σουάρες (13) -με 30 γκολ συνολικά- έχουν πετύχει, σχεδόν, όσα όλη η Ρεάλ (32), που μοιάζει να μην έχει αποτελεσματικότητα στις προσπάθειές της. Η απουσία των Ρονάλντο (λόγω τιμωρίας) και Γκάρεθ Μπέιλ (λόγω τραυματισμού, σχεδόν ολόκληρο τον πρώτο γύρο) αποτελεί μια σοβαρή αιτία. Τρανό παράδειγμα της αδυναμίας της στο γκολ είναι πως οι πρώτοι γκολτζήδες της (Ρονάλντο, Ισκο, Ασένσιο και Μπέιλ) έχουν σκοράρει τέσσερις φορές έκαστος (κανείς μέσα στην πρώτη 25άδα των σκόρερ).
Αυτή η αναποτελεσματικότητα προσθέτει βάρος στα πόδια των παικτών της, όταν αγωνίζονται στην έδρα τους, με το κοινό να γίνεται απαιτητικό. Ασπρα μαντήλια σπανίως βγαίνουν (ο παραδοσιακός τρόπος διαμαρτυρίας των φιλάθλων στην Ισπανία), όμως το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στα αποδυτήρια υπάρχει έντονος προβληματισμός και άγχος για τα γκολ, που δεν μπαίνουν, εύκολα, στο «Μπερναμπέου» (μόλις 19). Η πώληση των Μοράτα και Ροντρίγκες δεν είναι απαραίτητα ένα λάθος της διοίκησης, όσο η μη ιδανική και έγκαιρη αντικατάστασή τους.
- ΕΥΑΛΩΤΗ ΑΜΥΝΑ
Μόλις σε επτά παιχνίδια η αμυντική γραμμή της Ρεάλ έχει δράσει αποτελεσματικά. Στα υπόλοιπα δώδεκα έχει δεχτεί γκολ. Η πτώση στην απόδοση κάποιων ποδοσφαιριστών μετά τους δύο αγώνες με την Μπαρτσελόνα, τον Αύγουστο, είναι ραγδαία (δεν οφείλεται σε έλλειψη φυσικών δυνάμεων) κι έχει σίγουρα παίξει δραστικό ρόλο στον κατήφορό της. Αμυντικά κενά είχε ανέκαθεν η Ρεάλ, αλλά φέτος με την προσθήκη του Καζεμίρο, ως αμυντικού μέσου, υπήρχε η ελπίδα πως κάτι θα βελτιωνόταν. Εις μάτην.
- ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
Ο Μαρσέλο ήταν ο τελευταίος της λίστας, αφήνοντας μάλιστα «ορφανή» την αριστερή πλευρά της άμυνας, αφού και ο Τεό Ερνάντες έχει, πάντα, ένα πρόβλημα στον ώμο του. Μπενζεμά, Κόβατσιτς, Βαγιέχο, Βαράν και Καρβαχάλ είναι επίσης συχνοί «πελάτες» της λίστας.
- ΚΟΥΡΑΣΗ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Τα πάντα κινούνται γύρω από τον Ρονάλντο, όμως υπάρχουν κι άλλα στελέχη πρώτης τάξεως, που δεν είναι οι εαυτοί τους. Ο Μαρσέλο θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους αριστερούς μπακ στον κόσμο. Το παιχνίδι της Ρεάλ γίνεται συνήθως από την πλευρά του, όμως η φετινή απόδοσή του είναι ασταθής. Ούτε η απόκτηση του Ερνάντες βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά τους. Ο Μπενζεμά πατά στα χνάρια του Ρονάλντο, ενώ ο Τόνι Κρόος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβής στις μεταβιβάσεις, όπως άλλες χρονιές. Στα χαρτιά η Ρεάλ παραμένει δυνατή, αλλά όταν οι παίκτες – κλειδιά της εμφανίζονται απρόθυμοι τότε χωλαίνει ολόκληρη η ομάδα.
Αμείλικτοι οι αριθμοί για την πορεία της ομάδας
Η ήττα της με 1-0 από τη Βιγιαρεάλ σε συνδυασμό με τη νίκη 4-2 της πρωτοπόρου Μπαρτσελόνα επί της Ρεάλ Σοσιεδάδ άνοιξαν μεταξύ τους μια διαφορά 19 πόντων, που είναι το χειρότερο μειονέκτημα στην ιστορία των Μαδριλένων με το τέλος του πρώτου γύρου. Το ρεκόρ κατείχε από την περίοδο 2012-13 η Ρεάλ του Ζοζέ Μουρίνιο.
Σε σχέση με την περσινή περίοδο η γλώσσα των αριθμών «καταδικάζει» τη φετινή της πορεία, αφού πέρσι είχε απολέσει σε ολόκληρη τη χρονιά 21 πόντους. Και η κατάστασή της, αν δεν αλλάξει κάτι ο Ζιντάν, είναι σίγουρο πως θα χειροτερεύσει, εκτός κι αν πάει τρένο σε όλο τον δεύτερο γύρο και μαζέψει 93 βαθμούς, όσους είχε πέρσι που κέρδισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Οι αποστάσεις της από την κορυφή της κατάταξης και την ουρά δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Βρίσκεται (ως τέταρτη) στο -19 από την πρώτη θέση και στο +21 από την ουραγό Λας Πάλμας. Ουσιαστικά αυτή η μικρή διαφορά είναι ανεπαίσθητη κι εμφανίζει τις χτυπητές και τεράστιες αδυναμίες μιας θρυλικής ομάδας που κοντεύει να αγγίξει τον πυθμένα της «αποτυχίας», αν τερματίσει εκτός τετράδας και μείνει έξω από το Τσάμπιονς Λιγκ.
Από την περίοδο 2006-2007 είχε να μείνει χωρίς τρίποντο στο «Μπερναμπέου» επί δύο συνεχόμενες αγωνιστικές. Αυτό που προξενεί ανατριχίλες είναι το γεγονός πως ένα μεγαθήριο όπως η Ρεάλ έχει γίνει υποχείριο μικρότερων ομάδων που αποκτούν λάμψη από τις αποτυχίες της, όπως η Βιγιαρεάλ (πρώτη νίκη στην ιστορία της στο «Μπερναμπέου»), η Μπέτις (τρίποντο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά από 19 χρόνια). Ηττα για τη Ρεάλ και στην πρώτη επίσκεψή της στην έδρα της Χιρόνα. Ακόμη και στις επιτυχίες της στο Κύπελλο, στραβοπάτησε στο «Μπερναμπέου» από τις Φουενλαμπράδα και Νουμάνθια. Αποτελέσματα που σίγουρα αφήνουν τραυματικές εμπειρίες στους πολυπληθείς και απαιτητικούς οπαδούς της.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]